Seminář Delphi 10.1 Berlin v Brně - dojmy návštěvníka

vložil marekw 2. června 2016 00:41

Přesně na Mezinárodní den dětí, tedy ve středu 1. června 2016, proběhl na Výstavišti v Brně seminář "Introducing RAD Studio, Delphi and C++ Builder 10.1 Berlin". Na tomto semináři představil novou verzi vývojových nástrojů Pawel Glowacki, hlavní technický specialista evropského zastoupení Embarcadero pro Delphi a RAD Studio. Účast byla celkem hojná - 104 posluchačů, což není špatné v kontextu malé země a Brna.

Brno

Osobně jsem nečekal nějakou bombastickou show ve stylu "Bez této nové verze se určitě neobejdete", ale spíše utvrzení toho, co bylo prezentováno na minulém semináři v Praze, kde Stephen Ball představil RAD Studio 10 Seattle, Delphi 10 Seattle a C++ Builder Seattle. A zklamán jsem rozhodně nebyl. Nejenom ze strany přednášejícího na mě doléhal příjemný pocit, že Embarcadero i pod křídly Idery neustále zlepšuje svůj velice dobře nastartovaný produkt. Samozřejmě není vše ideální, stejně tak jako v našem reálném životě, ale výsledky jsou rozhodně vidět a nadšení přednášejícího nebylo rozhodně hrané. Pokud sledujete blogy a další aktivity všech důležitých lidí z Embarcadera, tak mi dáte za pravdu, že chuť k práci mají velikou a je to na jejich produktech vidět.

Pawel Glowacki má velice srozumitelný projev, dokonale profesionální, což je mi jako softwarovému vývojáři velmi sympatické. Osobně jsem vůbec nepotřeboval tlumočení do českého jazyka, jeho spisovný anglický jazyk je opravdu dokonalý. Stejně tak jeho podání všech odborných záležitostí týkajících se nového RAD Studia 10.1 Berlin. Určitě i vy jste se už setkali s tím, že jste byli na nějakém školení nebo semináři a přednášející byl sice "showman" nebo "showwoman", ale když došlo na odborné záležitosti, jejich show dostala hořkou pachuť. Tak to u Pawla Glowackého nečekejte. Je to "showman" a je to zároveň opravdu odborník. Což je vzácná kombinace, buďme za ni rádi.

Pochvalu zaslouží i české zastoupení Embarcadera. Seminář zvládlo na jedničku. Pan Kubát byl jako vždy vtipný a taktní, když se snažil Pawlovi jemně naznačit, že české dálnice nejsou projížďka růžovým sadem a letadlo by také nemusel stihnout. Na Pawlovi obdivuji to, že i přes tyto "výhrůžky" dotáhl přednášku do konce, i když se o půl hodiny nastavovalo. A kdo jste ten den jel po dálnici z Prahy na Brno a zpět, tak jistě víte, že tím opravdu riskoval.

Na semináři bylo probráno mnoho témat, takže to vezmeme letem, mobilním, IOT a cloudovým světem. Kdo se pohybujete hlavně ve světě VCL, tak jste možná mohl být trochu zklamaný, protože velká část semináře byla právě o těchto třech věcech. Ale myslím, že ani takový člověk nelitoval. Pawel vše názorně předváděl a novinek v této oblasti je opravdu dost. Ať už se jedná o nová rozšíření frameworku FireMonkey, o spojení RAD serveru a IOT, o četné novinky v oblasti IOT - vylepšení Bluetooth LE, ThingConnect, o podporu různých cloudových služeb ze strany RAD Studia a další a další. Pawel se podrobně věnoval také novému způsobu instalace RAD Studia, popsal všechny kompilátory RAD Studia (které jiné vývojové prostředí to má ?), mluvil o podpoře NoSQL databází, FireDAC, MongoDB, krátce zmínil InterBase, mluvil o nových vylepšeních vývojového prostředí zvyšujících produktivitu práce a stabilitu a neúnavně nás přesvědčoval o používání frameworku FireMonkey oproti VCL. Zmínil také multiplatformní designér FireUI, novou komponentu TAdressBook ve FireMonkey, zaměření VCL knihovny na Windows 10, zvýrazňování syntaxe pro C++ a mnoho dalšího.

Ze semináře jsem odcházel opravdu s dobrým pocitem. RAD Studio 10.1 Berlin není sice oproti verzi Seattle obrovským krokem pro lidstvo, ale je zase určitě o hodně dále a opravdu mě těší, že toto vysoce kvalitní vývojové prostředí vzkvétá. Milou pozorností pro ty, kdo uvažují o přechodu na tuto novou verzi, bylo poskytnutí 10 procentní slevy z produktu pro každého účastníka semináře. Také mě potěšilo, že pan Kubát všem představil Radka Červinku, provozovatele delphi.cz, kterého jsem měl možnost poprvé poznat osobně. A samozřejmě musím nakonec zmínit i výborné občerstvení na semináři.

Pevně věřím, že Pawel Glowacki nakonec letadlo stihnul. Všem, co se na semináři podíleli, velmi děkuji za opravdu milý a přínosný čas, který jsem v Brně strávil. Cesta z Jižních Čech sice nebyla krátká, ale stálo to opravdu za to.

Marek Weyda

Poznámka Radek (delphi.cz): Za mne byla nejzajímavější ukázka spolupráce FireDAC a MongoDB, bylo to něco co mně nutí se zamyslet.

Již u paralelní knihovny jsem psal, že je pro mne někdy nejtěžší začít myslet jinak. A tady to je to samé: léta používání SQL se striktní strukturou se na mne podepsala a flexibilní NoSQL databáze nyní zapůsobila ve stejném duchu, jako když Vám někdo rozkope bábovičky na pískovišti.

Tagy:

Akce

Komentáře

2.6.2016 20:05:43 #

Daniel Andraščík

Marku, vdaka za zhrnutie seminara, rad som si to precital. A Radku, bol by som vcelku rad keby si sa s nami niekedy v buducnosti podelil preco ta NoSQL tak prinutilo k zamysleniu. Ja som si raz precital jeden kratky clanok o NoSQL principe. A povedal som si hmm, zaujimave, ale dalej som to tiez neriesil a viac nestudoval.

Daniel Andraščík

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců