RAD Studio XE8 Update 1

vložil Radek Červinka 19. června 2015 22:56

Je dostupný update 1 pro XE8. Update je dostupný ve dvou verzích, jedna pro předplatitele a druhá pro plebejce (general update).

Pokud se podíváte na obsah aktualizace tak je hned vidět, že general update je v podstatě hotfix bez oprav chyb, kdežto aktualizace pro předplatitele obsahuje i opravy ve zdrojácích.

Pokud použijete aktualizaci pro předplatitele a nemáte předplatné, jednalo se o Váš poslední hrdinský čin před reinstalací. Na druhou stranu pokud si zálohujete adresář s dcu a pas před reinstalací (jen taková myšlenka)…

Tagy:

Aktualizace

Komentáře

21.6.2015 8:20:34 #

vos

Nezkoušeli jste prosím již někdo instalovat ten "general"? Mě to skončilo po chvilce chybou "Invalid file name - %s."

vos

22.6.2015 10:27:49 #

Daniel Andraščík

Mi to pride cele dajake pokrivene s tou politikou predplatneho: http://www.embt.cz/cs/stranky/12-predplatne-software

Lataju tu politiku, kombinuju az to cele dajako prekombinovali. Nechcel by som robit pre nich obchodaka teda. V "normalnom" svete je zvycajne potrebne si priplatit za takzvany support, pripadne nejkdy druh rozsirenej, alebo predlzenej zaruky. To je v poriadku, supporty a nadstandardne sluzby maju svoju cenu, ale oprava chyb zakupeneho finalneho produktu by mala byt samozrejmostou bez akychkolvek priplatkov a diskuzii.

Ohladom oprav a fixov sa na hore uvedenom odkaze uvadza:

*** Mohu získat drobné opravy (updates) a záplaty (hotfixes) pokud nemám předplatné?

Nikoli. Jedinou možností, jak získat průběžné opravy a záplaty pro stávající a dvě předchozí vydání produktu (do 2 let), je aktivně udržované předplatné.
Zákazníkům bez aktivního předplatného aktualizací budou nadále poskytovány pouze záplaty pro problémy klíčových funkcí produktu, které není možno obejít.

No dobre takze niekto bude musiet rozhodovat o tom ktore funkcie su klucove a ktore chyby su tak vazne ze sa nedaju inym sposobom obist. Potlesk! Ja tiez vediem nejaku tu svoju firmu a ked raz urobim vo svojom produkte chybu tak ju bez remcania a VYDIERANIA opravim na svoje naklady. Embarcadero zrejme nema problem nechat na trhu zit skupinu svojich produktov s chybami (u zakaznikov ktori teda nemaju predplatne), to mi je reklama. Pritom oprava softveru je ovela menej bolestna. Ked ja opravujem svoje produkty, musim sadnut do auta, vycestovat, stravit hodiny casu cestovanim a aplikovanim opravy.

Navyse na tomto odkaze je uvedeny obsah updatov pre XE8:

http://edn.embarcadero.com/article/44470

Neviem ci je to tak nestastne napisane, alebo je to naozaj tak. Ta zaverecna velka tabulka s fixami je uvedena zrejme len pre subscription update a nie pre general update. No teraz uz na to vsekto naozaj kukam jak bager na tvrdu hlinu. Takze napriklad niekto rozhodol ze tieto chyby niesu zavazne a teda nemusia byt opravene pre zakaznikov bez predplatneho:
- FireDAC DB2 driver is broken in XE8
- Very serious BUG, FMTBCD or Variant
- XE8 Bug: Generics TList<T>.Insert where T is Record
- TList<T>.Insert not working
- AppAnalytics: Incorrect argument type in SysCtlByName call leads to AV in iOS64
- [MacOSX10.9.5.sdk] [C++] Can not build app
- Compile error F2051 when using "array of ..." in generic method

A to je len vycuc, su tam aj dalsie zaujimave perly. Tak teraz neviem ci mam bordel v hlave ja, alebo embarcadero...

Daniel Andraščík

22.6.2015 13:41:09 #

JaroB.

Zajímavé také je, že jejich nástroj "Check for updates" v XE8 ani nepípne, že nějaká aktualizace vůbec je, zřejmě abychom si užili ten vopruz při reinstalaci :)

JaroB.

22.6.2015 13:54:46 #

radekc

Check for updates by stejně jen udělalo reinstal. Jak už jsem jednou vysvětlovat, tak díky MSI by byl update pomalejší, než reinstalace.
General update je jen patch nástroj, nespouští reinstalaci.

radekc

22.6.2015 14:34:01 #

Daniel Andraščík

A opravi nakoniec ten General update napriklad tu chybu v generickom TListe ci nie? Vybral som toto teraz namatkovo pretoze XE8 nemam a neviem nic vyskusat, ale co som tak sledoval dost hodne sa toto riesilo kade tade na forach. Odpoved NIE bude teda dost smutna az zahambujuca...

Daniel Andraščík

22.6.2015 14:37:30 #

Zdeněk Vašků

Já bych řekl, že neopraví. I ten TList.Count je zajímavý.

Zdeněk Vašků

22.6.2015 15:32:29 #

ketas

me to teda pripada spis jako posledni hrdinsky cin embarcadera ...

ketas

22.6.2015 15:55:55 #

radekc

ketas: a muzes to trochu rozvest?

Oni se snazi jako kazda firma privest co nejvice zakazniku na pravidelne aktualizace.
Je fakt, ze subscription je levnejsi nez update.
Tvrdí, že budou podporovat (tj. delat aktualizace i pro 2 starsi verze).
Tvrdi, že jim to umožní lépe plánovat vývoj, protože pro každou verzi nebudou muset dělat tak moc marketingově přitažlivé věci, ale mohou se soustředit i na ne moc viditelné věci.

Snažím se to jen tlumočit, jak mi to bylo sděleno. Je pravda, že tento update je poněkud neštastný způsob a nelíbí se mi.

radekc

22.6.2015 16:25:45 #

bullhead

...pokud to někdo přehlédl v Delphi Feeds
http://www.adug.org.au/misc/settingtrap/
...myslím, že stojí za přečtení (i z diskuzí)
B.

bullhead

22.6.2015 17:31:20 #

ketas

nechci tady delat nejaky flame, muj pocit z chovani chovani embarcadera je rozcarovani. nikomu tento pocit nevnucuji, hlasuje se korunou , budoucnost ukaze , zda jsem precitlively :-)

ketas

22.6.2015 19:21:57 #

JaroB

No, tu zásadní chybu v XE6 ve styles menu opravili až v XE7 a po XE6 už pes neštěk. Zpátky neopravili nic, v aktualizacích to taky nebylo. A prý že dvě verze zpět? Asi za to chtějí extra zaplatit... nebo že by je to jenom pro firemní zákazníky?

JaroB

22.6.2015 20:44:53 #

Zdeněk Vašků

To právě platí až od XE8. Teoreticky by měli opravovat XE8 ještě když budou XE10 (nebo se třeba budou jmenovat XEX?).

Zdeněk Vašků

22.6.2015 21:26:55 #

Láďa Starý

Radku, cíl Embarcadera naprosto chápu. Udržovat několik verzí tak komplikovaných produktů jako je RAD Studio musí být hodně náročný. Prostředky, jakými to chce dosáhnout, jsou ale dost divný. Pro mě je třeba zásadní problém, že abych mohl naskočit do předplatného, musím si koupit upgrade a k tomu roční předplatné. Když se dívám do ceníku, tak upgrade s ročním předplatným je jen o málo levnější než koupě nového produktu bez předplatného.

A roční předplatné ve výši 63% ceny upgradu mi přijde fakt hodně.

Láďa Starý

22.6.2015 22:37:59 #

radekc

Já s Vámi souhlasím, jen se snažím některé věci tlumočit, jak mi to bylo předloženo.
Nektere veci jsou odpovezeny zde - http://www.embt.cz/cs/stranky/12-predplatne-software

Lada: jen na vysvetleni (osobne se mi nelibi pulrocni interval a myslim si, ze predplatne na 1 rok by melo byt soucasti verze):
- pokud koupis s predplatnym, max 2 verze v cene (a nově i aktualizace pro starší verze - prý).
- pokud mas XE8 muzes dokoupit predplatne, viz http://blog.marcocantu.com/blog/2015-june-rad-studio-xe8-update1.html

radekc

23.6.2015 8:54:31 #

Karel Janeček

Zdravím, já souhlasím s panem Danielem - pokud v rámci svého produktu udělám chybu, přece nemohu chtít po klientech, aby platili jejich opravu, to jde ke mně a pokud možno obratem. Už jen z toho důvodu, že to dokresluje, jak se firma stará o své zákazníky.

Karel Janeček

23.6.2015 10:00:00 #

JaroB.

Myslím, že je v poslední době nízká motivace příchozích učit se s Delphi, psát články případně publikace, když to nemá žádnou záruku k dané verzi, která navíc po šesti měsících zmizí (nenechme se mýlit, nová verze není aktualizace, je to nová - jiná - verze) a nic se nestihne ustálit. To je dost kruté porovnání s politikou Microsoftu a jeho VS...

JaroB.

25.6.2015 17:50:23 #

Ondřej Pokorný

Co k tomu říct... Pro firmu je samozřejmě nejlepší mít zákazníky s předplatným. Jsou jisté produkty, které předplatné vyžadují (software v cloudu a pod), ale pak tu jsou produkty, u kterých nutnost předplatného jaksi nerad zkousávám. Delphi je jedním z nich. Druhým je třeba Adobe Creative Suite. Ještě, že jsem si dávno dávníčko koupil CS5, teď už je to jen za měsíční poplatek a to je šílenost, když to využiju většinou nárazově, grafikou se neživím a nejnovější kravinky nepotřebuju... Kdybych to potřeboval koupit teď, tak bych mnohem víc zvažoval varianty a asi by to dopadlo tak, že by Adobe kvůli svojí politice ze mě nemělo ani korunu...

Obávám se, aby Embarcadero nedopadlo stejně -> t.j. když vyvíjí takový tlak na zákazníky, tak ti budou mít mnohem větší tendenci hledat varianty, než aby si v klidu jednou za 5 let obnovili produkt a dali do kasičky Emba aspoň něco.

Ondřej Pokorný

25.6.2015 20:30:30 #

miro_mr

Fu.. dost nestastne riesenie. cely den som zabil instalaciou tohoto updatu a aj tak som delphi nerozchodil. Mam DXE8 s predplatnym tak som postupoval podla mailu od embarcadera. Odinstaloval som XE8 a nainstaloval Subscription Update 1. Pri odinstalacii som zaskrtol volbu aby sa zrusili aj zaznamy v registroch a vymazal som aj adresar 16.0 v Dokumenty/embarcadero/studio.
A ... som v prdeli. Cely den v tahu, robota stoji. Nie som si isty ci by update tak pokrocileho produktu ako je delphi by malo takto vyzerat - pouzivam d od verzie delphi1 a taku banalitu ako update by som pokladal ze bude mat nastavene instalacne parametre tak aby aj zaciatocnik par klikmi update urobil bez akych kolvek problemov.

miro_mr

18.7.2015 0:25:10 #

Igor

Dnes jsem konečně instaloval XE8, rovnou s updatem 1. Jako po každé aktualizaci jsem dával dohromady všemožná nastavení v Tools/Options a chtěl instalovat komponenty, ale narazil jsem na problém, že nešlo uložit změny kvůli absenci souboru z Android SDK. Jelikož jsem na internetu našel všemožné "babské" rady, tak bych se rád podělil, co se s tím dá dělat. Jednoduše spustíte Android SDK Manager (Documents\Embarcadero\Studio\16.0\PlatformSDKs\android-sdk-windows\SDK Manager.exe) a nainstaluje požadované nástroje, příp. provedete aktualizaci na poslední verzi. Pak v nastavení v RAD Studiu v Tools/Options/SDK Manager opravíte cesty, pokud jste instalovali novější verzi, a problém je vyřešen.

Igor

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců