RoadMap, Error Insight a IDEFixPack versus Tokyo

vložil Radek Červinka 19. září 2017 22:51

EMBT vydalo novou roadmap RoadMap září 2017.

Je znatelný důraz na VCL, Windows 10, High DPI. Novinky v jazyce mají přijít až s další verzí a některé nativní prvky pro Android (input pole, což by mělo řešit bidi vstupy) taky. Zásadnější je 64bit kompilátor pro OS X, což ve spojení s CrossVCL je velmi zajímavé.

Mimochodem: netajím se obdivem k CrossVCL, protože podle všeho chlapci dokázali vyřešit problém VCL x ARC, jak je vidno na kompilátoru pro Linux. Musela být ohromná fuška napsat znovu od píky RichEdit, TreeView, ListView (sice jen v modu Report) atd a to bez podpory WinAPI. To nemluvím o části GDI+ napsané taky z nuly. To pak port Virtual TreeView byl asi proti tomu zábava. Kukněte na Screenshoty a žasněte.

Error insight je asi první věc, co někteří programátoři vypínají. Na fóru se objevila stížnost, že IDE vynutí fázi linkování i když se nic nezmění. Nakonec z toho vylezlo, že za to může právě Error insight a po jeho vypnutí problém zmizí, chyba je hlášena RSP-14053 (můžete přihodit hlas). Mimochodem je to jedna z chyb, kterou opravoval IDEFixPack, který ale není oficiálně pro Tokyo release 1 dostupný. Naštěstí pořad funguje, jen se zobrazí jeden warning

Not all Compiler Speed Pack x86 patches were applied. Failed patches:
failed : Compiler optimizations (UnitFreeAll) [Compiler.UnitFreeAll]

který se dá vypnout jak naznačil autor:

SET IDEFixPack.DisabledPatches=Compiler.UnitFreeAll

nebo přes GUI

proměnné prostředí

Seznam aplikovaných patchů se dá zjistit kliknutím na Installed Products v About a vybráním patřičné položky:

Delphi about

P.S.: nejlepší na typu boolean je, že můžete být mimo nejhůře o jedničku.

Tagy:

Delphi | Praxe

Komentáře

20.9.2017 1:03:08 #

Tomts

Docela pozitivní plánovaný vývoj (Linux GUI, Linux ARM, R.Pi ... ovšem na jakém R.Pi ARM CPU).  By mne docela zajímalo, zda nějak + jak už pořešili nebo pořeší více vláken v 1 Linux aplikaci (Intel, pak ARM...)...  ani nemluvě o různých Linux GUI (některá zavádějí + pak podporují i více vláken v 1 aplikaci), když pod Linux neexistuje "standardní" možnost vytvářet okna s nějakými handle v různých vláknech jako to má zhruba už od 1995 v popisu WINAPI... /i když pod Delphi bohužel nevyužito/.  A Linux programátoři tak nějak namísto "neproduktivního" ztrácení času zkoumáním více vláken v 1 aplikaci spíše už tradičně spouštějí více aplikací pro paralelní zpracování něčeho... FPC dtto též samozřejmě neřeší.

Tomts

20.9.2017 8:41:15 #

Tom

Embt kladie doraz na High DPI, na HiDPH kladie doraz tak vlada SR alebo CR :)

64bit kompilator silno nestihaju a ludia su z toho zufali (od 2018 uz do macOS AppStoru neprejdu nove app, ktore nemaju 64bit build, cize nove FireMonkey app su vlastne zablokovane)

IDEFixPack na Berline este pojde, ale od 10.2 Tokyo uz nie (Update 1).

A to CrossVCL je fantasticka vec, velmi tomu fandim, ale teraz nerozumiem - Preco by to mali vsetko kodit od nuly?
Myslel som, ze len zaobalia volania WinAPI do macAPI (pripadne linuxAPI) a hotovo, ze je vsetko nativne riadene operacnym systemom.
Ale da sa ocakavat, ze vo verzii 10.4 to bude integrovane priamo do RAD Studia :)

Tom

20.9.2017 9:48:35 #

radekc

TOM: ad IDEFixPack a Tokyo - o tom ten článek právě je, že to jde i s Update 1.

ad CrossVCL - částečně máš pravdu, ale rozhraní OS je velmi odlišné, ale třeba GDI+ vůbec není, a na Linuxu to je ještě horší. Nehledě na to, že takové menu na OS X taky vůbec není.

radekc

20.9.2017 9:50:37 #

radekc

TOM - aha sorry, v celém článku jsem myslel Tokyo, i screenshot je z Tokya a nakonec napíši Berlin.

radekc

20.9.2017 11:48:00 #

bullhead

...hmm ...jestli to není zbytečné tříštění - máme FireMonkey, teď CrossVCL ...nejdříve žádná multiplatformost a teď lidé nebudou vědět co si vybrat ...no vlastně(níže)

@Tom: Dobrá poznámka, od 2018 už do store nic z Delphi nepůjde. MacOS bude pro Delphi mrtvý. A ještě podotýkám, že iOS11 už NEPODPORUJE 32bit aplikace = co se týky GUI aplikací se díky pomalostí vývoje zase dostáváme skoro na začátek - jen Windows (a Android).

Takže vlastně budeme mít dva supr multiOS frameworky, ale oba nám budou nanic:-(.

B.

bullhead

20.9.2017 11:54:07 #

bullhead

...aaa oprava ...iOs 64bit vlastně je tak zpět:-) ...přijdeme jen o MacOs

bullhead

24.9.2017 15:28:40 #

Delfin

To neni jen linkovani. Jde o kompilaci.

Delfin

2.10.2017 21:46:41 #

oxo

CrossVCL: teda, všechna čest, to jo. Akorát ten licenční model zraje k tomu aby to šlo do kopru. Třeba po nějaké start-up fázi přejdou na normální subscription nebo licenci na 2 roky. Jinak do budoucna nebudou mít peníze na další vývoj...

oxo

12.10.2017 11:52:06 #

bullhead

@oxo: taky mne to napadlo, ale mají tam "Time limited offer", tak snad zdraží ...a protože GUI na Linuxu by mne zajímalo, dotaz na Radka

@radek: nechápu moc FmxLinux. CrossVCL, ok vezmeme VCL a uděláme ho multiplatformní (=máme další framework pro tentorát všechny tři hlavní platfromy). Ale proč FmxLinux? Současné Delphi nemá GUI pro Linux, ale očekával bych (možná naivně:-)) že díky tomu, že kompiler už je, tak FMX pro Linux bude následovat (ano vím, že v roadmapě je Linux Gui v sekci "Under Consideration", ale to snad nemusí tak dlouho trvat) ...přemýšlím, jestli má smysl to kupovat (aktuálně za supr cenu), když např. za půl roku to přerazí originální "FMX for Linux " od Embarcadera

B.

bullhead

12.10.2017 12:04:31 #

radekc

Puvodne EMBT Fmx pro Linux neplanovalo. Sam jsem se ucastnil debaty s vyvojari, kdy jsem se jim snazil oponovat, že to je škoda.

Takže možná se to snaží přehodnotit, nebo to od něho koupí. Myslím si, že ze strany Eugena to byl vedlejší efekt. Pokud jsem pochopil, tak pracuje (pracoval?)  pro firmu, která vyvíjí FruityLoop (nebo jak se to jmenuje) a ty mají verze pro OSX psanou podle mne v modifikovanem FMX. Takže to možná zkusili, zda by to nešlo i pro Linux, a jako vedlejší efekt to Eugene podle mne zkusil nabídnout obecně.

Ale to je jen kvalifikovaný odhad, nic z toho nevím jistě. Ale na jeho místě bych se já tak zachoval.

radekc

12.10.2017 15:43:03 #

bullhead

"nebo to od něho koupí." - taky mne to napadlo:-). Díky za info B.

bullhead

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců