Debugger znovu

vložil Radek Červinka 14. listopadu 2017 00:37

Ladění je jako vyšetřování vraždy, kdy je člověk sám vrahem. Některé věci užitečné pro ladění jsem naznačoval dříve, ale možná je vhodné je připomenout.

Jedna z nich je okno Evaluate/modify, kde můžete zadat nejen název proměnné, ale prakticky libovolný řádek kódu Delphi a ten bude spuštěn z kontextu laděného procesu. Tedy např.

Watch

Což je celkem hloupý příklad, zajímavější je třeba něco jako ShowMessage(query.sql.text), což zobrazí formátované sql a stačí jen CTRL+C. Nebo query.sql.SaveToFile(cesta).

Takto můžete volat libovolný kód, který je přilinkovaný ve vašem programu.

Tagy: ,

Komentáře

19.11.2017 7:23:43 #

Delfin

Kod se da spustet i z breakpointu. Stejne jako pri evaluaci pres tento dialog vsak nesmi byt pouzite funkce nebo metody eliminovany linkerem. Spis nez pro spousteni kodu se vsak tento dialog pouziva pro modifikaci hodnot promennych, pripadne evaluaci vyrazu s nimi.

Delfin

19.11.2017 21:27:53 #

radekc

To že se to používá pro změnu proměnných zná každý, jiné použití je známé minimálně.

radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců