Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Háček: nahrazení virtuální metody cizí třídy

vložil Radek Červinka 29. března 2010 21:37

Pokračujeme druhým dílem háčků. Dnes to bude nahrazení virtuální metody třídy.

Samozřejmě je většinou jednodušší ze třídy podědit a metodu nahradit v následníku, ale někdy může být výhodné přímé nahrazení. Příkladem mohou být ladící výpisy nebo oprava (vylepšení) nějaké komponenty.Více...

Tagy: ,

Praxe

VCLFixPack, IDEFixPack a DelphiSpeedUp

vložil Radek Červinka 25. března 2010 22:03

Všechny v nadpisu uvedené balíčky mají jedno společné - jejich autorem (a nejen jejich) je Andreas Hausladen. Tento maník (mimochodem držitel prestižního ocenění Spirit of Delphi 2007) je prostě neuvěřitelný.

Nejenže je jeden z nejaktivnějších autorů v JCL, jeho paleta komponent (vylepšená) se dostala i do Delphi 2010 a většina kódu z DelphiSpeedUp do Delphi 2009+, ale i udržuje balíček oprav IDE (tj. IDEFixPack) a oprav některých chyb ve VCL (tj. VCLFixPack).Více...

Tagy: , , , ,

Praxe | Rozšíření Delphi

TMS Smooth Controls Pack ke stažení

vložil Radek Červinka 25. března 2010 01:16

Firma TMS Software má ve svém portfoliu moc pěkné komponenty za velmi rozumné ceny. Nyní po dohodě s Embarcadero nabízí registrovaným uživatelům Delphi 2009 nebo Delphi 2010 (popř. RAD Studia nebo C++ Builderu v obou verzích) jeden svůj balík ke stažení - TMS Smooth Controls Pack.

Jedná se o opravdu cool graficky vyvedené ovládací prvky (tlačítka, combo box, slidery, progress bary a vůbec) ve stylu iPhone (MAC OS X), popř. ve stylu nových office (včetně skinů).

progress bar

Na ukázku třeba progress bary v provedení Smooth Controls.Více...

Tagy: , ,

Komponenty

extpascal - Ext JS wrapper for Object Pascal

vložil Radek Červinka 22. března 2010 23:59

ExtPascal je zapouzdření pro Ext JS v Object Pascalu (Delphi, FreePascal/Lazarus). Jedná se o kompletní framework pro tvorbu GUI Ajaxových aplikací, které poběží ve webovém prohlížeči. Na straně serveru je Vaše kompilovaná knihovna komunikující přes FastCGI.

Domovská stránka projektu je code.google.com/p/extpascal/. Následně ExtP Toolkit dokáže částečně převést formuláře z Delphi nebo Lazaruse.

Celkem mi to vyrazilo dech, podívejte se na základní dema a pak hlavně na FishFacts. Všimněte si změny velikosti okna, stylu okna, maximalizace, přesun okna…

Podporované prohlížeče: IE 6+, Firefox 1.5+, Safari 3+, Opera 9+ a Chrome 2+ na (PC, SmartPhone, PDA…).

Jen upozornění: projekt je určen pro tvorbu web aplikací - ne pro tvorbu webu.

Tagy: , ,

Rozšíření Delphi

Háček: přístup k private a protected polím cizí třídy

vložil Radek Červinka 20. března 2010 00:19

První dva háčky co ukáži slouží k přístupu k private a protected částem cizí třídy umístěné v jiné jednotce. Druhý háček je celkem častý a proto s ním začneme.Více...

Tagy:

Praxe

Tvorba klávesových zkratek pro IDE

vložil Radek Červinka 18. března 2010 21:06

Pro server Delphi.cz napsal pan Cary Jensen.

Editory zdrojového kódu v Delphi obsahují mocnou, ale málo známou vlastnost, pomocí které můžete do prostředí editoru přidávat vlastní posloupnosti klávesových úhozů . Tato vlastnost se nazývá uživatelské klávesové vazby (custom key bindings), česky jim spíše říkáme klávesové zkratky. Je součástí otevřeného aplikačního programového rozhraní (API) pro nástroje (OTA – Open Tools API). OTA rozhraní vám poskytne množinu tříd a rozhraní, které můžete použít pro vytváření vlastních rozšíření integrovaného vývojového prostředí (IDE).

Tento článek vám poskytne přehled možností této vlastnosti IDE a předvede jednoduchou třídu pro klávesovou zkratku, která vám může posloužit jako odrazový můstek pro tvorbu vlastních klávesových zkratek. Tato zkratka udělá kopii stávající řádky v editoru zdrojového kódu. Jde o vlastnost známou z jiných editorů a díky OTA ji můžete používat i v editoru Delphi.Více...

Tagy: , , ,

Delphi | Návody

Delphi 2010 - Direct2D

vložil Radek Červinka 14. března 2010 22:59

Ve Windows 7 je nová API možnost - Direct2D, tj. možnost použít část Direct X pro akcelerované zobrazení i v normálních aplikacích. Jedná se samozřejmě o nativní API (tj. je dostupné pro normální kompilované aplikace) - stejně jako všechny ostatní nové API. MS slibuje, že rozhraní bude dostupné i pro Windows Vista (aktuální stav nevím), o XP se jen uvažovalo. Proti klasickým DirectX aplikacím umožňuje Direct2D míchat normální (GDI) zobrazení a nové v jednom okně.

Delphi 2010 přináší pro toto rozhraní podporu a to velmi pěkným způsobem. Nově existuje následník klasické třídy TCanvas s názvem TDirect2DCanvas a tato třída (plus pár jednotek) zajišťuje slušnou podporu.Více...

Tagy: , ,

Recenze

GraphicEx - podpora pro grafické formáty

vložil Radek Červinka 10. března 2010 23:35

V základní instalaci Delphi podporuje jen několik grafických formátů (BMP, WMF, ICO, JPG), v novějších Delphi i GIF (D2007), PNG (D2009 - via TPNGImage - Gustavo Daud) a v Delphi 2010 i třeba Tiff a další přes TWICImage.

Pokud potřebujete další grafické formáty je zde GraphicsEx. Více...

Tagy: ,

Komponenty

Delphi 2010 Handbook ke stažení

vložil Radek Červinka 8. března 2010 19:16

Marco Cantù na svém blogu oznámil, že ve spolupráci s Embarcadero uvolnil registrovaným uživatelům Delphi 2010, C++Builder 2010, Embarcadero RAD Studio 2010 a Embarcadero All-Access svou novou knihu v PDF Delphi 2010 Handbook, popisující jen změny od Delphi 2009.Více...

Tagy:

Knihy

Delphi developer days 2010

vložil Radek Červinka 8. března 2010 19:03

Špičkoví experti na Delphi - Marco Cantù a Cary Jensen - budou přednášet na akci Delphi Developer Days 2010, okružní jízdě po USA a Evropě ve druhé polovině května letošního roku.

První je autor několika knih o Delphi, s prací druhého máte možnost se seznámit třeba v příspěvku o Unicode v Delphi 2009.

Podrobnosti na stránkách embt.cz. Více...

Tagy:

Podpora

Jak Embarcadero k Delphi přišlo

vložil Radek Červinka 4. března 2010 23:31

Jelikož neustále vysvětluji kdo tvoří Delphi, co se stalo s Borlandem, kdo je to Embarcadero a co na to Jan Tleskač, napsal jsem poněkud delší článek, který je natrvalo dostupný v pravém sloupci mezi stránkami. Takže: Proč je Embarcadero Delphi a ne Borland?.

Doufám, že ten článek zodpoví většinu nejasností.

Embarcadero logo

Tagy: , ,

Delphi

Nový hosting a novinky na webu

vložil Radek Červinka 3. března 2010 00:06

Byl změněn hosting delphi.cz, jelikož starý server byl už přetížen. Doufám, že je tím pádem konec problémů s odezvou webu a umožní to vylepšování webu.

Z novinek je dole výpis RSS feedů některých populárních serverů (v angličtině) a pod každým článkem možnost přidat odkaz na populární sociální sítě (osobně používám jen twitter, takže pokud by někomu chyběl nějaký populární server tak mi napište).

Tagy:

Server

Help Update 2 pro Delphi a C++Builder 2010

vložil Radek Červinka 2. března 2010 23:54

Je dostupný update 2 pro help Delphi a C++Builder 2010. Pokud si necháte zkontrolovat aktualizace měl by být help dostupný jako automatická aktualizace ke stažení.

Seznam změn a poznámek.

Jinak na docs.embarcadero.com je dostupný help v CHM (a to i pro Delphi 2007, 2009 a samozřejmě 2010).

Tagy: , ,

Aktualizace

Delphi 2010 a StopWatch

vložil Radek Červinka 1. března 2010 23:49

Než popíši další z nových možností u Delphi 2010, tak aby to majitelům starších Delphi nebylo líto odkáži je na podobnou opensource implementaci třídy TStopWatch - ale přijdete o několik zajímavých novinek. Tak ale zpět k současnosti - zároveň se bude jednat o pěkné jazykové konstrukce ohledně záznamu, včetně operátorů třídy - třeba Vás to bude inspirovat, mně osobně se to zamlouvá. Více...

Tagy: ,

Novinky

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců