Delphi XE5 s podporou pro Android je dostupné - aktualizováno

vložil Radek Červinka 11. září 2013 16:52

Delphi XE5

Právě vyšlo Delphi XE5 a Rad Studio XE5, hlavní novinkou je Android. Feature matrix.

EMBT.CZ nebo embt.co/DelphiXE5.

Co je nového?

  • Delphi Android ARM compiler for device and emulator
  • FM platform for creating native Android applications for Gingerbread (2.3.3 – 2.3.7), Ice Cream Sandwich (4.0.3, 4.0.4) and Jelly Bean (4.1.x, 4.2.x, 4.3.x)*.
  • iOS 7 SDK support and Styles
  • Time Picker control for Android, iOS, Windows and OS X
  • Notification Center component for Android and iOS
  • Built-in search filtering for TListView on Android, iOS, Windows and OS X
  • Swipe to delete on Android and iOS
  • Share sheet support on Android and iOS
  • FM Platform performance optimizations
  • Delphi RTL for Android
  • Deployment Manager for Android
  • Deploy apps to the emulator for Ice Cream Sandwich and Jelly Bean
  • Deploy apps to Android devices (Debug / App Store)
  • Remote debugging for Android
  • Professional edition includes expanded FireDAC support for local databases, including Microsoft Access database, SQLite database, InterBase ToGo / IBLite, InterBase on localhost, MySQL Embedded, MySQL Server on localhost, Advantage Database local engine, PostgreSQL on localhost, Firebird Embedded, and Firebird on localhost
  • IBLite embeddable database for Android and iOS with free unlimited deployment license
  • REST Client Library for simplified invocation of REST services
  • Authorization support including Basic Authentication, Plan Authentication, OAuth1, OAuth2
  • TRestClient, TRestRequest, and TRestResponse components
  • REST Debugger tool for testing REST calls and their parameters
  • Multi-select in the Deployment Manager
  • IDE Insight now available as a search box in the upper right corner of the IDE
  • Device Manager to manage and select the default device in the FM Mobile Form designer

Tagy: , ,

Komentáře

11.9.2013 17:47:47 #

robert

cekal jsem ze upgrade z XE4 pro bude levnejsi, kdyz k tomu pripoctu mobilni balicek bez nehoz upgradovat skoro nema smysl tak je to des, za chvili v PRO verzi nebude ani zaklad (mobilni balicek zvlast, databaze firedac zvlast, kazde pekna palka navic). Kdyz se to vsechno secte tak je delphi cim dal drazsi.

robert

11.9.2013 18:18:32 #

Richard Kubát

Já nevím, ale s tím bych si dovolil nesouhlasit. V základní verzi Professional je stále to samé. Kompilátor ARM a platforma FM je úplná novinka, jejíž vývoj něco stál. Podpora přístupu k datům serverových databází ve verzi Pro taky nikdy nebyla; lidé si kupovali externí komponenty jako AnyDAC. Takže Delphi není dražší, jen holt lidé potřebují víc a něco to stojí. Ale cena základního Delphi Professional včetně všech novinek mimo mobilní věci (např. integrace FireDAC do prostředí, velký objem vylepšení FM nebo podpora REST) zůstala stejná.

Všechny zdraví, -- Richard Kubát

Richard Kubát

11.9.2013 18:22:19 #

Tomas

2 Robert: Cena není nejnižší, nicméně jedná se o profesionální nástroj ve své třídě nejlepší na světě. A tyhle věci si mohou dovolit být "drahé", protože v konečném součtu přinášejí vysokou přidanou hodnotu. Pravdou je, že pro chudé studenty to není. Ale lidé si také běžně nekupují mercedesy, spokojí se s oktávkou.

Tomas

11.9.2013 19:07:37 #

robert

no podle me je dnes mobilni vyvoj naprosty zaklad bez nehoz neni budoucnost a zaklad bych v PRO verzi cekal v cene. Nejake balicky navic mi prijdou jako ciste ucelova zalezitost. Ale to je vec nazoru. Byly casy kdy se davaly nove technologie do zakladu, bez balicku a v tech dobach taky diky tomu delphi ziskalo nejvice priznivcu.

robert

11.9.2013 19:33:32 #

RadekV

Delphi by spis potrebovali neco jako DreamSpark - licence pro skoly a studenty (vcetne doma) zdarma. Stejne jako to ma MS, pak se nemuze clovek divit ze co leze ze skoly se deli na lidi co delali na Linuxu (a tudiz Perl, PHP, Java a v krajnim pripade C/C++) a nebo na Windows (a pak je to C#/C++) nebo webisti s JS

RadekV

11.9.2013 19:55:29 #

robert

presne, kdysi se ve skolach delphi ucilo, ale dnes uz na to nenarazite, MS tam dava svoje zadarmo - ten to pochopil davno. Delphi je akorat pro duchodce jako ja.  A k tomu mercedesu vs skodovka - ano me by skodovka stacila, to bych chapal jako pro verzi, jako mercedes tu prece mame architect nebo enterprise, a kdyz pro neni skodovka tak co to potom je? trabant ? Mozna Titanic. A ze si lidi bezne nekupujou mercedesy, tak to si teda bezne nebudou kupovat delphi.

robert

11.9.2013 20:07:12 #

JaroB

Koupí si to ten, kdo to bude nezbytně potřebovat, tak to je. Až se objeví nějaká verze TURBO, tak si to ze zájmu "možná" pořídí i ti studenti...

JaroB

11.9.2013 20:16:51 #

Jan Fiala

mě by zajímalo, jestli bez FireDac budu moct pracovat s komponentami TIBxxx nebo využívat ADO?

Jan Fiala

11.9.2013 21:19:55 #

robert

ne, ado a dalsi zakladni technologie daji zvlast do balicku za priplatek az v xe6 :-), pokud to nezrusi :-).

robert

11.9.2013 21:49:38 #

RadekV

Student co to chce pro sebe si to nekde slohne. Ti ostatni pouziji to co jim vyucijici prikaze. Docela by me zajimalo zda se na CVUT uci zaklady algoritmizace stale jeste v pascalu

RadekV

11.9.2013 22:08:46 #

radekc

ad ADO, vsechno zustava pri starem, ve feature matrix je ADO samozrejme i v Pro. FireDAC je navic.

Ad pridavne balicky: v Delphi 5 bylo napr. ADO za priplatek.

radekc

11.9.2013 22:15:52 #

radekc

Jinak se pro porovnani podivejte na feature matrix - tam je co ktera verze obsahuje. S cenou ja nic neudelam, ale pro porovnani https://store.xamarin.com/ - 999$  Per platform, per developer, Per Year

radekc

11.9.2013 22:21:28 #

Tomas

Cenu skutečně nevidím jako problém. Kdo to myslí s vývojem vážně, tak musí být schopen dát pár desítek tisíc na kvalitní nástroje. Studentíci ať přestanou chodit do hospod a začnou si střádat počáteční kapitál. To fňukání se nedá číst.

Tomas

11.9.2013 23:05:47 #

robert

vpohode, jen je skoda ze ti studentici - budouci zakaznici se na to pri tehle politice z vysoka...... to je vse. A ze se neni co divit, to je muj nazor. Ti duchodci a par hrdinu co na to maj to do budoucna nezachrani.

robert

12.9.2013 8:36:35 #

Daniel Andraščík

Tak jo, fakt som patril medzi tych neveriacich tomasov a fakt som neveril a neveril ze to toho roku uz vydaju v plnej verzii :). Co uz so mnou, som pesimista. Ako ja nesledujem Embarcadero blogy ani vyjadrenia kmenovych zamestnancov, riadil som sa skor predchadzajucimi skusenostami a tie mi hovorili ze pri najlepsom daju nejaku betu. Takze za mna rozhodne palec hore. Teraz este ostava verit ze to bude bez problemov pouzitelne a nebude trvat tri roky kym sa to odladi. A zase ten moj pesimizmus ;). Ale rozhodne Delphi fandim, programujem len v nom a na cecko alebo javu ma nikto neprehovori...

Daniel Andraščík

12.9.2013 8:48:25 #

frankee

No a to ještě přisolím že jako programátor "ani důchodce, ani student" (prostě střed) jsem radši přešel s novými něcmi na c# a se stávajícím projektem na lazarus. A myslím, že jsem udělal dobře.  Ohledně toho Xamarinu mám dvě poznámky : mimo 999 dolarové existtuje i 299 dolarová. Nikde na stránce jsem nenašel, že je to licence na rok. Máš na to Radku nějaký důkaz ? Nebo aspoň je tu někdo kdo by to mohl potvrdit / vyvrátit ?

Přidávám se k tomu, co řekl Robert, a říkám to všude kde chodím. Je naprosto zásadní mít zdarma verzi pro studenty. Společnost EMD musí něco obětovat, aby začla existovat budoucnost. Tím nevylučuju komentář Toma, nástroj může být jinak drahej. Pokud budou mít free edici pro studenty.

Každopádně moc přeju Delphi, aby byl můj závěr špatnej a aby kluci z Embarcadera prorazili.  

frankee

12.9.2013 9:02:47 #

RadekV

Ja nefnukam jako student. Ja fnukam jako nekdo kdo hleda programatory a proste sleduju ty zmeny na trhu dostupnych pracovnich sil.

Takze napr. rozhodovani zda pouzivat Delphi na iOS/Android vyvoj (a tudiz koupit 7-10 licenci Mobile Add Onu) je zalezitosti nejen technickou. Ale taky tou zda za budu vubec schopen sehnat za nejakou dobu rozumne programatory.

Jedine co me tesi je to ze rozumni C# taky nerostou na stromech v takovem mnozstvi jako pred par lety :-D

RadekV

12.9.2013 9:20:48 #

radekc

Frankee - umíš číst? - https://store.xamarin.com/ - Hned vedle ceny je per year. Jo a ta 299$ edice nepodporuje VS a je jen pro max. 5 lidí, tj. jako starter edice delphi.


radekc

12.9.2013 10:29:33 #

Tomas

radekc: těch $999 zahrnuje roční předplatné aktualizací. Jinak ta verze není omezena časově. Přesto je to také pálka (a to nemluvíme o vyšších edicích, které jsou pro profi nutné) Je dobře, že jsi zmínil Xamarin - používám jak VS, tak Delphi a to spoustu let a pro velké projekty, ale pokud uvážím, že s Delphi získám spolehlivou platformu pro vývoj jak na desktop a mobilní zařízení v jednom, pak je jejich TCO na velmi, velmi přijatelné úrovni. Investovat zdroje do učení se novému prostředí (např. Eclipse) a jazyku (např. Java) je daleko bolestnější a podnikatelsky riskantnější, než si připlatit pár tisíc za rozšíření XE5.

Tomas

12.9.2013 10:41:07 #

frankee

Radku, místo shazování jestli umím číst, se podívej jestli opravdu na této stránce kterou jsi poslal "https://store.xamarin.com/" se vyskytuje sousloví "per year". Jestli ano, omluvím se, jestli ne, očekávám omluvu od Tebe.  :-)



Frankee

frankee

12.9.2013 10:47:48 #

Richard Kubát

K diskusi o cenách a studentech bych si ještě dovolil připomenout, že školy a studenti mají možnost získat RAD Studio XE5 Professional (tedy i vše pro mobilní vývoj) za 2700,- Kč bez DPH pro samostatnou licenci a za 900,- Kč bez DPH za síťovou souběžnou licenci pro školní systémy studentských účtů. Samozřejmě jde o nekomerční verzi, určenou jen pro výuku. Podle mého názoru to zase není takový obnos, který by si mohli dovolit vydat jen bohatí.

Zdraví, -- Richard Kubát

Richard Kubát

12.9.2013 11:01:54 #

frankee

opakuji:    

   Je naprosto zásadní mít zdarma verzi pro studenty


frankee

12.9.2013 11:05:44 #

radekc

Není tam per year je tam /year .

radekc

12.9.2013 11:09:41 #

Radek

per year tam není ale je tam $299 / year

Radek

12.9.2013 11:10:40 #

bullhead

to frankee:
Ale no tak -to už je slovíčkaření jestli to "per" tam je nebo ne:-)
"$999 / year"
...a pod tí je:
"Per platform, per developer"
...tak jedno "per" nehraje roli:-)

B.

p.s. ...no, ale když se porovná Xamarin z XEx, a započte se kolik dáte během let za upgrady, tam mi připadá, že i enterprise verze Xamarinu vyjde tedy jednoznačně levněji:-(

bullhead

12.9.2013 11:14:15 #

bullhead

...oprava, Bussines vyjde levněji, Enterprise už ne ...ta cena je za platformu = 999 x 3  (android, iOs, Mac) se slevnou = 2 697,-
B.

bullhead

12.9.2013 11:15:48 #

Mira

To "/year" podle mého názoru znamená roční podporu. Jinak licence sama je časově neomezená. Viz. FAQ

Can I continue to use Xamarin when my subscription expires?

Yes. Your Xamarin license is perpetual. If you choose not to renew your subscription, you will no longer have access to new releases and support, and we will be very sad.

Mira

12.9.2013 11:24:57 #

bullhead

...", and we will be very sad." - vzhledem k tomu, za jaké peníze to prodávají, nevím jestli je to pokus o vtip nebo spíše ironie:-)

B.

bullhead

12.9.2013 11:30:35 #

RadekV

Ano, cena je to jiste dobra ale znate ceske skolstvi, cokoliv v cene vyssi nez 1Kc je proste moc drahe proti necemu co je zadarmo :-D

Docela by me zajimalo zda Borland/Inprise/Embt nekdy zkoumali kolik lidi zacalo programovat diky Turbo edici Delphi

RadekV

12.9.2013 11:32:10 #

bullhead

to RadekV:
...trochu to rozšířím, pro nás co už něco pamatují:-):

"Docela by me zajimalo zda Borland/Inprise/Embt nekdy zkoumali kolik lidi zacalo programovat diky Turbo Pascalu, nebo Turbo edici Delphi"

B.

bullhead

12.9.2013 11:37:26 #

RadekV

Xamarin jsem zkousel pred cca rokem a pul. Pokud to vyrazne nezmenili tak je jejich system podpory multiplatformovosti neekonomicky za cenu vyssi nez $99. Protoze pokud se na to nekdo nekdy koukal tak to vubec nedrzi platformu, jede to ve stylu nativni platformy a pouze to misto v nativnim jazyku clovek pise v C#. Z meho pohledu to nejhorsi mozne reseni a peklo na zemi.

Vzdyt mezi Delphi, C, C++, C#, Obj-C a Javou jsou rozdily minimalni a kazdy rozumny programator se ten jazyk nauci za par dnu.

Pak se lame chleba - bud je multiplatform ala Delphi a ma to smysl a nebo je ala Xamarin a pak je lepsi to delat nativne, v nativnim prostredi ktere je zdarma, ma podporu, dokumentaci a sirokou komunitu za tim. Protoze soucasne programovani neni o znalosti jazyka ale o znalosti platformy - API atd.....

RadekV

12.9.2013 11:49:43 #

RadekV

2bullhead : Tak to se me netyka :-) Ja mel generzi Basic > Turbo Basic > Kyan Pascal (vse na Atari 800). Na PCcku pak uz jasnou volbou byla TP5.5.

Zavedl bych na vsech skolach povine programovani pro Arduino nebo jinou jednocipovou platformu. To cloveka velmi rychle nauci jak rozmyslet co chci (protoze trasovani nejde), jak pracovat s pameti (32K nebo mene pameti na program, 2KB SRAM) a co to je vykon (8-20MHz). I za tu cenu ze to neni Pascal :-D

RadekV

12.9.2013 12:14:53 #

bullhead

RadekV: !!!! +1 ... přesně tak ...zrovna si s Arduinem hraju a RaspberryPi mi už leží v zásuvce jako další pán na holení (mimochodem v Alze už konečně pro RaspberryPi mají ty jeho nativní kamery) ...na tom se opravdu člověk naučí jak programovat a za tu cenu by to školy nakupovat mohli ...mno ... ale dnešní mladí stejně už programovat nechtějí (ve valné většině) takže je to asi jedno

bullhead

12.9.2013 12:19:02 #

Zdeněk Vašků

Tak zase pro odlehceni:

Kdysi, kdyz jsem ucil databaze na FEL CVUT, tak jsem vzal svoje Delphi 1 + BDE C/S a studenti mi na tom delali semestrálky s Oracle databází. Fungovalo to náramě. Nejlepší semestrálka byla propracovaná evidence hřbitovat (volná místa, délky podle nebožtíků apod.)

Vetsina to videla poprve, ale bez problemu udelali za par dni profi aplikace pro windows s oracle db.

Tak doufam, ze me dodatecne pan Ing. Kubát nebude honit za nelegalni sireni sw.

Zdeněk Vašků

12.9.2013 13:36:24 #

RadekV

2Bullhead : Pokud nemas nejaky poradny digitalni osciloskop tak se mrkni na http://dangerousprototypes.com/ , mam od nich PirateBus a Logic Sniffer a pro hackovani hardware nebo programovani veci ktere neco delaji nezbytnost (v mem pripade se vozi Arduina v letadle a delaji ruzne kraviny - od logovani az po stabilizaci s open source softama na X copteru)

RadekV

12.9.2013 14:48:23 #

Richard Kubát

> Tak doufam, ze me dodatecne pan Ing. Kubát nebude honit za nelegalni sireni sw.

Nebude, pane Vašků, to už je promlčené, nakonec to bylo někdy kolem roku 1995-6, viďte? To bylo ještě za dob Borlandu a tam se už neohlížíme   :-)

Zdraví, -- Richard Kubát

Richard Kubát

12.9.2013 15:23:52 #

bullhead

to RadekV: ...n...r:-))) ....už měsíc brouzdám po Conradu apod. a přemýšlím, že bych si nějaký pořidil:-)) ...asi půjdu do nějakého na USB (kvůli ceny je to jen koníček)

B.

p.s. ...Radku sorry že ti zahlcujeme diskuzi HW blbostma (byť trochu příbuznými), možná by bylo dobré udělat nějaké boční forum: "jiné úchylky delphi community"

p.p.s. ...na Arduinu by SNAD měl jet MIKROPASCAL PRO FOR AVR, ale ještě jsem netestoval:-)

bullhead

12.9.2013 15:31:19 #

RadekV

2bullhead : Podivej se na ten sniffer, je to dost dobre zarizeni za par slupek a umi slapat o dost rychleji nez levne USB osciloskopy. A v arduino world stejne potrebujes spis logicke veci nez ciste oscilo

Radek nam vynada v Praze :-)

RadekV

12.9.2013 18:53:24 #

Zdeněk Vašků

>Nebude, pane Vašků, to už je promlčené, nakonec to bylo někdy kolem roku 1995-6, viďte?

Pamatujete si to lépe než já. Bylo to opravdu někdy v té době.

Zdeněk Vašků

12.9.2013 19:47:24 #

ps

Začal som s Delphi na škole (MatFyz Bratislava, čo viem prešli na Lazarus, kvôli finančnému modelu embt) niekde tu som postoval aj blog k tomu. V tej dobe neboli rozšírené notebooky a tak štandard bol sedieť v školskej učebni za PC. Dnes asi nikoho nemôžu v škole nútiť aby si kúpil licenciu na svoj notebook kvôli pár semestrom ... Plus to uplatnenie na trhu práce ...

Keď sme pri Xamarine, je to presne model, ktorý by EMBT potrebovala. Verzia zadarmo pre nekomerčné využitie, Verzia pre Indie, profi verzia pre tímy, ktorým cena nástroja je ukradnutá. Verziu zadarmo zastúpil Lazarus, avšak ten pracovné pozície nevytvorí. Samostatné Delphi pre Android, Delphi pre iOS, Delphi pre Windows za 299,- USD (230 EUR bez DPH) by bola pecka kľudne aj per year.

Čo vlastne aj je (aktuálne SA delphi + mobile addon je cca 550  bez DPH) avšak je podmienené upgradom za ďalších 1.000 EUR ...

"Jo, a v Praze" urobte štatistický vekový priemer :)

ps

13.9.2013 1:00:52 #

robert

muze se stat ze s novymi uspornymi a vykonnymi procesory intel se rychle rozsiri tablety s klasickymi windows 8, za par let klidne muze byt android jen v tech nejlevnejsich konzumnich suntech kam ostatne tento roztristeny system-paskvil patri, potom budem delat pro mobilni zarizeni treba v delphi7, nebo bude dotazen unigui, raudus apod, takze budeme pohodlne v "delphi bez balicku" delat webove aplikace pro jakykoliv system kde je prohlizec. Balicek pro android muze klidne skoncit jako podpora pro delphi net, projekty jako kylix nebo delphi php, za ktere zakaznici vysolili majlant a dnes  si je muzou akorat strcit za klobouk.

robert

13.9.2013 11:04:07 #

radekc

Robert - může se stát cokoliv. Podobně lidé co programovali ve VB6 to pak taky mohli všechno zahodit. To samé platí pro další produkty MS (např., ono to platí pro každou firmu).

Takže klidně čekej, až MS prorazí.

Ad Kylix - kylix byl dle slov bývalého produkt managera Delphi úspěšný, ale nebyl úspěšný dost. Na druhou stranu pro Delphi to znamená, že nynější podpora Androidu byla z poloviny hotová. A budoucí podpora Linuxu...

Ad Delphi.NET - díky němu máme např. unicode nebo foreach, případně multiplatformní IDE.

radekc

15.9.2013 20:09:47 #

JaroB

Apropo, když už je řeč o Delphi.Net... Dneska je to kapku out, zůstalo to na kódu Net 2.0 a nejeví se nějaká snaha to oživit. A Prism, to vlastně ani není Delphi... nebo snad jo, ale jen v širším pojetí, asi jako Lazarus... teda v širším pojetí

JaroB

16.9.2013 23:55:06 #

JFK

Lazarus je IDE, které jako kompilátor používá Free Pascal.
Kdežto Oxygene (aka Delphi Prism) je jen kompilátor jazyka založeném na Object Pascalu a jako IDE se používá Visual Studio. Takže paralela Prism - Lazarus je vadná. Oxygene má aktuálně tři edice: .NET/Mono, Java/Android a Cocoa/ObjC, takže Prism byla jen cizí značka jedné edice.

JFK

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců