Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Háček: nahrazení funkce nebo metody

vložil Radek Červinka 27. dubna 2010 00:51

Ve třetím a asi i posledním díle mini seriálu ukáži nahrazení cizí funkce, procedury nebo metody (nevirtuální). Tímto způsobem se dá opravovat cizí kód v koupených komponentách nebo třeba v samotné RTL.

Opět jsem vykradl VCLFixPack, ale ostatní to mohou dělat trochu odlišně. Příkladem odlišného řešení (a možného použití) je vyřešení problému s Data Execution Prevention (DEP) v Delphi RTL ve starších verzích Delphi (do verze D2005).Více...

Tagy: , , ,

Praxe

Speciální jarní slevová akce

vložil Radek Červinka 23. dubna 2010 11:27

Aktualizace: Je to oficiální. Přesná nabídka:

Možnost 1: Při koupi Delphi nebo C++Builder, dostanete plné RAD Studio (tedy Delphi, Delphi Prism for .NET a C++Builder)

Možnost 2: Při koupi RAD Studio Enterprise, dostanete RAD Studio Architect a DB Optimizer

Nabídka je platná pro všechny objednávky podané a zaplacené v době mezi 26.4.2010 a 28.6.2010 a platí jak pro licence pro nové uživatele, tak pro upgrade. Podrobnosti na embt.cz

Speciální jarní slevová akce

Náš server se důvěryhodného zdroje dověděl o připravované slevové akci na zakoupení Delphi nebo C++ Builder.

Podle našich informací se v brzké době připravuje výhodná speciální nabídka. Pokud koupíte Delphi nebo C++ Builder dostane místo něj celé Embarcadero RAD Studio (tj. Delphi, C++ Builder a Delphi Prism). Pokud ale koupíte Embarcadero RAD Studio Enterprise dostanete RAD Studio Architect a navíc podle informací snad i DB Optimizer.

Pokud to bude pravda, tak je to podle mne výhodná nabídka, která bude určitě časově omezena.

Tagy: ,

Novinky

O viru napadajícím instalaci Delphi

vložil Radek Červinka 20. dubna 2010 23:09

Existuje virus napadající starší instalace Delphi. Původně jsem se na to chtěl vykašlat, ale radši jen pro úplnost na to upozorním.

Na úvod: z Ruska pochází vir Virus.Win32.Induc.a, který jde na věc trošku jinak než je obvyklé.

Pokud se na počítač dostane infikovaný soubor, vir se pokusí nalézt instalaci některé starší verze Delphi (4, 5, 6 nebo 7) a pokud uspěje injektuje do SysConst.pas svůj kód a tento upravený soubor přeloží - vznikne v adresáři \Lib nový SysConst.dcu, přičemž původní je uložen pod SysConst.bak. Podle toho se dá taky napadená instalace nalézt.

Samozřejmě každý vývojový nástroj se dá takto zneužít, ale já budu mluvit o konkrétním problému - Win32.Induc.a. Více...

Tagy:

Praxe

Komprese a Delphi

vložil Radek Červinka 20. dubna 2010 00:22

Místa není nikdy dost a proto může být vhodné aby náš program napsaný v Delphi umožňoval kompresovat uživatelská data.

Základem je se rozhodnout jakým způsobem budeme data pakovat, zda použijeme některý ze standardních formátů (ZIP, RAR, 7z) nebo budeme jen balit proud (stream) dat s případnou naší hlavičkou, v horším případě se pokusíme o vytvoření vlastního formátu (proč?).

Dle mé zkušenosti je výhodné použít kompresi streamu dat např. při ukládání větších dat do databáze a např. ZIP formát (případně s heslem) pro práci s více soubory.Více...

Tagy: ,

Komponenty | Návody

RAD Studio 2010 Hotfix 2

vložil Radek Červinka 13. dubna 2010 00:52

Na codecentral je dostupný RAD Studio 2010 Hotfix 2.

Tagy:

Aktualizace

Synopse

vložil Radek Červinka 12. dubna 2010 23:42

Blog Synopse a jeho autor Arnaud Bouchez nabízí několik unikátních (open source) komponent a to velmi profesionálně napsaných.

O jeho unikátním JSON frameworku pro SQLite jsem již psal a také optimalizovaná RTL pro Delphi 7 a 2007 si zasloužila zápis. Proto jsem ze zvědavosti prošmejdil jeho blog v naději, že ještě na něco narazím a nebyl jsem zklamán. Tento maník je velmi produktivní a hodně svého kvalitního kódu poskytuje nám obyčejným programátorům a zadarmo.Více...

Tagy: , ,

Komponenty | Optimalizace

RemObjects Pascal Script a Pascal Script for .NET

vložil Radek Červinka 6. dubna 2010 21:57

Někdy je vhodné rozšířit podporu své aplikace o skriptování. Než budete hledat nebo psát vlastní skriptovací engine dejte šanci Pascal scriptu od RemObjects pro nativní Delphi popř. RemObjects Script for .NET od stejné firmy (mimochodem psané v Delphi Prism - což dá rozum, jelikož RemObjects je spoluautorem Delphi Prism).

Pascal Script Více...

Tagy: ,

Komponenty

Zapouzdření SQLite pro Delphi

vložil Radek Červinka 2. dubna 2010 23:34

Uvažuji o použití SQLite pro jeden z projektů a tak jsem se díval na jeho zapouzdření v Delphi. V komentářích můžete napsat jaké používáte vy - myslím, že to neocením jenom já. Mimochodem jedna z implementací se dá použít jako klient-server framework s podporou JSON, AJAX což mi vyrazilo dech.

SQLite

Více...

Tagy: , , ,

Komponenty

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců