XE3 je venku - aktualizováno

vložil Radek Červinka 3. září 2012 01:07

Dne 2.9.2012 je datum release - viz. maintenance.embarcadero.com. Majitelé SA snad již mají email.

Dostupná je trial verze, Poznámky k vydání, instalační poznámky, Co je nového.

Aktualizováno: Feature Matrix.

Ohledně EULA pro profesional verze: v podstatě je stejná jako pro XE2, tj. jediné omezení ohledně Client/Server je pro DBExpress, kdy pro C/S přístup musíte dokoupit C/S Pack, stejně jako u XE2 (více info třeba tady).

Pozor: Delphi IDE nepodporuje oficiálně Windows XP (výsledné aplikace ano)! Podporováno je:

  Microsoft® Windows 8 (32-bit and 64-bit)
  Microsoft Windows 7 SP1 (32-bit and 64-bit)
  Microsoft Windows Vista TM SP2 (32-bit and 64-bit) requires administrator rights
  Microsoft Windows Server 2008 (32-bit and 64-bit)

Tagy:

Aktualizace

Komentáře

4.9.2012 9:38:33 #

JaroB

Tak první dojmy.
Spustil jsem pod Vista, instalace je podstatně kratší než předchozí verze.
Kapku překvápko, v IDE mi nejde běžnou klávesouvou zkratkou přepnout jazyk klávesnice (česká<=>anglická), to je asi moje blbost.
Přeložil jsem pár projektů, pocházejících z XE2, a kompatibilita je víc jak dobrá (je to spíš matematika a geometrie).
Důležité je doplnit VER240 do všech definic pro podmíněný překlad.
Prozatím jsem z knihoven třetích stran převexloval jen TinyDB, a až na varování, kterým prozatím moc nerozumím (např. W1000 Symbol 'DataConvert' is deprecated: 'Use overloaded method instead' neboW1000 Symbol 'GetFieldList' is deprecated: 'Use overloaded method instead'), tak to vypadá OK. Jo ještě je kapku problém v konfliktu .res a .otares, taky přesně nevím proč.
Je to ale zatím jen první dojem nad nějakými existujícími projekty...

JaroB

4.9.2012 9:51:04 #

Radekc

Hmm, mám Windows 7 64bit a nějakou z posledních beta a přepínání klávesnice mi funguje jak pro FMX tak pro VCL designer.

Radekc

4.9.2012 9:52:13 #

JaroB

To je asi jen nějaká blbost :) neřeším

JaroB

4.9.2012 10:15:36 #

Vladimír Klaus

Mě by "nejvíc" zajímalo, jestli už tam zase funguje background compiler (nebo jak se to vlastně jmenuje). Tedy to, co se v XE2 totálně nepovedlo a dnes a denně mi to otravuje život. Ctrl+Click většinou nefunguje, pořád je řada správných věcí podtržená, často nefunguje Find Unit (jestli to s tím tedy souvisí) atd.

Díky
VK

P.S. Ha! Vrátili tam "normální" verzování. :-)

Vladimír Klaus

4.9.2012 10:17:50 #

JaroB

Z verze nějak vypadl target platform, kapku to zlobí při převodu z XE2, ale ze staršího projektu z D2007 to bylo OK, asi v .res není nějaké smetí.

JaroB

4.9.2012 10:32:20 #

Leonell

Zeptám se. A tam je úplně jiný kompilátor než byl, postavený od nuly, nebo je to stále ten původní?

Leonell

4.9.2012 10:40:38 #

Radekc

Už jsem to jednou vysvětloval
(http://delphi.cz/post/Embarcadero-bude-pro-budouci-verze-Builderu-pouzivat-Clang.aspx). Nový kompilátor je jen (zatím) pro mobilní platformy, které bohužel nejsou v tento okamžik součástí XE3.

Druhý nový kompilátor je pro Builder 64bit, který je bohužel stále ve stádiu beta a měl by být dostupný snad za měsíc nebo dva v rámci update.

Zkusím se o tom večer trochu rozepsat.

ad Vladimír Klaus - ten problém je trochu komplikovanější a je to spíše na článek a třeba já osobně jsem v XE2 na rozdíl od D2007 problémy neměl. Může to mít několik důvodů.

Radekc

4.9.2012 10:59:53 #

Vladimír Klaus

Tak D2007 nebo ještě starší - tam byly problémy skoro všude :-) (no, trochu přeháním).

Já byl maximálně spokojený s XE, resp. tam to fungovalo téměř 100%. Že zazlobí Find Unit - OK, že je podtržené něco, co je v pořádku - OK, ale že se při Ctrl+Click nedostanu třeba ani na vlastní proceduru definovanou o pár řádek výš nebo ve vedlejší unitě... hmmm, tak to je tedy síla.

A docela by mě zajímalo, čím to může být - protože po najetí na dané použití procedury vidím, že patří třeba do VKUtils i jaké tam jsou parametry. Takže co brání IDE, aby otevřel VKUtils (již otevřený soubor taky nepomůže, Build taky nepomůže, cesta k souboru je v Library Path, Browsing Path...)

Zrovna teď jsem si to zkusil - otevřel jsem obyčejný malý projekt a klasika... Nově jsem si všiml, že po neúspěšném Ctrl+Click mi zmizí modré tečky z levého pruhu editované unity.

No nic... to já jen jestli se s tím budu otravovat další rok :-)

Vladimír Klaus

4.9.2012 11:31:13 #

JaroB

Myslím, že budu mít kapku problém s tímhle "Cannot call Start on a running or suspended thread", zřejmě se zpřísnilo řízení threadu; Náhrada Resume za Start právě v tomhle případě selže. Ale to je asi jen těžká kosmetika...

JaroB

4.9.2012 11:32:03 #

Zdeněk Vašků

To já mívám podtržený i .Create. :-)

Instalace rychlejší, jen mi to zhavarovalo na helpu, ale to bude nějaký guláš na mém pc.

Zdeněk Vašků

4.9.2012 13:56:47 #

JaroB

Tak přece jen nějaký výsledek, podařilo se mi zprovoznit RxLibrary pod XE3 včetně RxDema.
:)
Ale je to řehole...

JaroB

5.12.2012 15:54:24 #

Daniel Andrascik

Vladimír Kraus - Ja mam taketo problemy tiez (D2007) a fakt to lezie dost na nervy. Inac je to fakt alchimia. Niekedy to prestane a na 90% odkazy (CTRL+LClick) funguju. Potom niekolko dni nefunguje snad ani jeden odkaz a fakt je za ta premenna je deklarovana snad len o 5 riadkov vysiie a ono to na nu neskoci ani za svet. Ale ako bolo povedane tak v hintoch aj pekne vidno ze dany vyraz, objekt, typ atd je definovany v tej a v tej unite, ale proste to neskoci. Radekc - fakt by to stalo za uvahu dat na to nejaky samostatny clanok, anketu atd, pretoze to niekedy doslova pije krv. Zacinam teraz robit pokusy, odstranujem z IDE vsetkych moznych expertov aby som zistil ci to nie je ich vina (GExperts, CnWizards atd...)

Daniel Andrascik

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců