crosskylix

vložil Radek Červinka 4. července 2012 22:05

Jelikož se stále Embarcadero nevymáčklo, kdy přesně bude dostupný aspoň server side kompilátor Delphi pro Linux, máte možnost použít ještě jednu oberličku a tou je nástroj CrossKylix. CrossKylix je nástroj, umožňující spouštět commandline (upravenou) verzi Kylix 3 kompilátoru na Windows.

Co budete potřebovat?

  • Delphi 6, 7, 8, 2005, 2006 (CLX je dostupné jen pro Delphi 6 a 7). Stav pro Delphi 2007 a novější není znám (klidně se pochlubte).
  • stažený CrossKylix 1.1.0
  • Kylix 3 (Open Edition nebo komerční)
  • podporovány jsou Windows 2000, XP, Vista a Windows 7

Po stažení instalátoru a jeho spuštění (mluvíme o Windows) budete požádáni o instalační CD Kylixu a instalátor si do svého adresáře na Windows disku rozbalí potřebné knihovny.

CrossKylix

Nyní můžete z Delphi IDE překládat pro Linux. Pamatujte, že jazyk je na úrovni Delphi 7! Zároveň jsou opraveny během kompilace některé chyby, tedy hlavně Exec-Shield bug.

Tak snad to někomu pomůže než Embt přijde s normálním řešením.

P.S.: Prý během beta testu Delphi 2010 byl součástí Delphi i kompilátor pro Linux, ale s rozhodnutím o odstranění Qt zmizel. Pokud se člověk podívá do zdrojáků RTL a spol. tak je tam stále spousta IFDEF LINUX a spol. To je fakt škoda.

Tagy:

Nástroje

Komentáře

25.7.2012 9:31:03 #

JaroB

Používal jsem to pro přeložení utilit (sada knihoven a executables) pro linux resp. pro spolupráci s DB Progress. Původně v Delphi 7 ale později v Delphi 2005. Překlad byl v podstatě téměř bez problémů, poslední tiskové utility umřely po roce 2010 s vypnutím serverů. Největší výhodu jsem viděl hlavně v tom, že tentýž kód běžel jak pod Win tak i Lin...
Co se týká překladu, mám to pořád v Delphi 2005, pro překladač není IDE zas tak důležité, ale pokud se z IDE sahá na formuláře, tak tam může nastat kapku problém (formulář otevřený v Delphi 2005 může být uložený s trochu jinými vlastnostmi než očekává deserializer Kylixu resp. RTM. Je dobré přeuložit formuláře v Delphi 6 nebo 7 anebo je obejít kódem navíc.

JaroB

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců