Prezentace "Berlin Update 2 - Anniversary Edition" a setkání s panem Atanasem Popovem

vložil marekw 15. listopadu 2016 20:15

V pondělí 14. listopadu 2016 se v sídle českého zastoupení firmy Embarcadero v Praze konalo setkání významných zákazníků, přátel a vedoucích vývojářských týmů s představiteli firmy Embt.biz, s.r.o. a se vzácnou návštěvou, která pro tento jediný den do České republiky zavítala - s generálním ředitelem společnosti Embarcadero panem Atanasem Popovem.

Na toto setkání jsem se velice těšil a přesto, že nyní v naší firmě vrcholí implementace EET pro naše zákazníky, podařilo se mi uvolnit a podniknout cestu z Jižních Čech do Prahy. V této reportáži bych vám rád přiblížil atmosféru setkání a mé poznatky a pocity z něj.

Hned v úvodu jsem vešel do přednáškového sálu, kde již probíhala živá debata všech pozvaných kolegů a tuto diskuzi bylo velice přínosné si poslechnout. Řešily se totiž praktické záležitosti ze života vývojových týmů a z používání RAD Studia pro vývoj různorodých aplikací. V podstatě každý řešíme to samé. Přítomní se shodli na tom, že najít kvalitního programátora pro RAD Studio je velice obtížná záležitost, ale pokud se takový člověk objeví, jde opravdu o skutečného profesionála, který neprogramuje amatérsky, ale píše profesionální, kvalitní a čistý kód. Shoda byla i na tom, že RAD Studio je kvalitní vývojový nástroj s bohatou historií a přestože je neustále co zlepšovat, vývoj produktu jede dále a hodně novinek je pro praxi přínosných. Diskutovalo se u příjemně připraveného občerstvení a přesně ve 14:00 uvedl ředitel českého zastoupení Embarcadera pan Richard Kubát pana Atanase Popova.

Hned na začátku jeho přednášky jsem si připomněl poslední prezentaci nové verze RAD Studia v Brně, kde jako hlavní řečník vystupoval Pawel Glowacki. Stejně jako jeho projev, byl i projev a celkové vystupování pana Popova velice profesionální, srozumitelné a ihned si nás získal. Je pro mě velké plus, že člověk v čele firmy Embarcadero je takový profesionál. Pan Popov je původem z Bulharska, jeho angličtina ale byla skvělá a dobře srozumitelná.

Atanas Popov

Hlavním tématem jeho přednášky bylo listopadové uvedení aktualizace RAD Studia, Delphi a C++Builderu s názvem "Berlin Update 2 - Anniversary Edition", ale dozvěděli jsme se toho od něj daleko více. Pan Popov začal svojí prezentaci seznámením s aktuální situací ve firmě Embarcadero.

Jak jistě víte, firma byla odkoupena v minulém roce společností Idera. Pan Popov mluvil o této akvizici a o plánech Idery. Když jsem před více než rokem zveřejňoval na jedné diskuzi tady na fóru delphi.cz odpověď od CEO Idery pana Randyho Jacopse, kde mi potvrzoval velký zájem Idery na rozvoji RAD Studia, byl jsem některými diskutujícími označen za naivního člověka. Jsem rád, že se mýlili. Pan Popov potvrdil chování Idery, která s RAD Studiem počítá a investuje nemalou částku do jeho rozvoje. Mluvil o rozdělení firmy na divizi databázovou a divizi vývojových nástrojů. Jeho přednáška pokračovala dalšími skutečnostmi, které jste jistě všichni v uplynulé době zaznamenali - například uvolnění Starter edice, podpora rozšíření RAD Studia do škol, nové licencování, změna ve vydávání 2 nových verzí ročně a další. Jeho přednáška byla místy odlehčená, často pobavil a mluvil hlavně velice upřímně i o nepříjemných skutečnostech. Myslím, že jeho prezentace by byla dobrou odpovědí na některé kritické hlasy, které mají pocit, že Idera RAD Studio potápí, že se mu nedaří, že neposlouchá kritiku svých zákazníků. Opak je totiž pravdou.

Zvláštní kapitolu bych rád věnoval živé diskuzi s panem Popovem, které byl věnován velký prostor. Diskutující se totiž nebáli velice nepříjemných otázek a konstruktivní kritiky a pan Popov má ode mě jedničku s hvězdičkou a ještě třikrát podtrženou, jak se s otázkami vypořádal a nebál se vše vyslechnout a zodpovědět bez uhýbání. Několika diskutujícími byla zmíněna problematika častých upgrade. Mluvilo se o velké časové náročnosti, která je potřeba při instalaci nové verze a souvisejících komponent a s tím spojených problémů. Dále byla zmíněna problematika nových technologií, které v minulosti Embarcadero rozjelo a pak po několika málo letech ukončilo jejich vývoj. Také se mluvilo o technické podpoře Embarcadera a její časové odezvě na naše problémy a kvalitu jejich řešení. Pan Popov nepříjemné otázky nezametal pod koberec, vše si vyslechnul, pokoušel se zodpovědět, případně slíbil brzké vyjádření. Pan Kubát nám později prozradil, že pan Popov si vše pečlivě poznamenal a každý náš problém ho zajímá a rozhodně není v jeho zájmu se tvářit, že vše je ideální. Ostatně jeden z důvodu jeho cestování po světě a setkávání se svými zákazníky je zpětná vazba a to byl jeden z nejdůležitějších poznatků, které si se setkání s ním odnáším.

embt

Rád bych ještě zmínil jeden z dotazů na pana Popova. Tazatel se ptal na časovou platnost předplatného. Idea toho dotazu byla zajímavá. Z praxe mohu potvrdit, že sice firma nadšeně zakoupí licenci na novou verzi RAD Studia, ale z nějakého důvodu přechod na ní bude trvat delší dobu. Všichni víme, že velké projekty nepřevedeme na vyšší verzi ze dne na den. Předplatné tak třeba další rok firma vůbec nevyužije, nepotřebuje ho. V momentě převodu celého projektu na novou verzi RAD Studia pak teprve začne jeho plný vývoj a předplatné začíná mít smysl. A zajímavých dotazů bylo ještě více, bohužel čas tlačil a tak pan Kubát jako vždy s noblesou projev pana Popova ukončil a slovo dostal pan Houf z českého zastoupení Embarcadera.

I od něj jsme získali opravdu zajímavé a přínosné informace. Velký prostor věnoval významnému přínosu aktualizace "Berlin Update 2 - Anniversary Edition", tedy možnosti přenášet vytvořené aplikace do online obchodu Microsoft Windows 10 Store. Mluvil i o vzájemné interakci mezi českou pobočkou firmy Embarcadero a její centrálou. Na můj přímý dotaz na závěr potvrdil, že komunikace s Iderou je opravdu dobrá, že oproti minulosti se Idera nevyhýbá nepříjemným věcem, což ostatně potvrdil přístup pana Popova. Takže to je opravdu skvělá zpráva pro nás, kdo využíváme produktů firmy Embarcadero pro vývoj svého software.

Z dalších věcí týkajících se "Berlin Update 2 - Anniversary Edition" zmínil pan Houf například opětovné zaměření se na VCL, které využívá velká část vývojářů, změny ve FireMonkey, mluvil o nové komponentě kalendáře, o vylepšení Form Designer Context Menu, nových stylech a dalším.

Bohužel čas byl neúprosný a další dotazy měly být zodpovězeny na setkání všech zúčastněných s panem Popovem v přilehlé restauraci. Tohoto setkání jsem se kvůli pracovním a osobním povinnostem již nemohl zúčastnit, přesto věřím, že i u sklenice piva a dobré pizzy pokračovala vynikající atmosféra z prezentace. Domů do Jižních Čech jsem odjížděl s opravdu dobrým pocitem. Dozvěděl jsem se toho několikanásobně více, než jsem čekal a generální ředitel Embarcadera pan Popov ve mně zanechal velice dobrý dojem. Takže "Thank you very much, Goodbye" a bude mi ctí se s panem Popovem opět setkat.

Na závěr ještě poděkování panu Kubátovi a celému týmu firmy Embt.biz, s.r.o. Jako vždy byla prezentace z jejich strany zorganizována s maximální profesionalitou.

Marek Weyda

Tagy:

Komentáře

15.11.2016 21:01:43 #

Vladimír Klaus

Perfektně shrnuto, díky za tento článek! Jen dodám, že i u piva se probrala spousta zajímavých věcí. Setkání překonalo má očekávání a jsem rád, že jsem mohl být u toho!

Vladimír Klaus

15.11.2016 21:30:08 #

radekc

Klidně napiš co tě nejvíce zaujalo.

radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců