Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Nové units v Delphi 2010

vložil Radek Červinka 25. února 2010 23:14

Embarcadero v Delphi 2010 přidalo přehršel nových jednotek ohledně různých API a tak aspoň zkusím některé vyjmenovat s možným použitím.

Největší mazec je kupodivu v adresáři "RAD Studio\7.0\source\Win32\rtl\" a případných podadresářích.

"rtl\win":

  • převážná většina SDK pro DirectX 9 (Direct3D9.pas, DirectInput.pas, DirectDraw.pas, DirectSound, DirectMusic, D2D1.pas …) převzatá z projektu Delphi Jedi
  • Windows Media Format 9 API (WMF9.pas) (původně z progdigy.com)
  • Wincodec.pas (podpora TWICImage a tím i třeba Tiff, CR2 a NEF grafické formáty)
  • cor.pas (.NET unmanaged compiler API - cor.h)
  • OpenGL.pas
  • Manipulations.pas - Manipulation SDK

"rtl\common":

"RAD Studio\7.0\source\Win32\vcl\":

  • Direct2D.pas - nativní podpora pro Direct2D API z Windows 7 (Vista), tj. TDirect2DCanvas
  • Gestures.pas, GestureMgr.pas, GestureCtrls.pas - Gestures
  • Keyboard.pas, KeyboardTypes.pas - Klávesnice pro touch

Tagy: , , ,

Recenze

Remote debugging v Delphi

vložil Radek Červinka 21. února 2010 23:24

Sem tam je vhodné provádět ladění přímo na počítači klienta, protože na vývojovém počítači nejde problém nasimulovat. Samozřejmě v takovýchto případech není vhodné (a ani často možné) instalovat Delphi na počítač klienta a proto Delphi nabízejí možnost vzdáleného ladění (Remote debugging). Jak tedy na to?Více...

Tagy: , , , ,

Praxe

Embarcadero ToolCloud

vložil Radek Červinka 18. února 2010 00:23

Tisková zpráva Embarcadero:

Embarcadero ToolCloud zjednodušuje dostupnost, správu a dodávání softwarových nástrojů.

ToolCloud poskytuje dodávku nástrojů na vyžádání a centralizovanou správu všech produktů Embarcadero; zvyšuje tím efektivitu informačních technologií.

Praha, 16.2.2009 – Společnost Embarcadero zrychluje a zjednodušuje přístup k softwarovým nástrojům, které vývojáři aplikací a správci dat potřebují ke své práci. Zároveň s tím se snižují náklady a zkracuje potřebný čas na správu licencí softwarových nástrojů. Společnost uvedla na trh Embarcadero ToolCloud – produktivnější způsob, jakým zákazníci mohou spravovat a dodávat své softwarové nástroje.Více...

Tagy:

Tiskové zprávy

Class helper

vložil Radek Červinka 15. února 2010 23:07

Jak jsem již psal, Delphi 2007 přináší do jazyka koncepci Class Helper. Jedná se o možnost rozšiřovat existující třídy o metody a property (ale ne pole) bez zásahu do původní třídy. Cílem je mít možnost základní třídy a případné platformové rozšíření implementovat pomocí class helperů.

Raději rovnou příklad. Vytvoříme class helper pro TEdit a pak ho použijeme.Více...

Tagy: ,

Jazyk

Šťastné 15 narozeniny Delphi

vložil Radek Červinka 14. února 2010 22:44

Dnes 14.února 2010 je to 15 let co byla vydána první verze Delphi (Delphi 1 pro 16 bit. Windows vyšlo 14.února 1995). Kdo najde 3 rozdíly v IDE?Více...

Tagy:

Delphi

Graphics32 aneb GR32

vložil Radek Červinka 12. února 2010 00:54

Graphics32 (nebo jednoduše GR32) je knihovna vytvořená pro ultra rychlou práci s 32-bit grafikou v Delphi a Kylixu. Knihovna je optimalizovaná pro 32-bit pixelové formáty a nabízí rychlé operace s pixely a grafickými základními prvky a ve většině případů je mnohem rychlejší než standardní TCanvas. Podle autorů je v práci s pixely stokrát rychlejší a 2-5 rychlejší v kreslení čar (a podle mne nekecají).Více...

Tagy: , ,

Komponenty

Delphi optimalizace

vložil Radek Červinka 10. února 2010 00:46

Při procházení různých konferencí jsem narazil na příspěvek od dřívějšího hlavního vývojáře kompilátoru Delphi Dannyho Thorpe.

V největší diskuzní skupině o Delphi (public.delphi.non-technical) se kdysi někdo zeptal, jaké vlastně optimalizace Delphi používá a dočkal se odpovědi od Dannyho Thorpe (Delphi Compiler Core blog), nyní už ex codegear. Stav odpovídá roku 2005.

Nechám ho raději častečně v originále, protože neznám přesnou českou terminologii pro některé optimalizace. Některé optimalizace jsem tipoval, některé mne celkem překvapují. Vytahuji ho na světlo, jelikož mne zaujal a jelikož je tam beznadějně zahrabaný.Více...

Tagy: ,

Optimalizace

Delphi 2010 - Class (aneb Static nebo Shared) constructory (a destructory)

vložil Radek Červinka 7. února 2010 21:16

Delphi 2010 přináší kromě již uvedených rozšíření jazyka i koncept class constructor (v jiných jazycích nazýván Static nebo Shared), tj. konstruktor specifický pro třídu (neplést s klasickým konstruktor objektu). Tento nový konstruktor je volán pouze jednou (a nebo vůbec - viz. níže) pro každou třídu.

Raději příklad, pak si řekneme ještě více.Více...

Tagy: ,

Jazyk

STRINGCHECKS problem a unicode Delphi

vložil Radek Červinka 4. února 2010 00:32

Předpokládám, že je to všeobecně známo jelikož se to píše všude, ale přesto. V unicode verzích Delphi (tj. 2009 a 2010) je pro lepší kompatibilitu s C++ Builderem implementována možnost lepší detekce správnosti hodnoty typu string. Rovnou říkám, že se jednalo o přechodné období, protože v budoucích Delphi to již nebude, jak napsal Allen Bauer na svém blogu.

Připomínám, že přechod na unicode je největší skok v historii Delphi, podobné je snad jen Delphi 1 (16 bit) -> Delphi 2 (32 bit).

Ale zpět. Tuto kontrolu klidně můžete vypnout (což už určitě máte) v případě, že používáte jen Delphi a tímto krokem získáte určité malé zrychlení.Více...

Tagy: ,

Optimalizace

Delphi 2010 - formátovač kódu

vložil Radek Červinka 2. února 2010 22:39

Jednou z novinek v Delphi 2010 je i formátovač zdrojového kódu pro Object Pascal. Jelikož mne moc nenapadá co bych k tomu napsal, tedy kromě toho, že se vyvolává z kontextového menu položkou Format Source nebo teplou klapkou (:-)) CTRL+D, tak jsem se rozhodl pro malý testík.

Předhodil jsem mu kus prasácky formátovaného kódu a byl zvědav na výsledek.Více...

Tagy: ,

Recenze | Rozšíření Delphi

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců