Pár poznámek k AnyDac

vložil Radek Červinka 21. února 2013 01:16

Právě se snažím o náhradu připojení ADO za něco více mocnějšího. Původně jsem si myslel, že novou platformou bude UniDAC (s tím, že AnyDAC je na stejné úrovni), ale v okamžiku, kdy EMBT AnyDAC koupilo jsem došel k názoru, že je asi čas ještě jednou zvážit co mi která knihovna přinese (z mého pohledu). UniDAC jsem preferoval protože od DevART už nějaké komponenty máme.

Dokumentace k AnyDAC je dostupná online a stejně jako v případě UniDAC je skvělá a přehledná a je vstupním bodem ke studiu.

Primárním cílem je pro mne MS SQL Server a tak je pár poznámek od mne hlavně o něm. Musím říct, že obě knihovny jsou sakra rychlé a v porovnání s ADO výrazně (nehledě na menší spotřebu paměti - též výrazně).

Tam kde má ADO 3 možnosti konfigurace, má UniDAC 6 voleb a AnyDAC 10 voleb. Opravdu mne nepříjemně překvapilo, co všechno v UniDAC není možno nastavit (možná je to i tím, že kromě UniDAC nabízí DevART i SDAC, což je speciální varianta jen pro SQL Server). V tomto případě AnyDAC vyloženě rulez. Například nemožnost nastavení v UniDAC možnosti typu kurzoru mne celkem rozesmutnila, jelikož při nastavení na Static v AnyDac je možno mít několik rozečtených Query i v GUI a do celé pro jednu sdílenou Connection. Opět konfigurace načítání dat je celkem pekelná.

Ohledně detekce chyb při připojení je na tom AnyDac stejně jako UniDAC a obojí IMHO na hony od ADO (nebo jsem to u ADO nepochopil). Refresh jednoho záznamu mi připadá podobný u obou DAC. Obě dvě DAC jsou (pokud jsem to pochopil) specializované optimalizované memory datasety (určitě u UniDAC), které jsou jen plněny - to mi připadá jako vynikající myšlenka.

Ale největší pecka na konec: AnyDAC se umí připojit k MS SQL Serveru z MAC OS X (a asi pak i z Linuxu) via UnixODBC - ale nezkoušel jsem to.

Na prezentaci v Brně bude AnyDAC (ať už se bude jmenovat jak chce) věnován velký blok přednášky, vřele doporučuji. Podle všeho bude AnyDAC nabízen i pro starší Delphi a pro různé edice (jako původní AnyDAC) - detaily zatím nevím.

Tagy:

Novinky

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců