Náhodné výkřiky 13

vložil Radek Červinka 15. září 2011 22:24

Konečně se objevují nové informace o Windows 8. Ale to dnes nebude vše.

Windows 8 Stack

Takže kromě "Desktop Apps" budou nově i "Metro" aplikace. Pokud se podíváte na obrázek a místo C a C++ si představíte Delphi v kombinaci s FireMonkey (bez XAML) tak je snad jasné jak to bude fungovat. Doufám, že v EMBT půjdou touto cestou - je to logické.

Několik poznámek o Windows 8 Metro a WinRT (via itwriting). Jen co mne zaujalo:

  • není smyčka zpráv ve WinRT
  • není GDI ve WinRT
  • všechno via DirectX (to už umí FireMonkey dnes!)
  • XNA, platforma pro vytváření .NET her není podporována (to si snad dělají srandu, zvláště když Sony oznámilo podporu C# pro PlayStation přenosné zařízení)
  • hodně asynchronního kódu (cokoliv nad 15ms)
  • WinRT je nativní kód
  • kompletně žádná modální okna v Metro - konec MessageBox atd.
  • XAML knihovna celá nově v nativním kódu dle Microsoftu
  • .NET omezeně v Metro - žádná podpora pro Windows Forms

No ohledně toho nativního kódu to už ani nebudu komentovat. Vše předchozí mne v podstatě jen utvrdilo v tom, že FireMonkey je ta správná cesta.

.NET 3.5 nebude standardně instalován na Windows 8, ale .NET 4.5 ano - ach jo.

JaroB mi poslal počeštěné základní konstanty pro Delphi XE a počeštěné základní konstanty pro Delphi XE2. Stačí přihrát do projektu.

Synapse má podporu pro 64bit Delphi XE2 (aka Pulsar) - v SVN, stačí stáhnout trunk. Moc dobře - škoda, že není aktualizována i stránka s informacemi.

Nedávno jsem psal o alternativní renderovací platformě VPR pro FireMonkey, zde je porovnání výsledného renderingu VPR s GDI+.

To že Delphi XE2 obsahuje základní verzi FastReportu jsem už psal - co ta verze umí proti plné je v EDN: FastReport v XE2. Mimochodem obsahuje konvertor z QuickReportu nebo RaveReportu (ale nikdy jsem ho nepoužil).

Nezapomeňte se kouknout na porovnání 32bit datových typů s 64bit verzí.

Vaše názory pod fotkou z Prahy mne hodně těší, mám na to stejný názor. Jen bych prosil aby mne TZ kontaktoval ohledně mailu - dělá to trochu problém v redakčním systému - i kdybych mu měl udělat mail na delphi.cz :-), ale ty komentáře mi za to stojí.

Jinak když už to prý pan Kubát tak načal na konferenci. Toto není "můj server", jen mi chyběl server s novinkami ohledně Delphi a nikdo se k tomu neměl - tak jsem to začal dělat já. Ale kdokoliv mne může kontaktovat s článkem (nejen o Delphi libovolné verze) a pokud to bude aspoň trochu rozumné, tak to s radostí uveřejním - pod jménem autora, případně mu vytvořím přímo účet - stačí říct. A ohledně témat: např. porovnání komponent pro FireBird, FireMonkey (tam je témat - a já zas tak velký náskok nemám) ale i cokoliv jiného.

Tagy: , , , ,

Novinky

Komentáře

16.9.2011 10:15:46 #

<z>

Win8 maji jet i na AMR ... by me zajimalo, jak to udelaj s aplikacemi - sak exe je jen na Win+x86 :)

a jak nahradi modalni okna? formular se prekreje druhym oknem ... a pri dalsi otazce dalsim oknem?

<z>

16.9.2011 10:35:29 #

Radekc

Kdo jak to udela? EMBT ma ARM kompilator skoro hotov (beta na zacatku roku), co s tim ma spolecneho EXE? Proste prekladem vznikne jina binarka pro jiny procesor. Na linuxu máš také různé binárky.

Jinak na mobilech se to dela tak ze jedna obrazovka odjede a druha prijede a pak zpet.

Radekc

16.9.2011 12:14:22 #

<z>

no, to me presne zajimalo, jestli se budou muset vsechny programy prekompilovat pro arm nebo to pobezi pres nejaky emulator ...

v Delphi doufam pak jen pribyde k Win32 a Win64 jen dalsi ARM pro VCL ...  doufam, ze to nebude jen pro FireMonkey :)

exe bylo vzdy domenou x86, linux neznam, ale myslim, ze tam je bin/dmg nebo tak neco ... tak jestli neudelaj novou priponu pro arm

<z>

16.9.2011 13:04:27 #

Radekc

Myslím si, že Metro (pro ARM) bude jen FireMonkey. VCL je naprosto svazana s Win32 API a GDI, ktere nebude v Metro. Takže VCL aplikace poběží ve Windows 8 (ale ne nad WinRT - Metro).

Radekc

16.9.2011 17:48:53 #

pepak

Počítám s tím, že ARM bude jen pro FireMonkey, ale na rozdíl od Radka si nemyslím, že pro to jsou důvody technické - jen obchodní. VCL totiž s WinAPI až tak moc svázané není. Respektive, provázané je to dost, ale primárně proto, že to bylo pro Borland "zadarmo", ne proto, že by mělo být kdovíjak složité to samé naroubovat na jakýkoliv jiný framework.

pepak

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců