Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Thread safe proměnné pro formátování času a oddělovače

vložil Radek Červinka 26. listopadu 2010 22:15

Jedna z mála věcí co jsem ohledně Delphi XE ještě nepopsal, jsou změny v RTL ohledně formátování času a formátování čísel. Nový způsob je zpětně kompatibilní, dá se používat jako bezpečný z hlediska vláken a jen warning při otevření starších zdrojových kódů upozorňuje, že je třeba udělat drobnou změnu.Více...

Tagy: , ,

Novinky v Delphi

FinalBuilder

vložil Radek Červinka 25. listopadu 2010 23:09

FinalBuilder

Napsal Petr Houf: Jednou z novinek, které přinesly aktuální verze vývojových prostředí společnosti Embarcadero, je nástroj FinalBuilder. Ten je součástí dodávky Delphi XE a C++ Builder XE od edice Enterprise a poskytuje bohaté možnosti automatizace procesu sestavování aplikace.

FinalBuilder

Více...

Tagy:

Novinky v Delphi

Dekompilace DCU

vložil Radek Červinka 23. listopadu 2010 21:51

Existuje lehce undergroundová aplikace se zdroji pro částečnou dekompilaci DCU, která ale je mimochodem součástí mnoha projektů (namátkou CnPack wizards nebo IDR - Interactive Delphi Reconstructor, o kterém jsem také psal).

Jaký je vlastně rozdíl mezi dekompilaci výsledného EXE a DCU? V EXE nemusí být všechny metody, navíc tam nejsou informace o jménech.Více...

Tagy: , ,

Nástroje

Metriky a audit kódu v Delphi XE

vložil Radek Červinka 19. listopadu 2010 23:32

Další novinkou v Delphi XE jsou nástroje na audit a výpočet metrik kódu a to částečně i ve verze Profesional (tam je jich ale jen několik).

Nebudu nalhávat že bych byl nějaký expert v této oblasti, ale pro zajímavost jsem to zkusil na programu z nedávného článku o RTTI a řekl bych, že pro mou osobu jsou nastaveny celkem přísná měřítka. Naštěstí lze při spuštění akce zvolit které položky jsou pro Vás zajímavé.

Jak audit kódu (QA Audits), tak výpočet metrik kódu (QA Metrics) je spouštěn z menu Project.Více...

Tagy: ,

Novinky v Delphi

And the winner is

vložil Radek Červinka 17. listopadu 2010 01:21

… zklamání. Vyloženě jsem přecenil touhu po legálním programu u našince a čekal jsem trochu větší účast. Chápu, že díky upgradovací politice Embarcadera hodně lidí upgradovalo, chápu nedostatek času, ale přesto.

No vezmu si z toho ponaučení. Více...

Tagy:

soutez

Delphi XE Update 1 dostupné

vložil Radek Červinka 14. listopadu 2010 15:45

Je dostupná první aktualizace Delphi XE a jeho helpu. IDE by Vám to mělo automaticky oznámit a nabídnout aktualizaci, která u mne proběhla v pořádku, ale někteří uživatelé si stěžují, že:

  • jim po instalaci zmizela z helpu MS SDK (není při instalaci zvolena a je tedy možné, že ji nemáte ani instalovanou) - aktualizaci helpu lze odmítnout
  • pokud používáte celkem populární rozšíření DDevExtensions musíte instalovat aktuální verzi, jelikož jinak díky přísnější proti pirátské ochraně bude Vám nabízena koupě legální verze, jelikož uvedené rozšíření v jednom případě používalo napíchnutí do IDE, které IDE vyhodnotilo jako hack. V nové verzi rozšíření je to odstraněno.

To bylo ze známých mínusů vše, ohledně plusů: bylo opraveno několik chyb v IDE a rychlost kompilace, hlavně v případě větších projektů nebo pokud používáte hodně generika, byla znatelně zvýšena.

Zde seznam oprav.

Tagy:

Aktualizace

Tipy a triky pro IDE

vložil Radek Červinka 13. listopadu 2010 01:35

Zkusím ukázat několik triků (možná je i znáte) jak si usnadnit život s IDE.

Posuvné breakpointy a bookmarky

Nevím jak je to u Vás, ale už se mi několikrát stalo, že si nastavím breakpoint (včetně jeho parametrů) a pak si uvědomím, že bych ho chtěl někde jinde. V novějších Delphi ho prostě chytnete a přetáhnete. A pokud při tom držíte CTRL (objeví se u něho malé plus jako na obrázku) tak ho jednoduše naklonujete včetně parametrů. O přetahování aktuálně vykonávaného řádku během ladění jsem psal minule. (novější Delphi, myslím 2009+)

posuvné breakpointy

Více...

Tagy: , ,

Praxe

Jak jsem potkal RadPHP XE

vložil Radek Červinka 11. listopadu 2010 00:52

Na prezentaci v Praze mne celkem zaujalo RadPHP. Ne že bych měl rád PHP jako jazyk, ale RadPHP mi připadal jako relativně dobrý nápad a tak jsem si ho chtěl aspoň vyzkoušet, když už ho mám jako součást RAD Studio XE.

Kdybych měl k něčemu RadPHP přirovnat, tak RadPHP je pro PHP v takovém vztahu jako je Delphi k Win32 API. Tj. nad základními elementy PHP je vystavena knihovna komponent inspirovaná VCL pod názvem RPCL, která pro PHP přináší komponentní model jako je v Delphi. Navíc přináší určitý stav do bezestavového HTML, tj. například napíši něco do Editu a po odeslání to tam zůstane aniž bych musel něco udělat.

RadPHP je už třetí verzí nástroje, přičemž ale první verze nebyla příliš vřele přijata. Pro třetí verzi byla aplikace hodně přepsaná a interně používá IDE z Delphi (samotná aplikace je psaná v Delphi 2010 a XE). Aplikace není původně přímo od Embarcadero, ale od firmy qadram, která také udržuje seznam ideí - brainstorm.qadram.com.

Nástroj se skládá z IDE (doplňování kódu, kontrola syntaxe, refaktoring, paleta komponent jako v Delphi 2010+), knihovny RPCL (lze používat i bez ní), debuggeru (výpis zásobníku, watch list, breakpoint) a publikačního wizarda.

Zároveň obsahuje svoji instalaci PHP a Apache. Tady jsem u sebe na Windows XP SP 3 narazil, protože mi to nefungovalo - problém Apache a lokalizovaných adresářů v XP (které ve Vistách už nejsou). Každopádně jsem nakonec rezignoval a po chvilce práce s programem FileMon jsem nakopíroval "C:\Documents and Settings\radekc.TDEVELOPX\Data aplikací\Embarcadero\RadPHP\3.0\php\php.ini" někam kde je PATH, v mém případě do c:\windows.

Více...

Tagy:

Recenze

Konec soutěže o RAD Studio 2007 Architect se blíží

vložil Radek Červinka 8. listopadu 2010 23:48

Připomínám, že 15.11.2010 s úderem půlnoci (tj. z 15.11 na 16.11) končí soutěž. Pořád je ale ještě týden čas. Tak neváhejte.

Tagy:

soutez

TDictionary

vložil Radek Červinka 8. listopadu 2010 09:48

V minulém článku o porovnání rychlosti JSON s jinými způsoby se diskuze trošku rozjela, tak přicházím i se svým řešením pro rychlou implementaci za pomoci TDictionary, které je velmi rychlé a umožňuje použití generik.

TDictionary neumožňuje ukládání a načítání, takže jsem si musel vypomoci sám, abych dodržel podmínky z minulého článku (procedury mLoad a mSave).

Časová náročnost je velmi malá (největší čas trvá mé ne moc optimalizované načítání a ukládání), samotná práce s položkami je velmi efektivní (2000 položek, 500 aktualizací).

třída: celkova doba : doba prace bez nahravani/ukladani

HashedStringList: 5969 : 5953
TDictionary: 16 : 0
MS XML: 29922 : 29781
TIniFile: 2469 : 2469
TMemIni: 5953 : 5937
StringList: 3016 : 3016

Více...

Tagy:

Praxe

Rychlost ukládání

vložil Radek Červinka 5. listopadu 2010 23:48

V článku Základy JSON v Delphi kolega <z> nastínil porovnání rychlosti JSON, INI a dalších. Jelikož bylo několik dotazů pro upřesnění, zde je výsledek, který mi <z> zaslal a navíc testovací program. Je samozřejmé, že je zde prostor pro další optimalizaci, přesto to lze chápat jako ukázku a přehled možností.

Aktualizováno po druhé

Více...

Tagy: ,

Praxe

IDEFixPack 4.0 BETA

vložil Radek Červinka 3. listopadu 2010 23:20

Zase to udělal. Opět všechny překvapil.

Zatím jsem se nikdy nezmiňoval o nějakém beta rozšíření, ale tentokrát udělám malou výjimku. Andreas Hausladen uvedl beta verzi svého IDEFixPacku, kdy pro opakované použití CodeInsight (tj. nápovědy kódu po Ctrl+Space) není žádná prodleva a navíc je hodně robustní k chybám ve zdrojovém kódu, kdy nabídne nekompletní nabídku místo původního mlčení.

Podporované jsou Delphi 7, Delphi 2007, Delphi 2009, Delphi 2010 a Delphi XE.

Hmm, chtěl bych být tak dobrý. Člověk, který napíše plugin do IDE opravující problémy a (pravděpodobně) nemá zdrojové kódy IDE (i když několikrát řekl, že jeho vztahy s vývojáři jsou hodně nadstandardní) je prostě neuvěřitelný. Předpokládám, že se jeho úpravy brzo promítnou i do Delphi XE (jako to už bylo několikrát).

Jo a odkaz na IDEFixPack 4.0 BETA.

Tagy: , ,

Rozšíření Delphi

Něco z 64bitového soudku

vložil Radek Červinka 2. listopadu 2010 00:49

Allen Bauer na svém twitter.com/kylix_rd utrousil pár poznámek o 64bit Delphi. Něco jsem retweetnul na twitter.com/delphicz (lze sledovat jednoduše vpravo), ale pro historii malé shrnutí toho, co mi připadá důležité.Více...

Tagy:

Novinky v Delphi

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců