Preview XE4 - WebBrowser iOS

vložil Radek Červinka 8. dubna 2013 01:08

Dostal jsem oficiální povolení psát o některých možnostech Delphi XE4, které vyjde snad co nevidět a jeho největší novinkou bude podpora vývoje iOS zařízení (tj. iPhone, iPad a spol.).

Upozornění: veškeré informace jsou ohledně pre-release verze. Home page je embarcadero.com/products/delphi/ios-development.

Dnes ohledně TWebBrowser pro iOS a základy vůbec.

iOS Delphi designer

Na obrázku vidíte designer pro mobilní zařízení - momentálně pro iOS (ale IMHO podobně to bude pro Android). Toto je výsledkem práce základního mobilního wizardu, který nabízí několik typů aplikace (prázdná, header x footer, page control …). V tomto případě podle šablony Header x Footer.

Když se podíváte vlevo do Structure View, tak uvidíte Header (s labelem), Footer a WebBrowser. Jak Footer, tak Header je komponenta TToolbar.

Nyní do Footer přidám clearing edit a tlačítko.

iOS Delphi designer

Samozřejmě, že tlačítko dostane nějaký styl - kliknutím na stylelookup vyberete styl tlačítka.

iOS Delphi designer

Nyní jen stačí vytvořit obsluhu tlačítka:

procedure THeaderFooterForm.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  WebBrowser1.Navigate(ClearingEdit1.Text);
  HeaderLabel.Text := ClearingEdit1.Text;
end;

Pokud se podíváte na první obrázek vpravo - uvidíte volbu platformy.

iOS Delphi designer

V mém případě to je iOS Simulátor - potřebujete dostupný OS X systém a v něm nakonfigurovaný PAServer. Takže když dáte F9, IDE zakomunikuje s PAServerem a pošle mu binárku a příkaz pro spuštění simulátoru a nahraní předané binárky.

iOS Delphi

Tagy: , ,

FireMonkey | Novinky v Delphi

Komentáře

9.4.2013 14:46:02 #

Daniel Andraščík

Uz sa neviem dockat na android. Ale ako poznam genezu vyvoja produktov Delphi (napriek tomu ze Embarcadero urobilo velky posun), tak prve objvenie androidu ocakavam najskor v XE5 ale to sa bude dat skor povazovat za Alfa verziu, v XE6 sa s tym uz bude dat hrat, cize beta a na komercne nasadenie to bude najskor v XE7. V kazdom pripade sa na to uz velmi tesim, na eclipse a javu som uz stary.

Daniel Andraščík

9.4.2013 15:30:34 #

radekc

No Android má být na podzim, a už teď na něm pracují. Většina práce ohledně FMX byla udělána pro iOS, kompilátor nyní používá pro ARM LLVM, tj. tím pádem mají taky skoro hotovo. Já tomu podzimnímu termínu věřím - a věřím že to bude použitelné.

radekc

9.4.2013 16:22:15 #

Daniel Andraščík

kiez by tomu tak bolo, pojdem to oslavit s kvalitnym bourbonom :).

  V ramci priatelskej diskuzie (urcite sa nechcem hadat) musim povedat ze ja som geneticky naprogramovany pesimista ;). Nesledujem vsetky oficialne fora a vyjadrenia, moje informacie nemusia byt presne a mozu pochadzat z pochabych zdrojov. No len si pamatam ako to vrelo ked kazdy uz ocakaval 64bit kompilator pre delphi a neviem ci to netrvalo nakoniec 2 alebo 3 roky.

  FM je tiez skvela idea a drzim jej palce, ale tiez som na forach narazil na vyjadrenia programatorov ze su unaveny s problemami s ktorymi sa este stale musia vysporiadavat aby im aplikacie fungovali tak ako potrebuju. Pocul som ale ze vdaka intenzivnemu vyvoju FM pre iOS by uz 3tia generacia mohla byt podstatne odladenejsia, tak dufam ze sa to potvrdi. Tiez by som uz rad opustil VCL a FM ma velmi laka, ale bojovat s nou nebudem kym nieje dobre odladena a aj podporovana tretimi stranami (TMS, FastReport, VirtualTreeView atd).

  Dalej mam aj jednu na vlastnej kozi overenu skusenost ohladom generik. V prvej delfine ktora podporovala generika som sa snazil urobit jednu trosku zamotanejsiu class, no kompilator vyslovene na nej kolaboval. Vykaslal som sa na to a o rok som sa pokusil kod skompilovat bezo zmeny jedinneho riadku na novej delfine a wuala! Kompilator to prekusal bez problemov :).

Ja to Embarcaderu nevycitam, sam dobre viem ze vyvoj je tazky a ak sa prvy rok po uvedeni novinky vyskytuju problemy, tak to mi nevadi, ale dobru naladu mi kazi ak sa problemy vyskytuju dva alebo tri roky, nedajboze vaic. V kazdom pripade budem neskutocne rad ak by mi Embarcadero dokazalo ze som diletant a milim sa ;)

Daniel Andraščík

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců