XE7 prezentace v Praze

vložil Radek Červinka 17. září 2014 22:30

Rad Studio World tour 2014

Já jsem tam nebyl, ale z důvěrných informací jsem se dozvěděl o cca 130 lidech. Své dojmy a poznatky klidně napište do komentářů, budu rád.

Nemluvilo se tam náhodou i o quality.embarcadero.com?

Tagy: ,

Delphi

Komentáře

20.9.2014 9:41:47 #

pepak

Mým jasným favoritem pro Delphi je nová paralelní knihovna, která je velice jednoduše použitelná i do běžných aplikací a jestli jsem to dobře pochopil, tak i multiplatformní. Radek už o ní psal. Druhou velkou pozitivní změnou je pro mě zrušení různých typů FireMonkey projektů podle cílového zařízení a jejich nahrazení univerzálním multiplatformním projektem (s možností oddědit si od formuláře rozdílová "DFM" pro jednotlivé podporované platformy, aby se pokryly odlišné rozměry a poměry stran různých zobrazovacích zařízení).

Zarazila mě zmínka o Linuxu, jak jsem ji pochopil, počítá se s ním jen pro serverové aplikace - takže něco, jako je ve Windows služba? Doufám, že aspoň konzolové aplikace by podporované být mohly.

Dost negativně vnímám nevyřčené ale zřejmé potvrzení, že vývoj Delphi skutečně bude probíhat jako dvě plné verze za rok a nic mezi nimi, tedy přeloženo do srozumitelnějšího jazyka, nutnost platit ne zrovna malé částky za opravy chyb. Pravda, s možností výrazně levnějšího upgradu, pokud si ho zaplatím předem a budu ho platit pravidelně. Velmi bych uvítal, kdyby byla možnost si vybrat, které platformy chci mít v zakoupených Delphi podporované - že bych si třeba mohl koupit jen Windows + Linux (bez mobilních platforem a bez Maca), přirozeně za sníženou cenu, protože tím by se cena za bugfixy snížila na přijatelnější úroveň.

Ostatní novinky mě osobně spíš míjí, protože nevyvíjím pro mobilní zařízení, ale to se ještě může změnit.

O quality.embarcadero.com nepadlo ani slovo, nebo jsem ho přeslechl.

pepak

20.9.2014 11:02:16 #

radekc

Ad Linux -pravděpodobně asi XE8, serverové aplikace se myslí všechno kromě GUI (zatím nechtějí asi řešit problémy Linux desktopu, to ale neznamená, že někdo jiný nezprovozní např. knihovnu z Lazaruse). Tj. i konsolové aplikace. Podporována bude Indy i FireDAC. Synapse určitě taky, resp. tím že jsem udělal podporu MacOSX tím automaticky vznikla i podpora pro Linux (používá to stejné rozhraní RTL v Delphi)

radekc

20.9.2014 11:03:51 #

radekc

Mezi dvěma verzemi Delphi je vždy nejméně jeden Update, který často přidává i nové zásadní věci, ale nijak tvoje tvrzení nerozporuji.

radekc

23.9.2014 14:49:49 #

tz

Já si od možnosti "Linux - server", mimo zmíněné konzolové aplikace, slibuji možnost zkompilovat modul pro Apache HTTP Server běžící na Linuxu. Jen doufám, že to bude rovnou x64.

tz

23.9.2014 17:25:53 #

radekc

TZ: modul pro Apache je předpokládán. Proto taky v XE6 se vrátila možnost apache do WebBroker
a ad x64 - taky doufam

radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců