Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Případ TinyDB a XE2

vložil Radek Červinka 28. ledna 2012 22:55

Pod článkem s anketou ohledně nejvyšší používané verze jsou i dva komentáře stěžující si na problémy s XE2. Leoš si stěžoval na design mód a stabilitu ohledně IBX komponent a JaroB na problémy s portací TinyDB z XE do XE2. Bohužel Leoše v tom asi musím nechat, jelikož IBX komponenty a já se nemáme rádi, ale ohledně TinyDB jsem si řekl, že bych to mohl zkusit.

Výsledkem byl zajímavý možný problém ohledně TStream.

Více...

Tagy: , ,

Praxe

Linux a Delphi nebo mobil a Delphi

vložil Radek Červinka 26. ledna 2012 09:34

Allen Bauer - v konferenci (jak toto chápete vy? Cítím roadmap ve vzduchu.):

Bruce McGee wrote:

> > Allen Bauer wrote:
> > Of course I cannot mention specifics… but let's just say that this
> > year's Sales Kick-Off in SF was pretty pumped up… way more than
> > last year's.
>
> Outstanding!
>
> I still can't believe what was delivered in XE2 and am looking
> forward to XE3.
>
> I don't suppose you can give us any hints about where native Linux
> support falls in the latest road map?

Více...

Tagy: , ,

Akce

Anketa: nejnovější Delphi?

vložil Radek Červinka 24. ledna 2012 22:24

Celkem by mne zajímalo, jakou nejnovější verzi máte - už jen z hlediska toho, jak se to od roku 2010 změnilo (viz výsledek podobné ankety). Můžete použít hlasov.at/knxs nebo vpravo ve sloupci. Myslím, že to bude zajímavé i pro ostatní i z hlediska podpory starších verzí.

Tagy:

ankety

Náhodné výkřiky 21

vložil Radek Červinka 23. ledna 2012 23:12

Dnes PDF komponenta, kousek kódu, trochu háčků, něco o flash a skoro žádný OT. A ani slovo o FreeAndNil. Více...

Tagy: , , ,

Knights & Merchants - Delphi remake

vložil Radek Červinka 18. ledna 2012 23:48

Jeden z důvodů proč jsem začal kdysi programovat (kolem roku 87) jsou hry. Bohužel už teď toho času není moc, ale sem tam mne svrbí prsty abych zase nějakou ptákovinku napsal - třeba za pomoci FMX.

Už jsem tu odkazoval několik zajímavých knihoven pro psaní her v Delphi nebo FPC, myslím že i na pascalgamedevelopment.com přišla řeč, ale něco konkrétního? Moc o konkrétních hrách tady není viz tag hry. Tak to vylepšíme skóre. A včetně zdrojových kódů.

Knights & Merchants

Více...

Tagy: ,

Aplikace

Re: O konvencích - JaroB

vložil Jaro Beneš 18. ledna 2012 19:11

JaroB postnul komentář, který je zajímavý, ale nečitelný díky formátování, takže jsem z něho udělal nový článek a komentář smazal. Ne ze vším sice na 100% souhlasím, ale většinou ano a je to zajímavé a inspirující (tedy až na tu část o CnPack a eventy, Frames a použití resource string - přístup k nim je výrazně pomalý). Jen se mi zdá, že konvence <> zásada dobrého návrhu aplikace.

Více...

Tagy: ,

Praxe

Náhodné výkřiky 20

vložil Radek Červinka 17. ledna 2012 22:04

Dnes tu bude pár poznámek ohledně unigui, FireMonkey, nějaký kousek kódu a další efektové. V zahraničí se všichni bohužel hádají ohledně FreeAndNil (čemuž se chci vyhnout), takže zde nic takového nečekejte.

Více...

Tagy: , , , , ,

Novinky

O konvencích

vložil Radek Červinka 12. ledna 2012 20:50

Je mi jasné, že s následujícím nebude hodně lidí souhlasit, ale je to jen moje zkušenost a nemusíte samozřejmě souhlasit.

Dlouhým vývojem a ve spolupráci se spolupracovníky nyní používáme určité principy při pojmenovávání všeho možného. Zkusím je nastínit a vysvětlit proč mi to vyhovuje i když se to někdy odlišuje od oficiální konvenze Delphi. Jedná se o tři oblasti: komponenty, soubory a proměnné + metody.

Více...

Tagy: ,

Praxe

Náhodné výkřiky 19

vložil Radek Červinka 7. ledna 2012 00:47

Ačkoliv stále nemohu rozdýchat UniGui z minulého článku (i komentáře jsou zajímavé), není to jediná věc co mne zaujala.

Takže dnes tu máme Delphi-To-JavaScript cross compiler, ExtPascal aka základ pro UniGui, nová verze FPC, nějaké rozšíření IDE, trochu ORM a nakonec určitě něco o XE2. Jo a možnost upgrade z verzí Delphi 1 - Delphi 2007 byla prodloužena do konce ledna.

Více...

Tagy: , , , , , , , ,

Novinky

UniGUI - Web Application Framework pro Delphi

vložil Radek Červinka 4. ledna 2012 22:40

Nestává se mi často aby mi poklesla čelist až na zem a zůstal jsem s prominutím čučet s otevřenou pusou - (naposledy když jsem pochopil jak je FireMonkey zamýšlena), ale tohle je snad i větší maso. Nikdy jsem nic podobného neviděl.

UniGUI je duální framework pro psaní normálních a webových aplikací, který jednoduše funguje. Prostě vytvoříte za pomocí komponent svoji aplikaci a pak stejná aplikace (tj. jeden exe) funguje jako webový server, který za pomocí AJAXu na bázi Ext JS vytvoří ve webovém prohlížeči prakticky stejnou aplikaci. Exe funguje jednak jako klasická aplikace, druhak jako HTTP server (díky Indy) obsluhující (nejen AJAX) požadavky.

Alternativně můžete stejnou aplikaci překompilovat jako ISAPI modul pro IIS.

Sakra kdybych si to sám nezkusil, tak tomu nebudu věřit. Mimochodem: Přidal jsem tag "super" kterým zpětně pak označím i další články, které považuji za významné.

Více...

Tagy: , , ,

Komponenty

Stažení souboru za pomocí WinInet

vložil Radek Červinka 3. ledna 2012 00:40

Sem tam potřebuji stáhnout jednoduchý soubor z webu. Většinou to dělám za pomocí Synapse a nějaké procedury z jednotky httpsend. Člověk ale musí navíc dělat opičky kolem zjišťování proxy - buďto z registru (HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings) nebo za pomocí jednotky ze synapse SynaMisc a procedury GetIEProxy.

Ale zdá se mi, že v případě autokonfigurace proxy ani jeden ze způsobů nefunguje. Existuje ještě možnost stažení souboru přes WinInet, což je součást instalace IE (resp. nyní nejen IE) a používá to část IE a tak je velká šance že to projde přes různé filtry (teda doufám).

Více...

Tagy: , ,

Praxe

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců