Update 1 pro XE4, slevy na XE4 včetně Pro, TZ o prodejích delphi a moje recenze

vložil Radek Červinka 12. června 2013 01:37

Delphi XE4 Update 1, fix list.

Tisková zpráva Embarcadera ukazuje zvýšené meziroční prodeje Delphi. I když nevěřím žádné statistice, kterou si sám nezfalšuji, přesto je to už po několikáté v řadě. V tomto případě zajisté díky iOS podpoře, která v bohatších zemích je důležitější než u nás.

Nahledě k tomu EMBT oznamuje slevovou akci, kdy získáte bonusy, ale hlavně uživatelé Prof verzí mají možnost přikoupit mobilní balíček se slevou 40%. Podrobnosti jarní nabídky.

No a konečně vyšla moje recenze Delphi XE4 na serveru vyvojar.cz.


Nabízíme Delphi školení na různá témata, primárně ve Vaší firmě.

Tagy:

Delphi | Recenze

Komentáře

17.6.2013 20:23:59 #

ps

Keď sme už pri tých predajoch tak sa to sem trošku hodí: http://meemsy.com/v/7640 ,určite už pre mnohých známe video :)

Keď pri štatistikách tak income 100 mil USD za rok 2012 pri 3mil aktívnych užívateľoch, asi aktívny užívateľ je aj užívateľ Delphi 6 ...

ps

18.6.2013 0:42:42 #

radekc

Proč při každém tvém komentáři mám chuť se na všechno vykašlat? Pro zajímavost jsem si schválně prošel některé komentáře podepsané tvojím nickem.

radekc

18.6.2013 12:34:13 #

bullhead

to radek: ...existuje taková věta: "psi štěkají, karavana jede dál"

...pokud někdo nehápe/nechce chápat, jak moc Embarcadero pohlo z Delphi a jak ho konečně po letech stagnace tlačí do aktuálně komunitou chtěných novinek, tak bych ho prostě ignoroval:-)

bullhead

18.6.2013 18:38:58 #

Zdeněk Vašků

to bullhead: asi tak

Zdeněk Vašků

19.6.2013 11:42:37 #

Leonell

Fakt je, že v TIOBE je Delphi na desetiletých minimech. Onen "zub", spojený s XE2, je dávno pryč. Ale v tom problém nevidím, nevím jaké jsou podklady pro ty statistiky, ale okolo sebe vidím spoustu ERP systémů napsaných v minulosti v Delphi - neznám žádný v ObjectiveC, Lispu nebo dokonce Bashy. A někajý opravdu dobrý webový ERP psaný v PHP, Ruby, Perlu či Pythonu jsem taky neviděl. Alemožná jenom nemám informace. Pro mně (a nepochybně nejen mně) je mnohem větší problém, že nové upgrady Delphi (= příjem EMBT) mi nic nepřinesou. Vývoj pro mobily neplánuju (a kdyby tak nepoužiju Delphi) a už vůbec neplánuji vývoj pro iPhone, když 80% zákazníků má Android. FMX je velká změna, a i když se mi principiálně líbí, tak náklady na přechod z VCL na FMX versus přinesené výhody rozhodně nehovoří ve prospěch přechodu. Zákazníci volají po rychlém, bohatém UI a to je IMHO stále lepší s VCL doplněném o knihovny DX. A právě DX, který  odedávna byl nosnou sadou pro spoustu Delphi vývojářů, se k FMX staví, mírně řečeno, vlažně. Přiznám se, že jsem z toho vývoje lehce rozpačitý. Ale objektivně si řekněme, že ono to dneska není žádné terno ani v Dotnetu nebo Javě.  Každopádně Radku neklesej na mysli - děláš dobrou věc a děláš ji dobře.

Leonell

24.6.2013 10:03:49 #

pepak

Vidím to podobně jako Leonell.

Jedna věc je, že mám Delphi jako jazyk i jako prostředí velmi rád a kdykoliv musím použít něco jiného, tak nadávám, jak je to proti Delphi nepřehledné, pomalé, pracné atd. Navíc je zcela nezpochybnitelné, že Embarcadero do Delphi po letech stagnace skutečně vneslo nový vítr, a to vesměs v pozitivním směru. Když si vezmu, kolik vylepšení jazyka i komponent do Delphi přibylo od Delphi 2009 (já vím, to byl ještě Codegear) včetně...

Proti tomu ovšem stojí dojem, že Embarcadero jde příliš tvrdě po penězích - řada změn podle mě není motivovaná ničím jiným než snahou co nejvíc znepříjemnit udržování komponent kompatibilních napříč verzemi a tím donutit všechny, aby přešli na (tvrdě placené) novější verze Delphi; i zjevné chyby typicky nejsou opravovány jinak než v rámci (placeného) upgrade na novější verzi, pokud vůbec; atd.

pepak

24.6.2013 11:04:49 #

radekc

Máš pravdu Pepáku, třeba to s tím XE4 je podle mne nefér, měl to být normální update k XE3, a iOS za poplatek. Takže souhlasím, že to někdy komerčně přehánějí.

radekc

24.6.2013 20:55:21 #

JaroB

Já si myslím, že se Embarcadero snaží zbavit se historického balastu a nechtějí se moc ohlížet. Už teď je vidět citelný pokles free komponent, užitečné věci se tlačí do balíků (nic proti JVCL) a končí na nějaké formě placené báze. A jako by vymizely alternativy k různým komerčním balíkům (ne že by nebyly, ale zůstávají zamčeny na nižších verzích Delphi) a původní autoři mají vesměs jiné starosti. Zmiňovaná nekompatibilita napříč verzemi mi docela vadí, protože kód, na který jsem se léta mohl spolehnout, je najednou s příchodem novějších a novějších Delphi (XE3, XE4 mimo pořadí) zákeřně nespolehlivý a v podstatě mě to nutí vracet ze zpět, i do cizích, dávno odladěných algoritmů a znovu zkoumat, ladit a testovat. S každou novou verzí, se mi zdá, je víc a víc práce, takže se mi jeví relevantní názor některých kolegů, s novou verzí Delphi začínat novou aplikaci (mimochodem, tuhle praxi si rychle osvojily externí konzultační firmy, jsou to tzv. rozjížděči, přinesou technologii, spatlají novou aplikaci, ale jakmile přijde na první velký change request tak dají ruce pryč a přehodí to jak horký brambor na kmenové zaměstnance), ale... Nepíšu přece aplikace jako sezónní zboží, některé mé se komerčně využívají více jak jedenáct let.

JaroB

1.7.2013 10:39:12 #

ps

Radek,  netreba to brať negatívne. Ale zas prečo si zakrývať oči? Delphi si ide svojou cestou a kto chce pôjde s ním, ale nikto nový sa nepridá :(

- embt sám prezentuje 3mil. aktívnych userov Delphi /C++! Tj. avg ročný income je 30 EUR, chcel by som SA za 30 EUR, to je na margo štatistiky. Pri súčasných cenách je to tak upgrade 1x za 10 rokov ...
- odhadujem, že jediný zdroj príjmov je resale na existujúcich užívateľov, čo vidieť aj na zdražovaní a predávaní nových funkcií, opráv
- nechápem zmysel organizácie šialených world tour pre pár ľudí (postupne staršieho a staršieho veku), tých pár obnovených licencií im stojí za to? Pri tom počte užívateľov aký prezentujú?
- ako som viac krát napísal, neexistencia free verzie nástroja podľa môjho názoru(v akejkoľvek forme) vedie k nedostatku nových programátorov, skoro žiadne open source projekty
- embt sa tvári, že je apple, každý chce jeho produkty a každý je ochotný si za ne priplatiť, reálne však asi nie ...

Refreshol som si samotné ceny:
Upgrade Delphi Prof: 1.308,- EUR s ročným SA. Nová licencia: 1.713,- EUR s ročný SA. O rok samotné SA: 343 EUR SA + 172 EUR SA mobile, t.j. 515 EUR bez DPH -rok. Na hobby programovanie úplne mimo, na maličké projekty detto, ... ok na väčšie projekty by sa toto dalo presadiť vo väčších firmách. Nikto tie šialené projekty embt musí zaplatiť (AppWave a pod...)

Neriešil som samotné Delphi, compiler a pod. ale to ako dostať tento nástroj k ľudom. Je to len môj osobný postreh z môjho okolia a projektov ktoré som mal na starosti, v inom prostredí a štáte (napr. kde neplatí 1USD - 1EUR, kde to isté auto v Nemecku so silnejšou ekonomikou nestojí toľko čo to isté auto na Slovensku) to môže byť iné.

Jeden záver za všetky:
http://zuz.blog.matfyz.sk/p12507-prvacke-programovanie-v-novom-sate  (tu som sa ja dostal k Delphi) Embt. na svojom fóre (vrátane Nicka Hodgesa prezentuje, že to tak nie je, a prínos zo školských verzií je miziví ... budiš ...)

ps

2.7.2013 0:19:58 #

miro

Ahoj
ja som zacal sDelphi 1 skoncil som s Delphi 2007, presiel som na VS a C#. Jazyk C# ma ocaril to musim priznat, ale s efektivitou pisania aplikacie v Delphi sa VS aj ked mnoho veci vyzera rovnako, porovnavat neda. Aj vdaka tomuto foru som sa znovu zacal znovu venovat Delphi vo verzii XE4.
A musim povedat ze Delphi znovu chytilo dych a zacina to byt zase nastroj hodny svojej davnej povesti. Ta ako si pametame zacala skomierat ked borland predal patenty MS a postupne vyklidil pole na par rokov. VS vystartovalo naplno aj ked prve verzie neboli celkom to na co sme my boli zvyknuti z delphi ale postupom casu prevzalo mnoho programatorov Delphi. Najme partnerske licencie MS kedy za prijatelnu cenu dostal vyvojar ako MSDN tak aj vyvojovy nastroj, mnozstvo dokumentacie a pod. bol dovod naseho odchodu z platformy delphi - nehovoriac o problemoch s prevodom aplikacii do unicode (tam som to vzdal vo verzi D2009 aplikacia s vyse 200 formularmi nebola prenositelna v rozumnom case) a nove veci sme neprogramovali uz v Delphi.
Toto ja vidim ako dovod toho ze napriklad na slovensku sme Deplhi programatori skoro uplne zanikli.
Teraz je situacia uplne ina k Delphi sa pomaly programatori akoby hambili aj priznat. Ale to sa musi zmenit v momente ked ludia pochopia co delphi prinesia a uz ciastocne prinasa.
No malo kto si uvedomuje ze toto dnesne delphi si zo starych verzii zachovalo obrovsku efektivitu. V porovnani s C# a VS rovnaku aplikaciu s vyuzitim komponent tretich stran napises o polovicu rychlejsie. VS aj ked ma vela udelatek je o pisani a pisani. VS poskytuje neobmedzene moznosti.
Na rozdiel od neho je genialita Delphi v tom ze z tych milionov moznosti vybera na paletu len tie najpotrebnejsie pre podnikovu sferu a v pripade ak to niekomu nestaci moze pisat aj nad API alebo pouzit specializovane komponenty. Ine nastroje sa snazia dat programatorovi naraz vsetko, neuvedomujuc si ze on pre svoju aplikaciu potrebuje len urcitu mnozinu a tym sa stavaju sice silne ale menej efektivne.
K tomu ze sa znovu vraciam k Delphi ma pritiahla skutocnost ze delhi raz bude schopne jednym kodom obsluzit viacero platform. Vsetko vyzera byt ze je na to pripravene aj ked nie je dotiahnute do konca. A problem aky sme mali kedysi s povysenim aplikacie D2007 na D2009 a vyssie by sa uz nemali opakovat. Cize napisanie podnikovej aplikacie je este efektivnejsie ako v casoch D2007, ale v sucasnej dobe sa popri desktop rozhrani da uz priamo v solution robit rozhranie pre mobilne zariadenia, ktore sa v podnikovej sfere zacinaju velmidobre rozsirovat.
Osobne som presvedceny ze programatori na inych platformach budu este vela veci zavidiet aze multiplatformove moznosti priptiahnu dalsich novych programatorov.
Miro

miro

2.7.2013 10:49:47 #

Daniel Andraščík

  Miro, pekne si to zhrnul. Efektivita programovania v delphi je fakt uplne ina. Ja vyvyjam prevazne jednoucelove aplikacie na kluc. Je to velakrat drina na cele tyzdne az mesiace a cena za jednoucelovu aplikaciu pre jedneho zakaznika je samozrejme niekde inde. Ale neviem si predstavit ze by som to mal robit napriklad v C++. Syntax jazyka C je velmi silna. Su tam moznosti o ktorych ani nesnivame. Ale ked som nieco malo v cecku napisal, musel som s tou syntaxou doslova zapasit, je az tak prekombinovana, ze clovek sa na nu musi ukrutne sustredit a pri malych preklepoch dokaze vykuzlit take zahadne chyby ze konec.
  Jeden moj kamarad po ukonceni vysokej skoli zacal programovat pokladnicny system a potreboval k sebe niekoho z praxe aby mu pomohol. Podujal som sa na to, ale pod jednou podmienkou ze to bude vyvyjat v delphi. Jedna vyhoda je ze ceckara na delphi preskolite behom paru konzultacii. Nikdy nezabudnem ked som ho po niekolkych tyzdnoch vyvoja nasiel ako kruti s hlavou opretou v rukach a nadava si do k***ov ze preco nezacal s delphi skor. Ze kolko si mohol usetrit casu. Povedal jednu peknu vetu: Pri pisani v delphi sa nemusim sustredit na syntax, sustredim sa len na to co potrebujem dosiahnut a proste pisem.
  A sucasne pokroky v delphi (generika, extended rtti, firemonkey atd atd) su opat velmi velmi prinosne. Obzvlast generika zase dvihaju efektivitu programovania vyssie. Tiez som sa zasekol na niekolko rokov pri D2007, pretoze sa mi nechcelo migrovat na unicode. No novinky novych delphi boli tak silne, ze pri prvej XE som to uz nevydrzal. Teda, stare aplikacie som nemigroval, tie udrziavam stale pod D2007, ale potreboval som migrovat moje vcelku rozsiahle kniznice podpornych funkcii. Nakoniec som ale zistil ze to nebolo az take tazke. Trvalo mi to asi 4 hodiny :DDD. Ale to len vdaka tomu ze som pre nich mal napisane kvantum testov cez DUnit. Tieto testy mi hned ukazali kde su problemy. Behom niekolkych malo hodin to bolo odstranene. Ale migrovat slozite aplikacie sa mi tiez nechce. Opatovne testovanie je ubijajuce a urcite sa neodhali vzdy kazda chyba a treba to opravovat na niekolkokrat. Do toho uz neidem.
  Ale vysledok je ze Delphi je neskutocne dobre koncipovane. Este musi embarcadero kadeco podotahovat, treba velakrat cakat niekolko generacii kym vyladia niektore casti. Ale proste ten jazyk sa mi paci.

Daniel Andraščík

Komentování ukončeno

Naše nabídka

Partial English version.

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy nebo burzy práce).

Pokud chcete podpořit tento server libovolnou částkou, můžete použít PayPal. Moc děkuji.

Delphi Certified Developer

O Delphi.cz

Delphi je jediný moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64 , Mac OSX a na iPhone a Android (s výhledem na další platformy díky FireMonkey) na současném trhu (včetně Windows 8.1).

V současnosti je světová komunita přes dva miliónů vývojářů.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Anketa

Poslední komentáře

Comment RSS