XE6 a externí kompilace

vložil Radek Červinka 16. dubna 2014 23:03

Musím říct, že XE6 je verze, které se opravdu dostalo péče a z toho co jsem zkoušel je odezva a stabilita výborná. Než popíšu "marketingově cool věci" jako podpora google glass, včetně speciálního stylu, musím zmínit jedno nenápadné vylepšení, které ale neocení každý - a to možnost externí kompilace.

Externí kompilace

Od pradávna kompilace v Delphi funguje tak, že kompilátor úzce spolupracuje s IDE (resp. IDE ho volá v rámci svého procesu), tj. kompilátor má dostupnou paměť co zbude po IDE, navíc jakákoliv chyba nebo memory leak způsobuje zvyšování spotřeby paměti a menší výkon.

To samozřejmě není u normálních projektů problém (já s tím problém nemám, našich 700KLOC je v podstatě legrace), ale existují projekty s mnoha milióny řádek, kde lidé narážejí na problémy 32bit IDE a nedostatku paměti (2M paměti, resp. 3M ve zvláštním módu Windows). To všechno řeší externí kompilace, kdy IDE vytvoří nový proces a po kompilaci zase zanikne. Nevím, zda kompilace využívá více jader, ale asi ne.

Jo a mimochodem si všimněte prosím nových moderních ikon…

Tagy:

Novinky v Delphi

Komentáře

17.4.2014 7:38:55 #

Vladimír Klaus

Nové Delphi vypadá pěkně a to nejen díky ikonám :)

Ale dovolím si dva otřepané dotazy:
- už funguje "kompilátor", co ukazuje hinty, podtrhává atd.?
- už funguje dědění u VersionInfo dialogu?

Mám XE2, takže možná to už opravili dřív, ale protože se chyby rády vracejí, tak mě zajímá současná situace. Díky.

Vladimír Klaus

17.4.2014 7:53:13 #

Vladimír Klaus

A vidím ještě jednu věc, která zůstává dlouho neopravená a na kterou dojelo nové IDE, resp. ikony. Stále neumí z ImageListu načítat/renderovat korektně ikony, které mají poloprůhledné pixely. Zde je to vidět, jak mají tmavší okraj, protože k poloprůhledné barvě přimotají šedou... :(

Nejdřív jsem z toho "obviňoval" autory Add-in Expressu, ale dělá to bohužel ImageList. Trochu to vylepšuje cxImageList, ale opravdu jen trochu.

Ukázka zde, vlevo IDE, vpravo originální ikona přidaná ve Photoshopu.
http://temp.audrey.cz/addinexpress/IconQualityNewIDE.png

Vladimír Klaus

17.4.2014 9:06:49 #

radekc

TImageList dostal novou property Vcl.Controls.TImageList.GrayscaleFactor

K tome errorInsight kompilátoru, po pravdě je to lepší, ale pořád to není dokonalé. Osobně (a nejen já) to považuji za chybu IDE a ve všech verzí co mám instalované ho mám vypnutý. Ale jsou lidé kteří s tím nemají problém. Je to prý hlavně otázka správně nastavených cest, já je asi asi správně nastavené nikdy neměl.

S VersionInfo se něco opravovalo, ale teď nevím. Zkus Trial verzi.

radekc

17.4.2014 9:47:03 #

Vladimír Klaus

Díky za odpověď, až bude chvilka zkusím.

Nechápu to s tím vypnutím. To jako ani po tečce neočekáváš seznam metod a vlastností? Nebo to snad zajištuje zase jiný kompilátor a ten funguje?

Vladimír Klaus

17.4.2014 10:11:47 #

radekc

Ano, to je jiny kompilátor - v dialogu Options (menu Tools) - Editor Options - Code Insight mám vypnutý jen Error Insight. Metody a doplněnování fungují, jen se mi nepodtrhavají chybné konstrukce (ale za to je IDE svižnější).

Ale jelikož v XE6 to bylo popracováno, tak tomu asi dám šanci - hodně problémů v tom Error insight bylo opraveno.

radekc

17.4.2014 10:45:39 #

Vladimír Klaus

Aha, tak ještě jednou dík za info a vysvětlení.

Mě zkrátka v Delphi nezajímají žádné "kosmické" technologie, jen potřebuju aby skoro každodenní práce pro Win32 byla svižná, příjemná a pokud možno bez (IDE) chyb.

Vladimír Klaus

17.4.2014 14:18:51 #

Zdeněk Vašků

Na versioninfo celkově jsme rezignovali. Překládáme přes finalbuilder. Error insight jedině vypnout. Ale celkove XE6 pokrok v IDE.

Zdeněk Vašků

18.4.2014 10:12:05 #

Daniel Andraščík

Tiez som zacal jednoducho pouzivat vlastny versioninfo.rc subor zahrnuty priamo v projekte. Este ked sa mi bude chciet tak si bud do pre-build udalosti pridam nejaku utilitku ktora mi bude automaticky zvysovat build number, pripadne si na to urobim nejakeho experta, ale zatial sa mi nechcelo.

Daniel Andraščík

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců