VCL TRelativePanel

vložil Radek Červinka 13. června 2016 22:39

Nenápadnou, ale velmi zajímavou VCL komponentou přidanou v Delphi Seattle je TRelativePanel.

Tento panel umožňuje všem komponentám na něm umístěným specifikovat relativní polohu vůči panelu nebo vůči jiným komponentám, což je něco co ve VCL chybělo (pokud nepočítám Margins). Jakákoliv přidaná komponenta na tento panel dostane řadu property, které tak mohou specifikovat polohu vůči jiným objektům.

Relative Panel

Takže např. pokud u AlignLeftWith a Above vybereme nějakou jinou komponentu, tak se naše komponenta bude držet zarovnaná podle Left a zároveň bude nad zvolenou komponentou. Jo a mimochodem tyto extra property jsou dostupné v Object Inspectoru - což je pro mne zajímavé.

Relative Panel

Pěkné demo je v instalaci C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\18.0\Samples\Object Pascal\VCL\RelativePanel - screenshot je z něj.

Tagy: ,

Novinky v Delphi

Komentáře

14.6.2016 10:57:42 #

JaroB.

Zajímalo by mě, jestli tyhle novinky Windows 10 budou fungovat i na nižších Windows 8, 7, Vista, XP... Mám špatnou zkušenost s děleným buttonem, který nefungoval na XP (a moje aplikace pořád používá cca 15% uživatelů XP a z obchodních důvodů je nelze zaříznout), takže jsem se těmto "novinkám" spíš vyhýbal.

JaroB.

14.6.2016 11:40:42 #

radekc

To je podle vseho normalni komponenta, ne wrapper.

Uspesne to pouzivam na Windows 7 a nemam duvod pochybovat o XP. Stejne jako ten SplitPanel.

radekc

14.6.2016 12:07:34 #

z.

Zajímavá vychytávka.

Citace z dokumentace:
"the position of the controls becomes unexpected and unpredictable"
samotně to vypadá dost vtipně :)

z.

14.6.2016 16:51:12 #

bullhead

<low priority>

Čiště filozofická otázka. Úplně nechápu některé kroky poslední doby u EMBT (licenční politika, zvedaní verzi bez nějakých opravdu velkých změn apod.). (...jediné co chápu je změna visibility Private to je samozřejmě z hlediska čistosti správný krok, Radku promiň:-)). A add tato komponenta. Pořád bych čekal, že prioritně by se mělo tlačit na FMX, jako multiplatformí framework z "větší budoucností". Ok, ve VCL je bez pochyby napsáno o řády více kódů, určitě nerušit, nebo pro něj nedělat změny, to ne. Ale čekal bych, že když dělají tyto nové a zajímavé komponenty, měli by být ve VCL i FMX verzi.

Jen taková úvaha...
B.

bullhead

14.6.2016 23:12:56 #

radekc

Ve FMX to komponenty umí samy od sebe, nebo aspoň podobnou funkcionalitu.

radekc

15.6.2016 9:38:45 #

JaroB

Očekával jsem, že FMX a VCL se budou sbližovat v kódu, že opravdu bude jeden kód pro všechno, snadno přejdu z VCL do FMX a zpět, protože základ komponent bude shodný. Tohle narušení uniformity mě docela vadilo, už když se objevila .NET verze VCL (a vlastně už předtím s představením CLX), ovšem bylo to pořád "ještě" VCL, a nebylo potřeba nijakého konverteru, snad jen trocha magie. Poněkud se ale obávám okamžiku, kdy budu přepisovat svoje aplikace navržené ve VCL a přenášet je do FMX, protože to znamená stavět to znovu, jinak, ale přesto stejně (nejen obchodně a právně).

JaroB

16.6.2016 17:37:53 #

Daniel Andraščík

Nuz FMX nebolo navrhnute na to aby bolo 1:1 zamenitelne za VCL. Samozrejme ze FMX si mnoho idei prevzalo z VCL ale prioritou FMX je to aby bolo rovnake pod Win, pod Androidom a pod OSx a nie aby bolo zamenitlene 1:1 s VCL.

Daniel Andraščík

13.7.2016 12:57:34 #

bullhead

add:
"bullhead: Ale čekal bych, že když dělají tyto nové a zajímavé komponenty, měli by být ve VCL i FMX verzi."
...a add:
"JaroB: Očekával jsem, že FMX a VCL se budou sbližovat v kódu,"

...tak to vypadá že mí oblíbení TMS jdou touto cestou:
http://www.tmssoftware.com/site/tmsfncuipack.asp

bullhead

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců