Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


SDAC a UniDAC pro SQL server z jiných operačních systémů

vložil Radek Červinka 28. listopadu 2014 01:20

DevArt oznámil, že nová verze SDAC a UniDAC podporuje nativní připojení k SQL Serveru i z jiných platforem než Windows. MS toto sám nijak neumožňuje bez nějaké aplikační mezivrstvy.

SDAC & UniDAC With SQL Server Cross-Platform Development Support

Tagy: , ,

Změna strategie u některých open source projektů

vložil Radek Červinka 19. listopadu 2014 23:25

Embarcadero podpořilo několik Open source projektů tak, aby jejich verze byla vždy připravena při vydání nové verze. Informace o změně.

Pro některé komponenty se zároveň změnila minimální verze, kdy např. VirtualTreeView zmrazil stable verzi V5 (s podporou D7) a nový vývoj bude pouze XE3+ (informace).

Více...

Tagy: , ,

Komponenty

Spolupráce Delphi a .NET via JCL

vložil Radek Červinka 18. listopadu 2014 23:16

Pouze archivace kódu z originálního článku Delphi and .NET Interop with JVCL pro budoucnost. Více...

Tagy: , ,

Praxe

Oprava DoneMonitorSupport

vložil Radek Červinka 17. listopadu 2014 21:58

Nedávno jsem přišel na chybu (resp. nedokonalost) ve verzích kolem XE (jak zpátky nevím, ale opraveno kolem XE3 nebo XE4). Jedná se o problém při ukončování aplikace, kdy aplikace zůstane viset při uvolňování věcí ohledně TMonitor. Později jsem zjistil, že nejsem sám - aplikace zůstane viset pokud nejsou korektně uvolněny instance používající (myslím) TMonitor (např. ThreadList ale i jiné).

Pikantní je, že chyba se vyskytovala jen sem tam - problém vznikl (asi) při přidání mnoha nových komponent pro UI a nemám sílu a energii to nějak systémově řešit (jako např. navrhuje Uwe Raabe za pomocí trasování - DoneMonitor. Popis problému je několikrát popsán.

Chyba (možná spíše přílišný optimismus při implementaci) za normální situace nenastane.

Více...

Tagy: , ,

Praxe

Delphi XE7 Update 1

vložil Radek Červinka 14. listopadu 2014 11:42

Je dostupný update 1 pro XE7.

Release Notes, FixList.

Web instalace cc.embarcadero.com/item/30049, ISO je dostupné taky.

Tagy: ,

Aktualizace

Enumerátory - dar z nebes

vložil Radek Červinka 10. listopadu 2014 22:48

Jedním z důvodů proč už jsem opustil nadobro staré verze Delphi (pod D2007) jsou enumerátory. Toto rozšíření (resp. standard všech moderních jazyků) je pro mne tak významné, že není cesty zpět. Samozřejmě ve spojení s generiky je to teprve jízda, ale i bez nich to jednomu člověku usnadní práci a jsem rád, že i významné komponenty toto podporují. Na konci článku přímo jeden enumerátor vytvoříme.

Více...

Tagy:

Delphi | Praxe

Rozdělení zastoupení Embarcadero pro ČR a SR

vložil Radek Červinka 5. listopadu 2014 23:14

I když ve světě již dlouho nemá Borland s Delphi společného vůbec nic, u nás to donedávna tak úplně pravda nebyla. Naším zastoupením byla firma Borland s.r.o, která zastupovala jak Borland, tak Embarcadero - i když interně se jednalo o dva týmy.

Dne 29.10.2014 došlo ke vzniku nové společnosti Embt.biz s.r.o., tato společnost vznikla odštěpením místního zastoupení společnosti Embarcadero od společnosti Borland, s.r.o. Došlo tedy ke změně názvu společnosti, mají jiné IČO a DIČ, ale tým zůstává stejný a na chodu společnosti se nic jiného nemění - odštěpená společnost Embt.biz je nástupcem a pokračovatelem Borland, s.r.o.

Borland s.r.o. se nadále zaměří na zastupování společnosti Borland Software Corporation (resp. nyní Micro Focus), Embt.biz se bude zabývat vším kolem obchodních zájmů společnosti Embarcadero technologies.

Pro mne osobně definitivně končí jedna smutná epocha. Jak jsem ze začátku Borland obdivoval, tak pozdější Borland (resp. Inprise) byl pro mne od doby cca D5 spíše synonymem tunelování Delphi - firma Delphi využívala pro financování různých projektů, které svým zaměřením nekorespondovalo s tím co jsem chtěl a podfinancování Delphi se projevovalo na pomalém vývoji a špatné kvalitě (to platí do verze 2006), a nakonec Borland hodil Delphi přes palubu s tím, že se chce věnovat jiným věcem a ve vývoj aplikací nevěří (a skončil pod křídly MicroFocus). Podrobnější verzi uvedeného příběhu jsem dávno napsal na uvedeném odkazu.

Tagy: ,

Novinky

Externí výjimka c0000005 při spouštění programu přes vzdálenou plochu

vložil Radek Červinka 4. listopadu 2014 23:01

Nedávno jsem řešil problém. U jednoho zákazníka, který spouští naše CRMplus přes vzdálenou plochu na (myslím) Windows Serveru 2008 se v určitém případě objevovala zvláštní výjimka.

RPC c0000005

Zajímavé bylo, že to obešlo můj exception handler, takže mi bylo jasné, že to není úplně normální situace.

Více...

Tagy:

Praxe

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců