O prezentaci v Praze a Bratislavě

vložil Radek Červinka 15. září 2012 01:14

Na pražský seminář dorazilo celkem 227 návštěvníků, na bratislavský celkem 98 návštěvníků (což je o hodně více než loni). Poznámky účastníků si přečtete v poznámkách pod článkem (díky všem).

Pár informací ze zákulisí a odpovědí od Richarda Kubáta z embt.cz.

Dále uvádím nějaké foto, a pro mne (nemusí se rovnat pro Vás) nejzajímavější informace - PPT prezentace Pawla (volně ke stažení). Je zajímavé, že PPT obsahuje informace o Mobile Studiu, včetně dema - ale podle Vás to tam neukazoval.

Praha

Bratislava

FireMonkey 2

Mobile Studio

Interbase Mobile

Builder

Tagy: , ,

Akce | FireMonkey

Komentáře

12.9.2012 19:32:31 #

pepak

Myslel jsem, že si budu dělat poznámky, ale po celou dobu bylo zhasnuto, takže jsem si neviděl na papír. Takže jenom velmi telegraficky:

- FireMonkey2 konečně má Actions, ale jinak nebylo nic z věcí, které mě trápí, zmíněno, takže předpokládám, že vyřešeny stále nejsou. -- Vesměs jsem vůbec z prezentovaných novinek měl pocit, že to je jen mírná evoluce toho, co už bylo ve FireMonkey1, což není dobré znamení (FireMonkey1 je pro mě demo, ne použitelný nástroj). -- Na nedobrém dojmu se dost možná podepsaly použité barvy - možná je to moderní, ale mě UI vyvedené v černé, tmavě šedé a světle šedé jako příliš velký průlom nepřipadá, protože v této kombinaci běžel už DOS. A když to nebylo černo-šedé, tak to bylo černo-oranžové. -- Zaujaly mě "pixel-perfect native styles", které by měly zobrazovat GUI prvky přesně tak, jak je zobrazuje OS samotný. Akorát jsem z toho zase nabyl dojmu, že je to jenom o vzhledu a ne o ovládání (aneb "co je mi platné, že FireMonkey ComboBox vypadá jako nativní ComboBox, když se chová úplně jinak").

- Visual LiveBindings mě velice zaujalo, je to moc hezká technologie. Dovedu si krásně představit, jak by se s ní dalo vyhrát - jak propojování properties tříd, tak "generátor datasetů". Nedokážu si ale představit, jak bych ji využil v existující aplikaci pro dosažení výhody pro zákazníka (nebo výhody pro vývojáře). Ale vypadá to nesmírně působivě a jako prezentace důvodů, proč je třeba nafouknout aplikace zbytnělým RTTI, je to fakt dobré. Pro nové aplikace bych to ale určitě vyzkoušel. -- Mám dost obavy z rychlosti LiveBindings aplikace, demo příklad s Editem a Labelem měl na můj vkus zatraceně dlouhou prodlevu (možná je tam nějaký timeout, který by šel zkrátit?).

- Metro podpora mi přijde rozporuplná. Na jednu stranu se mi velice líbí, jak Borland chytře obešel omezení daná Microsoftem a umožnil programátorům vytvářet živé dlaždice. Tedy teoreticky, protože se Pawlovi nepodařilo aplikaci zkompilovat a spustit, a podle toho, co říkal, že je potřeba všechno splnit, jsem vůbec nabyl dojmu, že je to příliš velký opruz, než abych se do toho chtěl pouštět. -- Na druhou stranu mi připadá, že Metro v podání Delphi je - až na Live Tiles výše - vlastně stejné jako Metro v podání TMS Software: je to trocha kódu, která řeší přebarvení aplikace do barev Metra (což ovšem IMHO šlo udělat už se stávající podporou stylů) a nic víc - zejména ne "Metro chování". Třeba Embarcaderu křivdím a chyba je na straně Microsoftu, protože žádné "Metro chování" neexistuje (neměl jsem čas, chuť ani odvahu Windows 8 zkoušet, stačí mi ladění mých vlastních aplikací, nepotřebuji betatestovat ještě cizí). -- Každopádně nic, co by pro mě mělo hodnotu 30000 Kč.

- Zaujalo mě, co problesklo jen tak mimochodem mezi řečí, že podpora gest funguje nejen ve FireMonkey, ale také ve VCL. Budu muset vyzkoušet, sám sice gesta nepoužívám, ale nepochybuju, že jak se tohle dozví šéf, tak je budu muset naimplementovat. Bohužel, Pawlovi se to nepodařilo rozchodit - vůbec jsem měl z předváděných dem pocit, že polovina jich je triviálních a zbytek z nějakého důvodu nefunguje.

- HTML5 Builder se mi na pohled líbil (možná proto, že jeho předchozí verzi pod názvem RAD PHP jsem nikdy nezkoušel), zejména to, že prý umí dělat i čistě klientské aplikace. -- Ale je to podobné jako Visual LiveBindings - jako demonstrace technologie strhující, pro použití v praxi vidím spíš (potenciální, a snad řešitelné) problémy než přínosy. -- A zase toho polovina nefungovala - určitě bych chtěl vidět aspoň debugger v akci. -- Na druhou stranu jsem si z prezentace odnesl dojem, že vývoj mobilních aplikací v HTML5 Builderu vypadá mnohem schůdněji než v Delphi.

Vzhledem k tomu, že jsme letos přecházeli na XE2, bude moje doporučení, jestli přejít na XE3, následující: Vyvíjí se to dobrým směrem, ale XE3 a asi i XE4 bych přeskočil. Tak někde u XE5 až 6 už to bude stát za úvahu, tam už by se novinky z XE2 mohly začít dostávat do podoby, která je prakticky použitelná (a která vlastně měla být už v XE2 - nemůžu se zbavit dojmu, že jsme s XE2 v pozici betatesterů nových technologií, s privilegiem si každou další betaverzi zaplatit).

pepak

12.9.2012 21:08:42 #

Radekc

Díky moc Pepáku.
Jen "podpora gest funguje nejen ve FireMonkey, ale také ve VCL" > je to součástí VCL už od verze 2010 nebo XE. Do FMX to je přidáno až v XE3.

Jinak jak mi psal jeden člověk:
Dnes jsem se ptal po prezentaci Pawla G. opet na Linux a rekl mi, ze to by mela byt hlavni feature XE4, neznamo dnes jeste v jake podobe (server nebo kompletni vcetne FMX).

Ohledně černobílého stylu - to je MS a Windows 8 jak jsem pochopil.

Radekc

12.9.2012 21:15:31 #

Radekc

to Pepak: Ohledně gest: http://delphi.cz/post/Delphi-2010-windows-gestures.aspx

Radekc

12.9.2012 23:19:13 #

bullhead

...Pawel byl dneska unaven:-(
- Gesta: "Bohužel, Pawlovi se to nepodařilo rozchodit"
...no jasně že mu to nejelo! ...event si dal na panel a gesto kreslil na formuláři a ne na tom panelu (černý panel na černém formuláři - tak ho to netrklo, ty barvy co měl v demech fakt hnus fialovej vaše velebnosti).

-"dem pocit, že polovina jich je triviálních a zbytek z nějakého důvodu nefunguje."
...no, přesně tak to bylo - čekali jsme více, hodně dem už bylo loni v olšance, ale to že nerozchodil tolik věcí mne také překvapilo

ALE
...až pak mi došlo, že několikrát zmínil "včera jsem byl v Brusselu" ...JESTLI jede v takovém zátahu (a asi ano, po obědě už byl místy mimo viz zmatené pohyby myši) a zítra jede Bratislavu tak klobouk dolů že to ještě zvládl jak to zvládl

B.

p.s. ...a ASI má i boční aktivity, viz blok otázek, když odkázal na polskou stránku kde ukazuje jak psát shadery pro FM

bullhead

12.9.2012 23:22:47 #

bullhead

...a ještě na Pawlovu obranu, dnes jel celou dobu sám! Minule tam byl alepson "ten druhý" ("ten kvůli komu jsme ty překladatelská sluchátka potřebovali":-))

B.

p.s. ...dnes na Pawlovu angličitinu sluchátka ani nebyla potřeba - asi proto, že není rodilý mluvčí. naprosto vše srozumitelné

bullhead

12.9.2012 23:37:11 #

bullhead

...jen mé krátké postřehy:

HTML5 Builder
---------------------
...proboha PROČ TO MA DESING JAKO ADOBE LIGHTROOM! Možná jste si všimli, že i Pawel občas hledal ikonky. Takhle divně nevypadá ani Visual Studio pod windows 8 ani Lazarus. Jestli, JESTLI to má být (možná) pluggin do RADu (až to bude venku), JAK TO TAM ZAPADNE?

Visual LiveBindings
----------------------------
Už mám v jedné virtuálce XE3 a tohle tedy HODNE vzkouším. Já tedy mám pocit, že pokud to bude fungovat, pokud to nebude zpomalovat, tak je to menší revoluce! Další okno, takové UML pro visuální prvky, plně dvojcestné jestli jste si všimli! Jestli to funguje. V tom by se dala udržovat částečně i základní logika a VIZÁLNE! Jsem hooodně zvědavý, opravdu se těším na test jak to bude v realitě.

akce chlebíčky
----------------------
Chlapi. Kvůli dvoum chlebíčkům zablokovat JEDINY východ z kina (fronta se od chlebíčků nebo čeho sestavila dovnitř) takže kdo jsme chtěli jít na normální jídlo, tak jsme vycházeli 15ct minut! Chlapi! Ty flanelky no prosím, ale ty fronty..

B.

p..s. ...technická - jak jsem pochopil, je to jedno z mála kin v ČR co má 4k projektor ...a stačil Pawlův notebook a odešel:-) ...jen tak mimochodem - pokud jste po obědě si prohlídli obraz, jak ho zase rozjeli - no nic moc (a to ani ostrost a o mihotání ani nemluvím)

bullhead

12.9.2012 23:37:25 #

Radekc

Co ohledně mobile studio, tj. kompilátoru ARM? Nějaké info?

Radekc

12.9.2012 23:44:36 #

bullhead

...na konci padl dotaz na termíny Mobile Studia a nechtěl odpověd ani na termín, ani cenu nebo cokoliv konkrétnějšího (osobně mám pocit že i během předvádění se vyhýbal zmínce o Androidu(!) ) ...dokonce nakonci řekl něco ve smyslu "sami jsme si žádný termín ještě neurčili" ...takže do konce roku nový compiler C++ ale Mobile Studio v nedohlednu

B.

bullhead

13.9.2012 6:55:37 #

pepak

No jasně, ty termíny... Z prezentace (a bohužel i z reality) bylo zcela evidentní, že Embarcadero jede podle kalendáře. Takže na jaře se ukončuje jakýkoliv vývoj předchozí verze a na podzim se releasuje verze nová, a je úplně jedno, jestli už je hotová nebo ne. Tečka, hotovo, jestli se vám to nelíbí, tak máte smůlu. Takže v případě XE3 se releasuje, přestože nový C kompilátor bude v průběhu čtvrt roku, Mobile Studio není ještě ani v plánu, HTML5 Builder je beta, Metropolis je beta atd. Dost lituju zejména Cčkaře, protože při tomhle přístupu vyjde kompilátor někdy na přelomu roku, pak se stihne vydat jeden update pack na nejzávažnější chyby a pak si budou muset koupit XE4, pokud budou chtít mít aspoň trochu stabilní produkt.

pepak

13.9.2012 10:44:27 #

Radekc

No, C++64 bylo součástí beta verzí až do RC, a podle ohlasů Cčkařů poslední verze jsou celkem v pohodě. Původní plán byl release s release XE3.
Základ pro mobile studio (tehdy ještě součást Delphi) byl součástí jedné z prvních beta, pak se narazilo na problémy s debuggováním pro iOS a vyhodili to.

Jinak ohledně kalendáře: na vývoji bcc64 je pracovalo cca 2.5 roku jako paralelní projekt. ARM kompilátor je ve vývoji cca stejně dlouho. Beta XE3 byla kolem května.

Radekc

13.9.2012 11:44:02 #

x86

U Pascalu chápu, že Delphi jsou pro někoho pohodlnější než Lazarus. Ale proč je někdo ještě pořád u C++ Builderu? Leda snad udržovat stávající projekty. Vždyť konkurenční překladače jsou dál, už dávno jsou 64bitové a podporují více instrukčních sad. K tomu si připočtěte Qt, Qt-iPhone a Qt-Project pro Android. Nehledě na to, že C++ velmi dobře poslouží pro výkonnou část kódu a v RAD se k tomu udělá "fasáda".

x86

13.9.2012 14:32:38 #

RadekV

Odchytl jsem si Pawla pred obedem, fronta na chlebicky byla dlouha a na to abych tam stal uz mam moc zkusenosti :-D a na par veci jsem se poptal :-)

1. Mobile Studio bude releasovano s nejvetsi pravdepodobnosti 1Q/2013. Aktualne makaj hlavne na 64bit builderu

2. Visual Bindings - (na zaklade diskuse to lehce prezentoval po obede), jde to pouzivat i proti tridam (tj. ne jen komponent <> komponent ale i komponent <> class). Ale pozor pro ty z vas kteri si hraji s C++/CX a XAMLem jedna informace - podle Pawla nepodporuje IDE vytvareni trid v design modu takze pri vyvoji nejsou vyditelna realna data. Resenim je asi ten prototypovac a pak to v runtime presmerovat na tridu

3. Ohledne 8cek a realnych WinRT apps me Pawel doporucil clanek na Marcovo blogu, odkazuje na dalsi zajimave informace ale ve strucnosti "je to fakt velky problem". Vypada to ze nejzasadnejsi problem je v tom ze VS dll's muzou delat veci ktere programator (a tudiz ani dalsi non VS tools) delat nemuzou (resp. muzou ale neprojdou pak certifikaci) - link je zde http://blog.marcocantu.com/blog/delphi_winrt_windows8_secret.html

Ohledne Metropolis - vypada to sice docela pouzitelne ale nevim nevim. Kdyz vemu kolik lidi si poridi ARMovy tablet (cena rozhoduje) a pro ARMy se neda kompilovat jinak nez pro metro (desktop API nedal MS ani Googlu, teda aspon to tak vypada)


Mozna jedna poznamka ohledne WinRT - podle mne by se muselo docela popracovat i na rozsireni jazyka. Pokud jste to nekdo nestudoval tak 90% operaci se na WinRT vola asynchrone. Na C# pouzivaji klicove slovo "await" coz je takova zvlastni cekacka (ceka to ale nezatuhne UI thread) a u C++ se pouzivaji tzv. tasky coz jsou vlastne maskovane thready s thread poolem. Jak todle rozumne dostat do delphi bez zavedeni nekterych (nektere veci uz tam jsou od XE2) veci si nedovedu predstavit


BTW : Pro Delphistu je Win8 C++/CX vyrazne jednoduseji zpracovatelne nez Objective-C (a pokud chce clovek podporovat iOS 4.x kde neni ARC k disposici tak je to uplne darda)

RadekV

13.9.2012 14:43:49 #

Radekc

Jinak ohledne 3) napsal v konferenci Alan Bauer že mají spoustu lidí na vysokých pozicích v MS a že snad na něco přijdou, a za cca 14 dní napsal na twitteru https://twitter.com/kylix_rd/status/240543441703034880 že byl se potkal s Chuck Jazdzewski (tvůrce Delphi, nyní Principal Software Engineer at Microsof ohledně VS), a že si vyměnili několik nápadů - tak snad na něco přijdou :-)

Radekc

17.9.2012 22:36:43 #

Zdeněk Vašků

Mobile Studio se ukazovalo letmo na přednatočeném videu.

Zdeněk Vašků

18.9.2012 16:35:19 #

geby

Kdyz tak ctu o tech trablech s projektorem - nevim jestli vi, ze 4k projektoru je v Praze urcite vice, jeden je napriklad v samotnem centru hned u metra, a navic v organizaci, ktera ma s (tenkrat) Borland-cz tradicne dobre vztahy. ;-)

geby

18.9.2012 16:53:19 #

Richard Kubát

Přiznám se, že jsem o existenci jiného projektoru 4K nevěděl a podle slov provozovatele kina v Hostivaři měli být v Praze jediní ... asi nás tedy houpali, ale to je poměrně jednoduché; člověk přece nemůže vědět všechno. Díky za tuto informaci, tuto organizaci, která dozajista dobré vztahy s Borland CZ stále má (a nic se na tom za tu dobu nezměnilo) pro příští seminář v Praze poptáme a uvidíme ten poměr cena/výkon :-)

Richard Kubát

19.9.2012 2:27:26 #

Petr Vones

Zdravim, 4K projektoru je urcite vice :-) V Praze je maji minimalne vsechny tri kina patrici siti Aero (Aero, Svetozor, Oko) a to konkretne Sony CineAlta 4K. Aktualni seznam digitalizovanych kin dle DCI najdete zde: http://www.digitalnikino.cz/

Petr Vones

19.9.2012 11:31:28 #

Richard Kubát

Petře, děkuji Vám za cennou informaci, zapíši si ji za uši!

Richard Kubát

24.9.2012 12:54:59 #

oxo

dneska jsem se vratil z delphi-tage z heidelbergu a kdyz nam chtel marco cantu ukazat, jak skvele funguji gesta, tak je taky nerozbehal (a ze se snazil aspon tak 10 minut), takze v pawelovi to asi nebude...
na mou otazku, jestli embarcadero planuje richedit pro firemonkey, nebyl david i. schopen odpovedet. (odpoved byla: ano, mame to v nasi roadmap, ale je to moc prace, zatim to delat neplanujeme a hned odbocil k senzacnim schopnostem firemonkey na ipadu, ale uprimne receno, kdo z business sektoru potrebuje projektovat svuj oblicej na kouli...)
jinak nejdulezitejsi info pro cechy: jidlo a piti zdarma po cely den, vcetne obeda a vecer i pivo!

oxo

24.9.2012 15:03:33 #

RadekV

pri tom to ma jednoduche a krasne reseni. Donutit FM aby umela pouzivat nativni komponenty (reseni ala Windows 8 , kdyz chci delat transformaci tak se pouzije pouze screenshot prvku) a jako RTF dodat zapouzdreny IWebBrowser/WebView v kterem bude Javascriptovy RTF editor. Je jich k disposici mraky. Neni problem predavat data tam i zpet.

By me zajimalo zda nekdo FM opravdu pouziva na neco realneho :-) Protoze my se o to ted snazime (a to docela jednoduse) a je to teda kapanek pakec

RadekV

24.9.2012 16:19:54 #

oxo

ohledne FM a webbrowseru mi taky david i. rikal, ze je to problem a taky nevi, kdy ho udelaji, protoze musi podporovat vsechny OS, ktere podporuje FM a je to pry problem. no tak nevim, kdyby se na to zamerili, tak to jejich vyvojovej tym musi mit urcite nekdy hotovy, vsude preci nejakej prohlizec bezi...
abych pravdu rekl, tak se mi zda, ze veci, ktere normalni (podnikova) aplikace potrebuje, se ve FM delat nedaji a jeste dlouho delat nebudou moct. misto toho se soustredi na kravinky jako senzory, multimedia... i kdyz mozna jim krivdim a spousta delfaru chce programovat hry pro ipad - holt trend je trend...
a poznamka na konec: o TFrame pro FM nerekli taky ani slovo...

oxo

25.9.2012 0:32:45 #

Radekc

Anonym oxo: TFrame není podporován (dá se nahradit doknutím).

Pevně věřím, že zaměření na mobilní a embedded svět je velmi promyšlené a mají to podložené výzkumy mezi zákazníky. Senzory polohy nebo lokace (to zvláště!), připadně multimedia jsou v tomto případě velmi důležité - jako např. ovládání kamery - stačí se podívat na mobilní aplikace.

Ohledně nativních komponent - bylo řečeno, že budou podporovat nativní komponenty, tam kde to má smysl.
>jako RTF dodat zapouzdreny IWebBrowser/WebView v kterem bude Javascriptovy RTF editor.
To jako myslíš vážně? Pravděpodobně myslíš HTML editor. Ale pochybuji, že ho donutíš aby se choval jako ostatní FMX komponenty, tj. roztahovatelný např. rozlisšením. Spíše si myslím, že koupí firmu co dělá TRichEdit.

Radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců