Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Zobrazování html snad naposledy

vložil Radek Červinka 26. října 2011 22:15

Myslím, že jsem už zde uvedl několik způsobů jak zobrazit HTML (přes webbrowser, chrome, gecko, nativní ThtmlLite). Každé řešení má něco do sebe, ale já jsem stále hledal "light" řešení pro krátké html texty. Více...

Tagy: ,

Delphi TRibbon Tutorial

vložil Radek Červinka 25. října 2011 01:57

Narazil jsem na pěkné video jak na TRibbon v Delphi. Zároveň pěkně ukazuje použití standardních TAction (tj. jako tučně, open …). Více...

Tagy:

Komponenty

MonkeyMixer - míchání FMX a VCL

vložil Radek Červinka 19. října 2011 22:36

Lze zobrazit FMX formulář z VCL aplikace (prostě do VCL projektu přidáte FMX formulář a zobrazíte ho). Problém je, že proto abyste mohli vytvořit FMX formulář z VCL aplikace musíte oblafnout IDE buďto přepsáním typu projektu v dproj nebo z druhé instance IDE dáte uložit nový formulář z jiného FMX projektu.

Více...

Tagy: , ,

FireMonkey

Chyba MDI v XE a XE2

vložil Igor Gottwald 18. října 2011 22:51

Igor Gottwald mi poslal popis řešení problému ohledně chyby knihovny Dialogs/Vcl.Dialogs při používání MDI.

Jedná se o problém, kdy vývojář do okna MDIChild umístí více editačních prvků a v některém z nich, při jeho opuštění (OnExit) zobrazí uživateli standardní hlášení (ShowMessage, MessageDlg nebo TaskMessageDlg).

Více...

Tagy: , ,

Praxe

Náhodné výkřiky 15

vložil Radek Červinka 17. října 2011 22:36

Kupodivu mne stále ještě něco napadá, takže opět pár dalších poznámek. Dnes to bude zmínka o 64bit assembleru, FireMonkey, memory manageru, linkování COFF v Delphi a CnWizards. A na závěr kousek elegantního kódu.

Více...

Tagy: , , ,

Seminář Hluboký ponor do FireMonkey s Davidem Intersimone

vložil Radek Červinka 17. října 2011 10:18

Termín je 1.11.2011 od 10:00 hodin, hotel Andel's, Stroupežnického 21, Praha 5, Česká republika

Tentokrát je přednášejícím populární David Intersimone, známý spíše jako "David I", viceprezident pro vztahy s vývojáři a "hlavní kazatel"; výborný a vždy dobře připravený lektor, navíc z nejvyššího vedení společnosti Embarcadero … a ještě ke všemu hovořící našemu necvičenému uchu dokonale srozumitelnou angličtinou. David je veteránem IT a v Praze již přednášel mnohokrát. Úplně poprvé to bylo v roce 1993 při uvedení nástroje Turbo Pascal 6.0 na trh. Kdo jej viděl přednášet, dobře ví, že David své posluchače vždy umí zaujmout.

Více...

Tagy:

Akce

Rychlost ADO a jiné offtopic příběhy

vložil Radek Červinka 13. října 2011 00:46

Jsa v podezření, že ADO není tak rychlé jak někdo tvrdí, jal jsem se do toho trochu šťouchat. Vzniklo to tak, že bych rád zrychlil zobrazení dat v gridu a že mne zajímalo, zda existuje grid, který by načetl z DB jen ty data, která jsou viditelná. Věděl jsem, že něco takového musí existovat, jelikož všechny EMS SQL Managery pro různé DB to umožňují - aspoň částečně (data jsou asi načtena po viditelný záznam, tj. při stránkování při PgDown jsou asi načteny všechny stránky až po aktuální stránku). A věděl jsem že to je napsané v Delphi (stačí vyhledat řetezec Delphi v EXE).

Update: Zdeněk Vašků mi poradil nastavit u uniquery ve SpecificOption FetchAll (true/false) + přímo v komponentě FetchRows (počet vět v dávce). A to pak funguje i normálního gridu. Viz komentáře.

Více...

Tagy: , ,

Komponenty

Blesková anketa: seminář DavidI

vložil Radek Červinka 12. října 2011 00:15

S velkou pravděpodobností bude letos ještě jeden seminář ohledně XE2 a FireMonkey, tentokráte s DavidI a to pravděpodobně 1.11.2011.

Byl jsem požádán, zda bych neuveřejnil malou anketu ohledně místa konání: zda v Praze nebo na Moravě. Pokud uvažujete o návštěvě, zkuste hlasovat - nemůžu slíbit, že to dopadne podle výsledku, ale šance tu je.

Jelikož to je jen anketa na chvilku - není to vpravo, ale jen přes odkaz: hlasov.at/kid6

Tagy:

ankety

Náhodné výkřiky 14

vložil Radek Červinka 9. října 2011 22:17

Konečně mám zase notebook - můj Thinkpad poslední pád už nerozchodil, takže bylo třeba nového stroje a pro změnu je to Thinkpad (T520).Více...

Tagy: , , , ,

Novinky

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců