Delphi 10.2 Tokyo / release 2

vložil Radek Červinka 15. prosince 2017 00:14

Vyšla druhá aktualizace Delphi Tokyo.

Aktualizace obsahuje předešlou aktualizaci a vydané hotfixy. Hlavní oblasti jsou:

  • dark theme pro IDE
  • další VCL komponenty se vzhledem Windows 10, které ale fungují i na Windows 7 (např. Time Picker Control, Date Picker Control)
  • podpora iPhone X
  • FireMonkey Quick Edit
  • single site RAD server licence
  • kompletní změna ikon
  • opravy chyb seznam

Nové dark téma se mi líbí a v kombinaci s ikonami je to nejzásadnější změna ve vzhledu IDE za dlouhou dobu. Formuláře jsou ale stejné jako budou po spuštění.

Hned po prvním startu se vybere vzhled. Toto lze později změnit, případně vybrat libovolný z Delphi stylů.

výběr

nové položky

IDE

Úvodní strana došla taky zásadních změn.

welcome

editor

Pokud chcete licenci na ten Rad server, je nutné po instalaci zkontrolovat maily, protože vám přijde mailem licence. Pokud se tak nestane, proveďte znovu registraci třeba přes licence manger (z menu delphi, případně z adresáře bin Delphi).

Tagy:

Aktualizace | Delphi

Komentáře

15.12.2017 7:31:09 #

Tom

Dark Theme je najzasadnejsia zmena - konecne!

Tom

15.12.2017 12:14:40 #

Tomáš

Delphi mi bohužel poslední roky připomíná čím dál tím více osud Visual Foxpro po verzi 3.0, kdy se už jen měnil splash screen, aby to ve verzi 9.0 MS potichu zařízl. Tohoto trendu se u Delphi obávám proto, že poslední roky jde ten vývoj strašně špatným směrem, který ta šedá hmota vývojářů, udržujících v chodu komplexní podnikové aplikace absolutně nepotřebuje: kompilátory pro iOS, Android, Linux, různé úkroky stranou v podobě slepých cest multiplatformnosti na úkor zdokonalování toho, v čem je hlavní síla Delphi. Kdyby si raději vylepšili vnitrofiremní procesy a nemuseli jsme čekat týden na fakturu na předplatné, kterou navíc pošle nějaký Ind Lumba Umumba, chrlení updatů, které už ani člověk nemá chuť instalovat, protože pak stráví den dáváním prostředí do pořádku. Mám z toho dojem nedotaženosti a polovičatosti a snahu z téhle umírající dojné krávy vydojit na licenčních poplatcích poslední prachy předtím než jí pohřbí. Předpokládám, že pokud Embarcadero (anebo kdoví kdo už to vlastní) zásadně nezmění svou strategii, pak stále více lidí přejdou na Visual Studio, které v současnosti umírající Delphi dávno předběhlo a nabízí svým vývojářům takový komfort, o jakém se delphistům ani nesní. A ano - po půl roce vývoje se pochlubit černým vzhledem IDE, to je spíše k pláči. Takhle by se dalo pokračovat do nekonečna.

Tomáš

15.12.2017 13:35:48 #

radekc

Tomáš - jen pro upřesnění: jedná se o a) update, b) o update, který musí dodržet binární kompatibilitu, tj. nelze měnit rozhraní. Takže zásadní změny moc dělat nelze. To přijde až s regulerní verzí.

Jen podotknu, že Vy nemáte přehled o tom jestli prodeje stoupají, nebo klesají a co je tahounem prodeje. Osobně mám částečně potřeby jako Vy, ale znám lidi které multiplatformnost ocenuji. Navíc ocenuji vývoj v oblasti JSON, DB a další věci z RTL, nehlede na HiDPI.
A evidentně si EMBT myslí něco jiného (a mají to podloženo čísly). A např. VCL dostává za poslední cca 4 verze mnohem více novinek než za předchozí období.

Novinky v kompilátoru podle roadmap mají být v další verzi - např. nullable types a další syntax třešničky.

radekc

15.12.2017 14:00:17 #

radekc

A pro úplnost pokud to nebylo jasně řečeno: vývoj celou dobu probíhá paralelně i na nové verzi.

radekc

15.12.2017 20:00:55 #

Tomas Hruska

Tomas - myslim ze Radek ma pravdu. Zrovna pro me je multiplatformnost hodne dulezita, stejne tak podpora sitovych technologii (REST API, JSON). Obcas skolim lidi co delaji i s VS a rozhodne to nevidi tak jednoznacne jako ty. Mejte se a hezke svatky :-)  

Tomas Hruska

15.12.2017 21:47:41 #

Mitzi

Pokud nekomu po upgradu na stavajici instalaci Tokya zesedivelo tema Light (v toolbar Themes nebo v dialogu Options) tak je potreba v klici HKEY_CURRENT_USER\Software\Embarcadero\BDS\19.0\Known IDE Packages pro hodnotu $(BDS)\Bin\ModernTheme250.bpl vyplnit jmeno, pokud je prazdne, a to na Embarcadero Theme Package.

Pokud neni videt toolbar pro prepinani Themes tak je potreba zavrit Delphi a v HKEY_CURRENT_USER\Software\Embarcadero\BDS\19.0\Toolbars smazat hodnotu DesktopToolbar. Po startu si to Delphi zalozi znovu a spravne a toolbar Theme se objevi.

Jinak hruza co se tyce Desktopu. Vzdy pri otevreni nejakeho projektu se nastavi bud Startup Desktop nebo Default Desktop bez ohledu na to co jsem si zvolil a ulozil.

Dalsi hruza je ta nova Welcome obrazovka. Kdyz mam Dark theme tak pri zavreni projektu naskoci Light (bila) verze a neskutecne dlouho se nahrava a mnohdy zustane bila natrvalo. Kdyz dam rucne refresh, je to okamzite a ve spravne barve. Zalozka Documentation nejde vypnout a neustale se zobrazuje, opet po zavreni projektu.

V Dark theme je nesmyslne zvolena barva vybrane polozky ve stromu Structure pokud nema strom fokus. Je prakticky neviditelne, ktera polozka je vybrana, coz pri kliani na komponenty v designeru je des, protoze neni videt, kde jste.

Jsou to drobnosti, ale neskutecne to otravuje. Pripada mi, ze si to vubec nevyzkouseli.

Mitzi

17.12.2017 20:33:02 #

Ondřej Pokorný

>> b) o update, který musí dodržet binární kompatibilitu

:)

Ondřej Pokorný

17.12.2017 22:00:26 #

radekc

Ondra - tak aspoň se snaží, měl by být dostupný  (nebo bude) nový build, který to má splňovat :-)

Nebo co měl být ten smailík.

radekc

18.12.2017 13:14:48 #

Ondřej Pokorný

Jo, přesně to jsem měl na mysli. Kdyby to nevyžadovalo "full uninstall and reinstall" tak se to dá přežít, takhle je to otrava.

Ondřej Pokorný

18.12.2017 19:42:00 #

bullhead

Jen taková perlička. Radek: "b) o update, který musí dodržet binární kompatibilitu" - to bych tak nějak čekal, o to více mne u posledních CrossVCL a FMXLinux překvapilo když mi poslali: "This is update for Tokyo 10.2.2. If you didn't upgraded yet, use current version. This version doesn't work with Tokyo 10.2.1.". A ejhle, dnes přišlo "This update returns binary compatibility for Tokyo 10.2.1 and 10.2.2". B.

bullhead

18.12.2017 23:15:52 #

radekc

Bullhead - on je mezitim potichu dostupný nový build toho update, který řeší tu binární kompatibilitu kde se to rozbilo

radekc

18.12.2017 23:33:17 #

radekc

BullHead - používáš CrossVCL u nějakých reálných projektů? Nechceš o tom napsat pár poznámek pokud ano?

radekc

19.12.2017 1:27:16 #

bullhead

"Nechceš o tom napsat pár poznámek pokud ano?" ...rád bych udělal nějaký overview (reálné projekty zatím ne, poslední roky mne živilo něco jiného, ale testuji to na nějakých starších věcech), dostaneš ty nebo p.Kubát, vy už se nějak domluvíte:-) (u mně je problém z časem, já už nic nikomu neslibuji, ale viděl bych to reálně na leden). B.
p.s. ...doufám leden 2018:-)

bullhead

20.12.2017 0:30:14 #

Martin Dráb

Mimochodem, neuvažuje se o přidání Win64 překladače do verze Starter? Absence této schopnosti v této edici je pro mě v podstatě důvod, proč ještě zůstávám u verze XE2. Multiplatformnost bych celkem uvítal, ale zase nevyužiji to prostředí natolik, abych si ospravedlnil výdaje za novou neStarter verzi (např. databázové možnosti využívám málokdy). Starter s Win64 by byl pro mě asi ideálním řešením (za tu cenu bych neměl problém ani s pravidelnými upgrady).

Martin Dráb

20.12.2017 10:21:51 #

radekc

Martin: >Starter s Win64 by byl pro mě asi ideálním řešením (za tu cenu bych neměl problém ani s pravidelnými upgrady)

Nechápu, to je nějaký metahumor? Starter je zdarma a už nějakou dobu.

radekc

20.12.2017 23:22:16 #

Martin Dráb

Ah, to se omlouvám. Nějak jsem zapomněl, že již je nějakou dobu zdarma.

Martin Dráb

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců