Delphi 10.2 Tokyo je dostupné

vložil Radek Červinka 23. března 2017 00:20

Embarcadero dnes (22.3.2017) vydalo další verzi Delphi a C++Builder s podtitulem Tokyo. Hlavní nosnou myšlenkou je přidání kompilace pro Linux 64 bit, bohužel jen pro Enterprise+ edice (nebudu se k tomu dále vyjadřovat).

Co je nového: What's_New, dále Feature matrix, seznam opravených chyb (některé velmi prehistorické).

Download: webinstaller, ISO, FastReport VCL.

Obecně

Delphi Linux kompilátor je na bázi LLVM (podle testů slušně optimalizující), ARC, jen 64bit, první znak pro string má index 1 (jako ve Windows). Funguje to jako všechny ostatní ne-windows kompilátory, tj. cross kompilací z Windows za podpory PA serveru (už od dob XE2 a Max OS X). Podpora je pouze pro nevizuální aplikace (aka server side). Velmi se mi líbí přesměrování výstupu programu přímo do okna IDE. Kompilace je pomalejší než pro windows, ale není to zase taková hrůza. Zpomalení je způsobeno linkerem, který na rozdíl od Delphi Win32 linkeru nemá globálnější přehled a musí linkovat jako se linkují ostatní jazyky.

Podporována je celá RTL, WebBroker (i jako modul pro Apache), FireDac (včetně připojení na MS SQL server, IB, Firebird nebo Oracle, ale není podporován Informix), paralelní knihovny nebo vláken, podpora pro Http klienta jako na ostatních platformách

Připomínám, že 8-bit stringy (AnsiString) nejsou podporovány, kromě Utf8string a RawByteString.

Ohledně databází: FDMemTable má design podporu pro editaci dat, obecně nový typ Field pro Guid. Co se mi líbí, je další rozšíření System.Hash .

FireMonkey

Zásadní věci jsou podle mne dvě:

  • Multi-Threading podpora pro TBitmap, TCanvas a TContext3D
  • Pro Android je nyní voláno vše z Java UI Thread, což je zásadní a pozitivní změna

Jinak klasicky evoluce, žádná revoluce

VCL

Významné jsou opravy ohledně High DPI podpory - což ale ověřit nemohu.

Linux

Oficiální podpora pro:

  • Ubuntu Server (Ubuntu 16.04 LTS)
  • RedHat Enterprise Linux (version 7)

Osobně jsem po chvilce rozchodil CentOS 7 i při minimální instalaci. Stačilo


[DCC Error] E2597 C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\19.0\bin\ld-linux.exe: error: cannot find -lgcc_s

yum install glibc-static
yum install glibc-devel
yum install zlib-devel

případně 
yum install compat-libstdc++-33
yum install compat-gcc-44-c++

Během testování jsem jako pokusného králíka udělal port Synapse pod Delphi Linux (evoluce z podpory MacOSX, iOS, Android).

Poznámka: TList je pro ARC deprecated, což např. pro portování Synapse byla jedna ze dvou zásadních úprav (už dříve). Druhá (taktéž už dříve) byla nahrazení AnsiString bufferu za TBytes. Dnes by to asi vyřešil alias AnsiString = RawByteString.

Obecný TList je nutno nahradit za TList<T>, tj. generický list, aby ARC dokázalo udržet přehled o referencích. Snad se k tomu vrátím.

Tagy: ,

Novinky | Praxe

Komentáře

26.3.2017 11:45:12 #

ps

Hmmm, osobne som zástancom SA/subscription, ako nástroj pre garantovaný vývoj. Avšak toto je už druhý "upgrade", ktorý nemám dôvod inštalovať ... škoda. Asi naozaj žiadny nový programátor Delphi nepribudne a teda naozaj je jediná cesta predávať drahšie verzie existujúcim.

ps

26.3.2017 19:20:54 #

MartyK

Opět stejná opakující se situace od prvního uvedení clang32 kompilátoru v C++Builderu - nepoužitelné s debuggerem, takže C++11 zřejmě stále v nedohlednu pro normální vývoj s laděním. Ptám se sám sebe: za co vyhazuješ pořád prachy, když se to nedá používat !!! Nechci radši vidět 'kvalitku' kompilátoru C++ pro linux, až ho v další verzi s velkou slávou vypustí - opět nějaký nedomrlý beta produkt, potřebující aspoň 3-4 roky dalšího vývoje. Za takovou kvalitu je jinde jediné řešení - kopačky do p...le. Když si přečtu oslavné články Davida Millingtona o super vylepšení toolchainu + dbg, tak asi píše o nějaké budoucí verzi. Teď už nejde nastavit ani breakpointy. Pořád lepší a lepší...

MartyK

27.3.2017 11:33:48 #

Raul

Vychovat programatora pro dany jazyk trva leta. Vychovat si cilovou zakladnu trva pomalu desetileti. A ta cilova zakladna pak sama od sebe roste, jak si programatori sdelujou jak je to parada, co vse jde, jak pekne apod. Bohuzel totez plati i obracene. Odvychovat si programatora trva. Prijit o uzivatelskou zakladnu taktez trva. Lidi jsou zvykli, firmy platej, tu odejde jeden, tu druhej a za 10let mate zakladnu polovicni. A s tim klesaji i prijmy a s tim klesaji i mozne vydaje na vyvoj a tak dokola. Kasle se na to cim dal vic a uvadi se radoby suprzeleny nesmysly. Jenomze, koho tim chce vyrobce okecavat ? A jak dlouho ? Argument, ze je to slozite neco takoveho vyrobit neni argumentem u placeneho produktu, ktery neco takoveho slibuje, ze umi. (A pak tu mame otazku opravy chyb, ktere se mnohdy neresi a hlavne diky triku s licenci je oprava chyb v update placenem - co jsem na foru cetl. Z meho pohledu je to trik, jak se zbavit zaruky za svuj produkt, coz je sice moderni, ale neprijatelne a divim se, ze to lide toleruji - asi je zvyk na dany jazyk duvodem tolerance tohoto typu). Zvyk je zelezna kosile a na to vyrobce hresi cim dal vic. Ale zakladna se zmensuje.. Pomalu ale jiste.

Ono je prima umele natahovat produktovou radu a zajimavejsi veci prodavat draz.. Do doby, nez zjistite, ze tyhle veci programatori vyresili v konkurencnich nastrojich a vam diky tomu klesa prodej. Jenomze kazda licence o kterou prijdete (jako vyrobce) ma dalekosahlejsi dopady. Jednou se z Delphi - coby nastroje pro masy - stane nastroj pro par firem. Vzdyt toto vyplynulo jasne s diskuse o Androidu apod. To neni nastroj pro vyrobu her a blbinek, ale pro firemni klientelu apod. Tak treba to tak chteji mit i delphi samotne - byt nastrojem ciste pro firemni klientelu. Tim si s tim prestanou hrat lidi a tim to nebudou umet a tim to nebudou casem chtit firmy delat a tim .....

Diky typu aplikaci si mohu dovolit delat na lazarusu/fpc a nechybi mi veci co delphi maji navic (krom o trochu lepsiho RTTI). Bohuzel, po par licencich koupenych diky me (neni to moc, ale je to priklad) jiz zadnou dalsi verzi nedoporucim pro nakup. (ano, nesedne si z toho nikdo na zadek, ale udelat to takhle 10% zakazniku, uz to zacina bejt zajimave i pro vyrobce a timhle smerem to jasne jde)

FPC/Lazarus (diky oxo) mozna neni na takove urovni, ale radu veci splnuje naprosto v poradku a kdyz pripoctu porizovaci naklady, tak je cas pripadne vecivyresit, ci naopak doprogramovat neco co chybi.
Hlavne nikdo neprudi s tim, ze za moralni (zel asi ne zakonem danou) zaruku za svuj produkt chce vlastne zaplatit. Tohle zkusit ja u svych zakazniku... No asi bych byl na dlazbe.

Raul

27.3.2017 21:14:46 #

Tom

No vidim, ze Embt ta licencna/cenova politika moc nejde...

A zahranicne fora to iste, najvacsi fail je promovat Linux ako top featuru a potom to naschval vyhodit z Profesionala....

Tom

9.4.2017 13:21:11 #

Igor

No mě zase trápí, že si platím All-Access Gold a museli mi poslat odkaz se sériovým číslem, abych si to vůbec mohl stáhnout a nainstalovat. Souhlasím s tím, že je to další verze, která mě osobně nepřináší nic zásadního a pochybuji, že některý vývojář (Enterprise+) v Delphi čekal na podporu Linuxu jako na smilování Boží. V nabídce seznamu produktů na EDN mi to končí verzí Berlin...

Igor

17.4.2017 2:46:33 #

Tomts

Kdo si to za ty každoroční prachy bude moci v ČR (banana republic) dokola kupovat ?  Alza a pár podobných ?  Proč to třeba neumí ARM Linux desktop vývoj pro Raspberry ?  SoHo platformy by prostě nebyly licenčně výdělečné... tam si holt použijte FP/Lazarus.  Zaměřeno na velké firmy s velkými dlouhodobými firemními zakázkami + historickou setrvačností.  Pro školy zdarma už ano - ale kdo si to pak bude moci legálně pro first SW startup pořídit domů ?... takže pro školy vlastně taky ne...

Tomts

17.4.2017 21:54:44 #

Raul

Tomts : Presne tak. Ale vzdyt psali v letacich a propagacnich srackach, ze je to IoT ready :D :D :D

Aktualne pisu docela pekne multiplatformni system - Win64,Linux/Intel,Linux/Arm vse dilem service a dilem GUI aplikace. Kompiluju vse z tech Win64. A svete div se, chodi to a pekne. Par vecma jsem se musel prokousat, a hlavne si zvyknout na ruzne veci (ted priklad nevim, ale obcas neco prekvapi chovanim), ale - v ramci porizovaci ceny - to se da odpustit.

Raul

26.4.2017 1:55:14 #

Tomts

https://community.embarcadero.com/blogs/entry/firemonkey-on-linux

Tomts

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců