Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Delphi XE2 Update 4

vložil Radek Červinka 29. února 2012 00:26

Je dostupná 4 aktualizace XE2. Pokud se Vám nenabízí pro instalaci přes zkontrolovat aktualizace, je nutné vyprázdnit cache Internet Exploreru. Více...

Tagy:

Aktualizace

Optimalizační soutěž č.3

vložil Radek Červinka 24. února 2012 23:59

Pro zájemce třetí kolo soutěže. Úkolem je optimalizovat demo funkci, pravidla se od minule v podstatě nemění. Nejlepší (tj. nejrychlejší) vyhraje tričko s logem FireMonkey, flašku 4GB a případně 2x hrníček s logem Borland (viz minule, fakt se z něj dobře pije). Případně může být udělena i druhá cena (za nejzajímavější kód nebo nejrychlejší řešení bez ASM).

Uzávěrka je 21.3.2012 ve 20 hodin, ale řešení se může posílat průběžně (každý může poslat 3 řešení), ale nejdříve 1.3 - chtěl bych si zkusit ještě trošku poladit svoje řešení.

Pravidla

  • je možno použít libovolný kompilátor pascalu (Delphi 2 - Delphi XE2, FreePascal)
  • z povahy řešení není povoleno používat vlákna
  • testované budou výsledné Vámi přeložené aplikace, zdrojový kód je jen pro kontrolu vítězů
  • průběžně budou zveřejňovány přeložené aplikace, zaslané zdrojové kódy budou zveřejněny nakonec
  • Více...

Tagy:

soutez

Delphi XE a XE2 Distiller

vložil Radek Červinka 23. února 2012 22:00

Delphi XE (resp. XE2) Distiller je konfigurační nástroj, který umožňuje jednoduše upravovat nastavení Delphi (nebo C++Builderu).

Více...

Tagy:

Nástroje

AV při stisku ALTGr

vložil Radek Červinka 20. února 2012 22:16

Pokud používáte Delphi 7 - Delphi 2007 (možná i starší) tak dejte pozor na možný problém s pravým tlačítkem ALT (aka ALTGr). Problém byl vyřešen v D2009. Více...

Tagy: ,

Praxe

Seminář na Moravě s Pawlem Glowackym

vložil Radek Červinka 16. února 2012 22:03

RAD Live

Seminář se bude konat v úterý dne 6.3.2012 v olomouckém hotelu Flora od 9:00 hodin, registrace začne v 8:00 hodin. Přednášet bude Paweł Głowacki (podívejte se na report z předminule a minule - viz Vaše komentáře), hlavní technický specialista evropského zastoupení pro Delphi a RAD Studio.

Bude přednášet v angličtině, přednáška však bude simultánně tlumočena do češtiny. Připravil si řadu nových příkladů, takže obsah bude odlišný od předchozích seminářů v Praze a v Bratislavě. Během semináře se bude podávat malé občerstvení. Vstup je zdarma, podmínkou je však předchozí registrace. Po skončení semináře bude vylosováno pár jmen z přítomných návštěvníků a několik věcných darů. Seminář skončí zhruba ve 13:30 hodin.

Podrobné informace a registrace na webu EMBT.

No a pokud se nestane nic katastrofálního, tak se tam objevím - což samozřejmě není moc důležitá informace ;-).

Tagy:

Akce

Nejen prodeje Delphi na vzestupu

vložil Radek Červinka 13. února 2012 23:14

Určitě máte přečtenu tiskovou zprávu, kdy EMBT oznamuje, že o proti minulému roku (resp. v období od uvedení do konce roku) je nárůst prodejů vyšší o 54% proti srovnatelnému období v roce 2010, což při zhruba stejných cenách znamená jednoznačně více licencí. Prodeje obsahují Delphi, C++Builder a RAD Studio. A jak jsem uvedl minule, tak velká většina je za Delphi.

Ale nejen to.

ohloh

Více...

Tagy:

Novinky

Malý trik z Delphi 1 platný do dneška

vložil Radek Červinka 10. února 2012 21:40

Malý trik co fungoval v Delphi 1 a funguje i dnes.

Mějme na formuláři tlačítko, vybereme ho a za pomoci CTRL + X vyjmeme do schránky. Přepneme se do editoru kódu nebo do libovolného jiného editoru a dáme vložit.

V editoru se nám objeví (trošku komplikace s nabodeníčkem)

object Button2: TButton
  Left = 48
  Top = 96
  Width = 75
  Height = 25
  Caption = 'tla'#269'idlo'
  TabOrder = 1
end

Více...

Tagy: ,

Praxe

9x Delphi lekce v PDF pro začátečníky

vložil Radek Červinka 10. února 2012 00:46

Měl jsem v šuplíku několik krátkých textů (částečně to bylo pro cvičení z OOP) a přišlo mi škoda je tam nechat. Třeba to některého začátečníka něčemu naučí. Vhodně to doplňuje můj dřívější delší článek Object Pascal pro začátečníky, který je určen pro "znalejší" začátečníky.

Více...

Tagy: , ,

Začátečníci

Možný obsah nové verze

vložil Radek Červinka 6. února 2012 23:14

Když jsem si tak pročítal diskuzi pod tou krátkou notickou ohledně Linuxu (pěkný flame), tak mne napadlo několik směrů co by tak teoreticky mohla obsahovat nová verze.

Jelikož roadmap stále není (ale doufejme, že se to už brzo změní), tak můžeme zkusit anketu co by se Vám tak nejvíce líbilo. Napadlo mne několik možností, ale neváhejte do komentářů napsat další návrhy. Anketa je vpravo nebo přímo hlasov.at/koq0, dále je pár poznámek (a odhad pravděpodobnosti - jen odhad - více nevím).

Více...

Tagy:

Server

Delphi XE a problém s generiky

vložil Igor Gottwald 2. února 2012 20:46

Dnes bych se s našimi čtenáři rád podělil o jednu nepříjemnou zkušenost z Delphi XE, související s použitím generických struktur a tříd.

Dobrá zpráva je, že v Delphi XE2 Update 3 se tato chyba již neprojevuje. Problém se týká případů, kdy nadefinujete generickou strukturu s více jak dvěma typy (TMyStruct<A,B> = record … end), velikost implementace není větší než 4 byty a voláte funkci, která má tuto strukturu vrátit jako svůj výsledek.

Více...

Tagy: ,

Praxe

Náhodné výkřiky 22

vložil Radek Červinka 1. února 2012 23:10

Dnes to bude o Delphi 1, nějaký Open Source pro syntézu řeči, kousek kódu z RTL, device drivers a Delphi nebo FPC, TMethod, GDI+ a vyhlazování a seminář bude nakonec v Olomouci atd.

Více...

Tagy: , , , ,

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců