Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


DateUtils.TTimeZone

vložil Radek Červinka 29. května 2014 22:36

V XE byla výrazně rozšířena jednotka DateUtils přidáním podpory pro TTimeZone, doporučuji Vaší pozornosti, zvláště instanci TTimeZone.Local. Pokud potřebujete pracovat s časovými zónami tak tato třída Vám velmi ulehčí práci.

Více...

Tagy:

Novinky

Dozvuky semináře z Brna

vložil Radek Červinka 28. května 2014 22:39

Jak bylo už předtím oznámeno: 27.5.2014 proběhla v Brně prezentace XE6.

Celkem se dostavilo 135 (ze 160 přihlášek) zájemců, což není špatné. Pawel byl opět velmi dobrý, osobně mne potěšilo, že o většině témat si zde laskavý čtenář už mohl něco přečíst (vyjma BaaS a Datasnap) včetně Box2D.

Brno

V závěrečné části padla otázka ohledně podpory Windows Phone, následována anketou o počtu uživatelů mobilních OS (Android x iOS x WP) mezi účastníky. Většina lidí měla Android, několik iOS a myslím 4 lidé WP, což potvrzuje i slova Pawla že není komerční zájem pro WP. Pro úplnost: iOS je mnohem více populární v USA.

Více...

Tagy:

Akce

Náhodné výkřiky 43

vložil Radek Červinka 16. května 2014 00:04

OpenCL v Delphi, WebSockety na bázi synapse, FortesReport a nějaký extra download pro XE6.

Více...

Tagy: , ,

Komponenty

Kniha iWoz - Steve Wozniak

vložil Radek Červinka 12. května 2014 23:37

Nestává se často zde psát o nějaké knize, ale změna je život. Steve Wozniak (zvaný Woz) je člověk, který (nejen) navrhl a postavil první osobní počítač - tj. počítač s klávesnicí a schopností zobrazovat výsledky na obrazovce (TV).

iWoz

Více...

Tagy:

Knihy

Jak na TaskBar Progress jinak?

vložil Jaro Beneš 8. května 2014 01:22

Na základě příspěvku Komponenta TTaskBar pro VCL jsem zkusil vytvořit jednoduché řízení za použití funkčnosti starší unity uWin7Taskbar.pas, pocházející z projektu LameXP (není nejnovější a po neunicode verze Delphi bude asi potřeba ověřit správnost všech GUID, pro unicode verze od Delphi 2010 a výš používá interface dodávané Embarcaderem v jednotce ShlObj).

Protože program může být spuštěn na jakémkoliv OS Windows, pokud nemá explicitně určeno, pro jaké verze OS smí být spuštěn.

Zkusil jsem vytvořit jednoduchý mostík (rozumějme jednotku), aby aplikace fungovala jak na Windows Vista (nebo i XP), tak bez úprav zároveň i na Windows 7 a vyšších. Více...

Tagy: ,

Praxe

Delphi XE6, postřehy z praxe pohledem JaroB

vložil Jaro Beneš 2. května 2014 21:56

Rychlost vydání nové verze Delphi kapku překvapila. XE5 vydaná v září 2013 se možná ani nestačila zabydlet v komerčních projektech (co si budeme povídat, z obchodního hlediska je stále ještě kladen důraz na jistotu a stabilitu aplikací) a už je tady nová verze. Z hlediska vydání ale vzniká dojem, že verze XE5, XE4 a XE3 byly možná jen prologem ne-li prerequelem právě pro novou XE6-ku!

Co očekávat?

Asi hlavním tahákem této nové verze je stabilizace a opravy chyb napříč aplikací - opraveno na 2500 chyb, z čehož je pětina přetrvávajících ze starých verzí. Integrované prostření dostalo nový kabátek a funkci kompilace na pozadí.

Ovšem největší novinkou je App Tethering, zjednodušeně řečeno propojení aplikací na různých platformách pomocí HTTP a REST v nejrůznějších kombinacích využitím specializovaných komponent. Otvírá se tím možnost jednoduchým způsobem komunikovat mezi aplikacemi na různých platformách a přenášet mezi nimi různá data, sdílet je nebo volat různé metody.

Více...

Tagy:

Recenze

GPU canvas na windows

vložil Radek Červinka 1. května 2014 00:20

XE6 přidává alternativní podporu GPUCanvas (který se používá u mobilů) i pro Windows.

Někde na začátku programu, třeba v projektu


uses
  FMX.Forms, 
  FMX.Types,
..
..
begin

  GlobalUseGPUCanvas := True;
  Application.Initialize;

Více...

Tagy: ,

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců