Náhodné výkřiky 7

vložil Radek Červinka 14. července 2011 23:51

Letem světem, aneb co se jinam nevešlo a co mne zaujalo. A dnes to je opravdu výkřik za výkřikem.

Na lazyproject.info je článek porovnávající RxLib s JVCL. Resp. už je to nějaký čas, kdy RxLib byla přejata do JVCL. Existuje několik portů původní knihovny (už to tu šlo), ale problémem všech portů je, že není žádný oficiální a navíc na rozdíl od JVCL jsou aktualizovány se zpožděním - a to jsem zvědav jak to bude u těchto neoficiálních portů s 64bit (JVCL bude dostupná podle všeho s vydáním Delphi XE2).

Neustále vylepšuji svoje rozšíření Dual FileView. Po implementaci instalátoru (díky InnoSetupu) lze nyní v okně zvolit úplně jiný soubor (tj. v hlavním okně editujete, v sekundárním máte třeba definici konstant nebo starší projekt) - soubor se dá vybrat i z projektu přes pěkné výběrové okno (to byla malá reklamní vložka). Jelikož podporuji 3 verze Delphi, napsal jsem jednoduchý bat soubor, který provede kompilaci pro každou verzi Delphi patřičným kompilátorem a nakonec zavolá InnoSetup, který hned vytvoří balíček.

Resp. chtěl jsem nejdříve použít FinalBuilder z Delphi XE, což je opravdu pěkný nástroj, ale bohužel verze z Delphi XE je omezená jen na Delphi XE a předchozí verze jsou zakázány, což je problém, jelikož rozšíření IDE je nutno (podle mne) kompilovat patřičným kompilátorem.

Ale zpět. Fungovalo to pěkně, ale chtěl jsem si zjednodušit i udržování verzí, a pak jsem si vzpomněl, že nedávno můj častý komentátor zde na blogu pepák napsat šikovnou utilitku updver, která umí měnit číslo verze v .RES souboru, což bylo to, co jsem potřeboval.

updver.exe -v 0.7 -s %d.%d.%d.%d dualfv150.res
updver.exe -v 0.7 -s %d.%d.%d.%d dualfv140.res
updver.exe -v 0.7 -s %d.%d.%d.%d dualfv110.res

"c:\Program Files (x86)\Embarcadero\RAD Studio\8.0\bin\DCC32.EXE" -B -Q 
-LUvclx;vcl;rtl;designide -ED:\OTA\Split\DockingForm\d15 
-N0D:\OTA\Split\DockingForm\d15 dualfv150.dpr

"c:\Program Files (x86)\Embarcadero\RAD Studio\7.0\bin\DCC32.EXE" -B -Q 
-LUvclx;vcl;rtl;designide -ED:\OTA\Split\DockingForm\d14 
-N0D:\OTA\Split\DockingForm\d14 dualfv140.dpr

"c:\Program Files (x86)\CodeGear\RAD Studio\5.0\bin\DCC32.EXE" -B -Q 
-LUvclx;vcl;rtl;designide -ED:\OTA\Split\DockingForm\d11 
-N0D:\OTA\Split\DockingForm\d11 dualfv110.dpr

copy D:\OTA\Split\DockingForm\d15\*.dll d:\OTA\release\
copy D:\OTA\Split\DockingForm\d14\*.dll d:\OTA\release\
copy D:\OTA\Split\DockingForm\d11\*.dll d:\OTA\release\

"c:\Program Files (x86)\Inno Setup 5\Compil32.exe" /cc d:\OTA\release\install.iss

Na pascalfonteneau.developpez.com je pěkný starší článek o Windows Vista UAC a Delphi - čerpal jsem z něho, když jsem psal minule o tlačítkách.

KB 2545698 je MS fix opravující problém s rozmazaným písmem v IE9. Jelikož IE9 používá DWrite (tj. Direct2D - už jsem o něm několikrát psal z hlediska Delphi) a mohu vám zaručit, že to bude mít čím dál větší význam (DWrite nikoliv IE9), takže na to upozorňuji. Mohlo by to řešit i jiné problémy s vyhlazováním písma (např. WPF používá také DWrite, ale jak jsem odkazoval minule, tak WPF ne moc optimálně).

Ono vůbec s tím vyhlazováním písma je to trochu na palici. Kromě ClearType, které se dá vypnout (ale já ho mám zapnuté), je druhé vyhlazování právě pro DWrite (které je prováděno HW grafické karty) a které se vypíná mnohem hůře (resp. ho asi každá aplikace vypíná sama). Mimochodem pro zapnutí nebo dotázání stavu ClearType je klíčové slovo SPI_GETFONTSMOOTHING a SPI_SETFONTSMOOTHING.

Uwe Schuster vydal novou verzi (nejen) SVN experta pro Delphi XE.

Na delphi.about.com je článek Group Items in Delphi's TListView Control. Pokud tedy používáte Delphi 2007 a starší, můžete takto do TListView přidat skupiny. Vyšší verze Delphi prý mají podporu přímo.

I na Windows ve VMWare se dá otestovat MAC OSX, stačí pohledat vhodný image. A dokonce existují verze i pro AMD procesory. Ono to není zas až tak offtopic.

DelphiSpec je emulátor ZX Spectra napsaný v Delphi. Jsou mnohem lepší emulátory, ale tento má dostupné i zdrojové kódy, což není zase tak špatná věc na šťourání.

Tagy: , , , ,

Novinky

Komentáře

15.7.2011 6:14:28 #

pepak

Parametr -s %d.%d.%d.%d je v UpdVer defaultní, takže ho není třeba psát. Určen je pro případy, kdy chceš nějaký speciálnější tvar, třeba %d.%03.3dbeta.

pepak

20.7.2011 14:46:11 #

JaroB

Mám pocit, že poslední verze JVCL (JVCL340CompleteJCL221-Build3845.zip) je snad přes rok stará. Ale mohu se mýlit...

JaroB

20.7.2011 15:51:06 #

Radekc

Je, ale vývoj v SVN jde dál a skryté verze už podporují aspoň částečně 64bit.

Radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců