Kniha iWoz - Steve Wozniak

vložil Radek Červinka 12. května 2014 23:37

Nestává se často zde psát o nějaké knize, ale změna je život. Steve Wozniak (zvaný Woz) je člověk, který (nejen) navrhl a postavil první osobní počítač - tj. počítač s klávesnicí a schopností zobrazovat výsledky na obrazovce (TV).

iWoz

Musím říct, že předtím než jsem knihu přečetl jsem měl jakous-takous představu o této legendární postavě, ale skutečnost mne dostala mnohem více.

Kniha Vás v autobiografickém vyprávění vezme od jeho dětství (narodil se v roce 1950) do roku cca 2006. Budete svědky jak např. v 13 letech postavil 10 bitovou binární sčítačku/odčítačku za pomoci tranzistorů (to bylo v roce 1963, v té době o tranzistorech vědělo opravdu málo lidí). Jak vytvořil rušičku TV, jak postavil slavný BlueBox - malé zařízení které umožnilo "hacknutí" telefonní linky a člověk mohl volat zadarmo.

Dále přes návrh hry BreakOut (HW implementované) pro Atari, přes počítač Apple I, který byl opravdu první osobní počítač s klávesnicí a displejem. Po Apple I všechny počítače klávesnici a monitor mají, před ním nikdo. Zvláště tato část je naprosto famózní a strhující. Mimochodem: 256 bytů ROM a 4K RAM. Sranda je navrhovat počítač na papíře a zapisovat program ROM po bitech, zvláště když ještě neexistuje video výstup nebo záznam na kazetu (mimochodem o něco později taky jeho vynález).

Pokračujeme přes založení Apple, návrh počítače Apple II, Basicu pro 6502 (a zjištění, že napsání BreakOut v SW je mnohem jednodušší - zvrat ve vývoji her - předtím vše implementováno v HW). Nejvíce mne ale dostal popis vytvoření řadiče floppy disku pro Apple II za 14 dní, kdy popisuje jak obecnou referenční implementaci Alana Shugarta z IBM zjednodušil z 22 chipů na 2, optimalizoval čtení a zápis (s využitím setrvačnosti magnetické hlavy) - viz. patent dole.

Pokud znáte film Piráti ze Silicon Valley tak pak znáte i situaci ohledně Steva Jobse a Apple. Dobu šílenství ohledně akcií Apple, odchod Woze atd. Ale i tohle je zajímavé.

Přemýšlím pro koho to je vhodná kniha. Pokud si pod pojmem programování představujete instalaci LAMP, nebo si pod pojmem bootstrap představíte javascript, mám pro Vás smutnou zprávu. Tuto knihu si užijete tak z poloviny jako já. Naopak pokud dokážete z tranzistorů sestavit logický člen - budete chtít více. Každopádně to bylo dobře investovaných 200 Kč a je mi jen líto, že to bylo napsané v roce 2006 - tj. před prvním iPhone (i když s ním Woz nemá moc společného).

Doporučuji.

PS: Na wikipedii jsou uvedeny tyto 4 hlavní patenty:

  • US Patent No. 4,136,359: "Microcomputer for use with video display" — to je ten slavný patent, za který je v síni slávy
  • US Patent No. 4,210,959: "Controller for magnetic disc, recorder, or the like"
  • US Patent No. 4,217,604: "Apparatus for digitally controlling PAL color display"
  • US Patent No. 4,278,972: "Digitally-controlled color signal generation means for use with display"

Tagy:

Knihy

Komentáře

14.5.2014 13:41:47 #

Radim

Knižnu som nečítal, ale postačí tvoja recenzia.

Ono ten princíp objavovania základov fungovania vecí je dnes opäť "znovu objavovaný". Dobré knižky napr. o elektrotechnike, či miktroelektrotechnike sa vracajú 120-150 rokov dozadu a vedú študenta cez pokusy Faradaye, Ampéra a mnohých ďalších (tie isté pokusy ako urobili oni, kde netreba drahé vybavenie a tzv. "moderné" pomôcky) čo má za následok celo životné porozumenie základom el.techniky. Mne osobne ako človeku toto počas 20 ročného štúdia odboru chýbalo. Už som si doplnil.

Ku Stevovi. Somozrejme nebol ani prvý ani jediný. Ale dotiahol do to komercie... Viac netreba dodávať.

Človek si musí uvedomiť, že mnohé tzv. veľké problémy už boli niekým vyriešené ale my vďaka *lenivosti* sme sa "neobťažovali" to nájsť a tak to stále aj naďalej zostáva pre nás problém. Ale to už je vyššia filozofia.

Radim

14.5.2014 13:53:18 #

radekc

Když tedy nebyl první (nikdo to zatím nezpochybnil že byl první- včetně patentového úřadu), tak kdo tedy byl? No myslím si, že si pleteš Woze s Jobsem. Jobs byl ten komerční.

radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců