Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Delphi XE5 s podporou pro Android - první pohled

vložil Radek Červinka 29. srpna 2013 22:01

Přátelé, stal se zázrak. Nijak jsem se nikdy netajil mým vztahem k Androidu a trošku jsem se i bál jak si s roztříštěností a chaosem platformy Delphi poradí. A podle mne to vyšlo. Android je tak roztříštěná a zmatená platforma, že je opravdu zázrak jak to krásně funguje a to, že to úplně transparentně funguje i pro iOS je prostě nádhera. Abych se vyjádřil slovy klasika: kdo jiný to má?

Proč mluvím o roztříštěnosti? Na iOS je celkem tak 6 zařízení, kdežto Android má nejméně to samé množství od každého výrobce, většinou s nulovou následnou podporou - ale s tím nic nenaděláme. Proto je pro několik nejpopulárnějších zařízení přímo garantována podpora (jako je Google Nexus, Samsung Galaxy nebo Kindle Fire) a ostatní při splnění HW požadavků budou fungovat (definitivní verze požadavků a minimální verze Androidu až s release).

Delphi XE5 Android

Více...

Tagy: , , ,

Delphi | Novinky v Delphi

RAD Studio živě v akci s Androidem a v Praze

vložil Radek Červinka 26. srpna 2013 22:58

Představení nové verze Delphi s podporou Androidu bude letos 17.9.2013 od 9:30 hodin, Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1.

Letos bude přednášet Marco Cantú, produkt manager Delphi, po prezentaci bude Marco nějakou dobu k dispozici, detaily celé akce a registrace na embt.cz/cs/novinky/81-rad-studio-zive-v-akci.html.

Tagy: , ,

Akce

Delphi Android sneak preview

vložil Radek Červinka 20. srpna 2013 11:45

Tagy: ,

Novinky

Properties a Index

vložil Radek Červinka 10. srpna 2013 09:37

Přiznám se, že následující část možnosti property mi nebyla známou a nejsem si jist zda to není nějaká novinka. Jde o to, že kromě property typu pole, což je snad všeobecně známo a používáno, lze dodefinovat další property, které index do pole mají jako konstantu a jsou tak něco jako zkratka pro určité prvky pole. Z příkladu to bude jasnější:

Více...

Tagy: ,

Jazyk | Začátečníci

RoadMap aktualizována (léto 2013)

vložil Radek Červinka 9. srpna 2013 21:06

Konečně byla aktualizována RoadMap vývoje Delphi. Více...

Tagy: ,

Novinky

Efektivní přístup k bitmapě ve FireMonkey a jeho využití pro kvalitní převzorkování

vložil Radek Červinka 8. srpna 2013 07:21

Pokud člověk potřeboval rychlý přístup k bitmapě ve VCL tak použil její property ScanLine kdy se dostal přímo k jejím obrazovým datům. Podobný přístup platil i u FireMonkey ve verzi XE2, ale s nástupem většího počtu platform a důraznějšího využití grafického HW (GPU) na různých platformách vznikl požadavek na komplexnější řešení.

Byl jsem požádán o implementaci výstupního filtru, který implementuje resampling, který bude kvalitnější než implementace ve FireMonkey. Implementace ve FMX totiž používá funkce OS, které nejsou pro naše účely dostačující, a navíc pro každou platformu může tím pádem dát kapánek různé výsledky, což je pro nás nepřijatelné. Pro VCL podobné řešení existuje např. ve formě projektu Graphics32, ale to nejde přímo použít protože jsem chtěl něco co bude lehce upravitelné na OSX a mobilní zařízení, což v případě uvedené knihovny by znamenalo dost práce. Naštěstí jsem našel původní knihovnu, která byla pro implementaci v Graphics32 použita - Interpolated Bitmap Resampling using filters - VCL (lokální kopie, protože autor po začlenění ji přestal udržovat, XE4 compatible).

Více...

Tagy: ,

External exception C0000006

vložil Radek Červinka 2. srpna 2013 01:29

Pokud při běhu Vašeho programu uživatelé reportují tuto chybu, tak vězte, že s největší pravděpodobností se jedná o jeden z těchto dvou problémů:

  • program je spuštěn z namapovaného disku (ať už se jedná o síťový disk nebo třeba flešku)
  • s menší pravděpodobností je na počítač nainstalován špatný antivirus

Více...

Tagy: ,

Praxe

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců