Náhodné výkřiky 11 - i o budoucnosti Delphi a ARM

vložil Radek Červinka 13. srpna 2011 00:54

Nové Delphi XE2 má kódové jméno Pulsar (což je dávno patrné z roadmapy) - vůbec bych se nezlobil, kdyby tento splash zůstal i v definitivní verzi.

Jak se přibližuje předpokládané datum vydání RAD Studio XE2 - každý rok to je někdy v září - začínají se na fórech objevovat i vyšší postavy z vedení. Je to prima, jelikož často něco řeknou. Např. Michael Swindell (tj.jeden ze šesti v nejužším vedení) v non-technical ohledně FreePascal (FPC), FireMonkey (FMX) a ARM. Odbočka: Aby nevznikl dojem, že nemám rád FPC: kdysi (když Lazarus byl ještě v začátcích) jsem pro něho napsal ActionList editor a pár dalších drobností a ještě nedávno byl součástí zdrojových kódů.

Ale zpět:

Jak to bude s FMX, až bude mít EMBT ARM kompilátor (v současnosti je pro iOS používán FPC).

However, we also don't have a problem with FPC & FMX being used together.
We'll have to look at the best way to support this combo in the future.
We'd like to see FM supported by other compilers and languages as well.
But one step at a time right now.

Tedy jakože se nebrání použití FPC a FMX v budoucnosti, ale musí najít správný způsob jak to udělat. Myslím si, že je to důležité jak pro platformu FMX, tak pro FPC.

Pak se někdo ptal, proč EMBT vůbec dělá vlastní ARM kompilátor, na což je podle mne evidentní odpověď.


That's a great question. There is a lot more to our compilers than just compiling code 
- they are integral to the IDE, designers, and developer experience, they are like 
live libraries that many of the key features that drive the user experience use. 
So there is a tight coupling between the compilers and dev environment
 - this tight integration with the Delphi dev env is something that 
FPC is not designed for. 

In this release, for Mac you completely develop within the Delphi environment 
(though debugging happens remotely on a Mac environment) and it is very seamless. 
With iOS you are exporting your project from the Delphi environment, and then 
finishing development in XCode on Mac. When our ARM compiler is finished, you'll 
be able to stay completely within the Delphi environment, not only for iOS, 
but also for other mobile plats as well.

zdroj

Pro mne je důležitá (a to velmi) poslední věta, protože např. po osobních zkušenostech je XCode něco jako osina … A to že pro Android neexistuje kvalitní prostředí pro vývoj je taky pravda. A jelikož podobně to funguje pro OSX tak tomu věřím. A když si představím, že budu moci podporovat více mobilních platforem tak jednoduše, tak musím přiznat, že to opravdu cítím jako game changer pro mobilní trh. Neexistuje nic podobného. A pro Delphi je to moc pěkný pohled do budoucna.

Prosím, neberte to jako nějakou propagandu, kromě banneru nahoře nemám nic s prodejem společného. Ale současná situace mi připadá jako splnění toho co jsem si představovat, když EMBT koupilo Delphi - a jsem tomu set sakra moc rád.

Delphi XE2 přináší (kromě dalších věcí) 64bit kompilátor, FMX a OSX. Proč je důležitý 64bit kompilátor? Já to chápu jako zásadní krok z toho pohledu, že nikoliv že jen budeme moci podporovat více paměti, SSE instrukce (což je důležité z hlediska rychlostí FP operací - což byla slabost Delphi kompilátoru) a budeme moci psát trojské koně do 64bit outlooku (to byl vtip), ale pokud bude fungovat 64bit kompilátor (a to bude!) je dosaženo toho, že kompilátor je rozdělen na frontend a backend.

Frontend je stejný jako pro Win32 pro dosažení max. kompatibility při analýze zdrojového kódu, ale backend je nově vytvořený a cílem bylo aby se dal jednodušeji přiohnout pro další platformy (což bylo deklarováno už dříve) - takže ARM je pravděpodobně za rohem. A ohledně spolehlivosti? Tisíce automatických testů ho dobře prověřují.

Proč je důležitá podpora OSX - kromě toho, že je to druhá největší klientská platforma po Windows, ukazuje, že i když Kylix není oficiálně podporován, dokáže aktuální verze generovat ELF binárky pro FreeBSD (základ OSX) a od toho je kousek k Linuxu.

A FMX dodává poslední kousek do mozaiky - UI.

Mimochodem jeden z populárních vývojářů v .NET způsobil celkem poprask článkem Was .NET all a mistake?. Vhodně se to doplňuje s tím, co jsem napsal nedávno .NET a Windows 8 já sám. Moje odpověď: ne, ale myšlenka, že pro všechno je spasitelem .NET: ano.

Co si budeme nalhávat - Delphi samozřejmě není bez chyb a problémů - léta stagnace mezi D6 až D2007 (kdy pro Borland bylo Delphi v podstatě dojnou krávou) šla poznat, ale od té doby je to velmi rychlé.

Z jiného soudku: předpokládám, že to, že instalace Delphi obsahuje demo programy je známé. Pro jistotu: "c:\Users\Public\Documents\RAD Studio\8.0\Samples\Delphi" (Windows 7).

Blocks

Kromě ukázek jak něco udělat je např. pěkné demo Delphi\VCL\resXplor (jednoduchý resource explorer) nebo Samples\Delphi\VCL\Blocks (velmi jednoduše naprogramovaný klon Tetrisu) nebo Delphi\VCL\Meteor (pěkný vektorový klon asteroids - když já jsem na ty hry). V jednotlivých verzích Delphi to může být v různých adresářích nebo to nemusí být vůbec.

Vypadá to, že některá úterní aktualizace pro Windows 7 zpomalila Delphi.

FireMonkey vychází z DXScene (ale velmi přepracováno) - zde je několik screenshotů poslední verze DXScene.

Tagy: , , ,

Novinky

Komentáře

15.8.2011 12:48:37 #

Radim

Nepisalo sa tu pred casom, ze Samples k Delphi/C++ Builderu su na sf.net a volne k stiahnutiu aktualna verzia?

http://sourceforge.net/projects/radstudiodemos/

konkretne tu:
https://radstudiodemos.svn.sourceforge.net/svnroot/radstudiodemos/branches/

Radim

15.8.2011 12:56:42 #

Radim

Pridavam este zaujimavy link:
http://blogs.embarcadero.com/davidi/2011/06/09/40470/

Radim

15.8.2011 13:07:36 #

Radekc

Ohledne SF.NET: psalo, ale není ještě RTM verze a tak tam nejsou dema co se mohou změnit

Radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců