Integrovaný HTML prohlížeč bez IE

vložil Radek Červinka 13. prosince 2009 23:03

V současnosti je moderní integrovat HTML prohlížeč do programu. Ono je to nejen moderní, ale i někdy praktické. Typické použití jsou Welcome pages, různé dynamické klikací logy nebo navigace a nebo třeba jen integrované HTML stránky s popisem.

Hodně často se to řeší pomocí integrace Internet Exploreru. Výhodou je opravdu mocný browser, nevýhodou je právě závislost na IE (kdoví jak to bude v budoucnosti, problémy s aktualizacemi windows atd.).

Naštěstí existuje i jiné řešení a to THtmlViewer. Tato původně komerční komponenta je napsaná v Object Pascalu, původní autor je Dave Baldwin a je nyní Public Domain (tj. volně dostupná). Díky tomu je nyní skupinou programátorů na adrese code.google.com/p/thtmlviewer dále vyvíjena, a tam se také dá stáhnout poslední verze kompatibilní i s Delphi 2009.

Samozřejmě neočekávejte perfektní ACID 2 a spol., ale podpora je překvapivě komplexní a zahrnuje jak tabulky, frames, animovane gify, png, onhover apod a hlavně částečně CSS2 včetně třeba background image atd.

Důležité ale je, že pokud svůj program odladíte na vlastním HTML tak vás nemůže v budoucnosti nic překvapit, jelikož je komponenta částí výsledného EXE, tudíž se jich žádné aktualizace IE netýká. Takže dejte THtmlVieweru šanci. Možná vás překvapí (třeba i malou velikostí ve výsledném EXE).

Tagy: , ,

Komponenty

Komentáře

18.1.2011 13:13:12 #

dazdnik1

Zdravim pani teoretiky.
Jak kolif sem 'prohrabal' zdroje componenty HtmlViewer, nenasel sem možnost jak zobrazit stránku z webu bez toho aby sem zapsal A4 kodu aby to slo ... Pokel de o zobrazeny kodu HTML tak to jo...
Takze, otazka zní:
Existuje 100% funkcni a dostupna nahrada za TWebBrowser bez IE jadra ???

dazdnik1

18.1.2011 13:20:01 #

radekc

Zaleží na tom co má umět. Neexistuje 100% klon IE.
Je možno použít uvedený HtmlViewer (stačí málo kódu), nebo se dá použít embedded WebKit (tj. Chrome a spol) nebo vlozit Gecko (Firefox a spol)

radekc

18.1.2011 17:12:01 #

dazdnik1

S WebKit  nebo Geckom sem ješte nedelal nikdy nic takže nevim.
Jde o to že ve WebBrowseru mi to šlo vsecko a najednou to začalo vyhazovat chybu a už 3 den beznadejne pátram proč.
Konkretne po načtení stránky která obsahuje EditPole pro výber položek jako ComboBox po zmene položky vyhodí chybu, a to aj v uplne novem projektu ktery obsahuje jen WebBrowser a button na odeslání WebBrowser.Navigate. Neco misí být zle nastavený v tom WebBrowseru, alebo sem tam omylem neco zmenil ale nevim co, nebo je to mimo delphi v IE, alebo nevim. Za událostí OnChange toho polem je JavaScript s neakou funkcí na načtení aktuálnich dat do toho pole, presneji sou to pole Rok, pole Mesic a pole den. Po zmene pole rok se aktualizují data v ostatnich polích podle toho ci sú jednotlivé mesice a dni dostupne. Napriklad: 24 den byl svatek tak je vynechan z poradi, v tom zmislu to funguje na tý stránce. No a ja sem udelal (delal) programek ktery s tymato datama pracoval, cize pri zmene v ComboBoxRok zmenil data na strance a taky naopak. Jenže z nicoho nic to nefunguje ani pri jednoduchém načtení stránky, a zmene dat toho PoleRok.

dazdnik1

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců