Anketa - první počítač

vložil Radek Červinka 15. prosince 2012 00:33

Když je ten konec roku, tak to trochu odlehčím. Anketa - kdy se u Vás doma objevil první počítač, který Vám říkal pane? Ten svůj mám ještě pod postelí.

Hlasovat můžete vpravo nebo via hlasov.at/l05q.

Tagy:

ankety

Komentáře

15.12.2012 12:19:25 #

z.

to bych chtel videt ty, co meli PC pred rokem 91 :D
kapitalisti :D :D :D

z.

15.12.2012 13:41:19 #

geby

Anketa je o "pocitaci", ne o PC! Co treba vsechna ta ZX Spectra, Comodory a Atari?

geby

16.12.2012 12:01:43 #

Leonell

Tak, tak. Můj první počítač k nám přijel v sobotu 12. března 1988 a byla to Delta, klon ZX Spectrum Plus, koupená příbuznými k pražské Kotvě. Mám ji dodnes, občas ji z nostalgie vytáhnu a vyzkouším. Jinak první počítače, půjčované ze Svazarmu, u nás doma byly občas o víkendech k vidění někdy od podzimu 1987 a šlo, co si pamatuju, převážně o Timex (typ přesně nevím) a gumáka (klasické ZX Spectrum 48).

Leonell

16.12.2012 19:24:46 #

JaroB.

jo, jo. Timexy byly fakt dobrý, na svoji dobu klávesnici jako víno :) a fakt bytelný!

JaroB.

17.12.2012 9:31:09 #

RadekV

Vzpominam na doby hadek mezi tema co meli Spektrum (ci klon) a tema co meli neco lepsiho :-D V mem pripade to bylo Atari 800. Poradna klavesnice, Turbo na kazetaku, dva joyporty (i kdyz sehnat konektor bylo peklo,dlouhou dobu jsem pouzival konektor z modurity a malych nytku pripojeny ke joysticku pro Didaktik), tiskarna BT100 a textovy editor Capek. Hadky o tom ze Spektrum nema hnedou barvu (kdyzto Atari melo 256 barev) nebo co se da lepe programovat. Mimochodem - na Atari jsem zacal programovat a to s genezi Basic, Turbo Basic (prvni verze basicu kde se dalo obejit bez goto) a pak jsem (krome assembleru) presel na Kyan Pascal. Do te doby nez jsem tesne po revoluci ukecal rodine na nakup disketovky bylo docela peklo mit na kazete za sebou editor a kompilator (protoze vsechno najednou se neveslo).            Kde ze jsou ty doby.....

RadekV

17.12.2012 11:58:34 #

bullhead

...tak jsem zamáčkl slzu - když na to vše vpomínám (blbá anketa v tomto depresivním čase vánoc:-))

Tak úplně první atari 800 XL (ještě ho mám) v osmičce. To kupovali rodiče (prodali mi autodrahu a vláčky, aby na to měli, hodně jsem to tehdy oplakal, dnes jsem za to vděčný). První program co jsem napsal byly fraktály v basicu - bože dodnes si vzpomínám, že jednu plnou obrazovku to vykreslilo asi za den (můj mobil má 4 jádro a je asi milionkrát rychlejší - neuvěřitelné kde to dnes po stránce HW je) ...za první brigádu na gymlu jsem si koupil turbo 2000 (v nějakém svazarmu?) a sluchátka tesla (a obojí také ještě mám:-)). A první hra byl vektorový letecký simulátor vrtulníků Apache - NA DVA JOYSTICKY (to nastartovalo mou vášeň pro letecké simulátory:-))

První PC to byla 386sx (bez koprocesoru). Musel jsem si na to vzít půjčku tak to bylo drahé. Dokonce si vzpomínám, jak jsem na boardu měnil cache z 64kB na 256kB (bylo to v takových nacvakávacích broucích). Ani nevím kolik tam bylo ram, ale úžasný stroj.

...jo vzpomínky - tak jsem se nějak rozesmutnil:-) -  dodnes si pamatuji tu fyzickou radost z těch strojů - dnes mám v noťasu 4jádro, 32GB Ram a nevím co vše a už mi to ani radost nepřináší ...ty časy se již nevrátí

B

bullhead

18.12.2012 12:26:19 #

Jarda

Nezapomenu na 6.3.1988, kdy jsem si byl v jedné elektře pro Didaktik Gama model 87 v černém provedení. Stál myslím 6200 Kčs, tedy víc než dvě výplaty mého otce, který to platil. Měl plných 80 kB RAM. Radost a vzrušení bylo obrovské. Provozoval jsem to nejprve na staré velké čb televizi, později jsem měl menší nikdy však barevnou. Zpočátku vévodil kazetový magnetofon Sharp zakoupený zázrakem v jiné elektře v roce 85. Později přišla mechanika D80, také hudební modul AY-3-8912, postavil jsem vlastnoručně Alfíka, později zakoupil již ze svých úspor zase v jiné elektře XY4150. Na tomto plotteru jsem v Tasswordu napsal všechny laboráty a písemné práce na střední škole a byl jediný, kdo odevzdával počítačem kreslené grafy v barvě. Zahrál jsem si mnoho her, ale později začal vážně programovat, především v assembleru Z80. Upravil jsem mhoho her s hudbou pro ZXS 128 s využitím obvodu AY a druhé paměťové banky Didaktika, s oblibou jsem se hrabal ve strojáku a hledal nekonečné životy ve hrách. Vrcholem byl asi nikdy nepublikovaný vektorový systém pro kreslení plošných spojů, který uměl zobrazit motiv na více obrazovkách a měl pochopitelně výstup na plotter. Rád vzpomínám na ty doby vzrušení při čekání naloadování nově získané hry na kazetách a smutku při Tape loading error. Svým způsobem bylo i zajímavé žít v době minima informací, kde každý časopis nebo text, kde se něco objevilo kolem ZX Spectra, byl vzácností opečovávanou na maximu a spousta věcí se předávala ústně. Byla to kouzelná doba, která se již nebude opakovat a bylo neuvěřitelné, jak si s tím málem člověk vyhrál a někteří z nás na tom vyrostli i profesně. Následník Didaktika, který je doma funkční byť nepoužívaný dodnes, přišel až v roce 1996 v podobě PC s Pentiem 75, 8 MB RAM, 1GB diskem, CDROM 2xspeed a 15" monitorem za více než 55000 Kč. Padly na to všechny peníze, které doma byly. Vzrušení podobné předchozímu se už nedostavilo, ale počítač dobře posloužil na písemné práce a laboráty na VŠ. V té době se také u mě poprvé objevily Delphi ve verzi 2. No a dnes mě tyto věci už moc neberou, přestože denodenně programuji, často i v tom assembleru a kreslím plošné spoje, ovšem v poněkud robustnějších programech než byl ten můj :-)

Jarda

18.12.2012 12:37:01 #

tomk

Ja jsem si v roce 1982 hral ve Svazarmu se Sharp MZ80K (klavesnice, kazetak a obrazovka v jednom - cili dnes receno 3 v 1). Strojovy kod Z80 jsem si zamiloval. Taky jsme ho vystavovali v Palaci Kultůry a jeden sikovny maly kluk tam bryskne naprogramoval pseudografickou strilecku s F16-kami. Pak polil klavesnici limonadou a my jsem ho vyhnali ven. Franta Fuka se jmenoval....

Cca v 87' jsem si koupil MZ800A a na jednojehlickove tiskarne vytiskl celou diplomku i se zdrojovym kodem. Pak mi diplomku bez zdrojaku prepsala teta z CKD na Robotronu a byl jsem macho...

Na vojne 88/89 jsem jako špagi (nekteri znate = absolvent) naprogramoval na TNS s "ï286" v TP5.5 "objektovy" graficky planovac spojeni veleni frontu->armady" a s tim jsem procestoval na sluzebkach vojnu (Slusovice, Tabor, atd.) a spal i vicekrat doma, ac jsem za to ulejvani nedostal KVOPku (=opustak). Nejdriv jsem to odprezentoval na genstabu a 5 dnu (!) k dovolene dostal. A pak spojovacimu nacalstvu Varsavske smlouvy, kde nacelnik spojovacich vojsk marsal Kulikov (nepamatuji se presne jmeno) me poplacal po rameni a rekl: "molodec".

Pak uz to slo se mnou jenom s kopce, ale objektovy Pascal mi zustal dodnes :)
(asi napisu knihu)

tomk

21.12.2012 10:48:23 #

z.

trochu pozdni reakce ...

2 geby:
nevim, jak to rozlisujes ty, ale moje tvrzeni je podle me spravne ;)

pocitac je univerzalni slovo, ktere zahrnuje vsechny mozne druhy
bednicek s klavesnici vcetne PC (personal COMPUTER) a jako samotne
se objevuje mnohem uz od 70. let snad ... tak stary nejsem, abych tyhle
staresiny zazil, ale ZX Spectrum a Didaktik (ktery znam) povazuji za PCcka

a pokud to tak neni, tak je to jen chyba prekladu :) :)

z.

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců