Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


FireDAC IBLite with Delphi XE6

vložil Radek Červinka 30. července 2014 15:02

Jelikož je ohlášeno IBLite i pro Desktop, můžete se připravit (video ukazuje mobilní verzi). IBLite je embedded verze InterBase bez omezení (ale na rozdíl od plné InterBase také nemá silné šifrování).

Pokud nic jiného, tak si aspoň všimněte, kam se pro Deploy dávají data na iOS a kam na Android. Ušetří vám to hodně nervů.

Tagy: ,

Beyond Compare Lite

vložil Radek Červinka 24. července 2014 00:15

Od verze XE je součástí instalace Beyond Compare Lite, najdete ho v adresáři Delphi/bin/BCompareLite.exe . Pokud ho ještě neznáte - dejte mu šanci. Plnou verzi znám jen z doslechu (slučování ze tří zdrojů, synchronizace adresářů…), ale i v lite verzi je pro mne významné plus např. to, že program umí rozeznávat důležité změny (tj. rozdíl mezi změnou v poznámce, příkazu nebo např. v řetězci).

Beyond Compare Lite

Více...

Tagy:

Nástroje

Synchronizace TThread za pomocí anonymních metod

vložil Radek Červinka 21. července 2014 23:32

Před několika verzemi byla metoda TThread.Synchronize rozšířena o několik možností volání, mezi jinými i anonymní metody. Nepřikládal jsem tomu moc význam, ale poslední dobou jsem to viděl v několika projektech a nabývám dojmu, že to má větší možnosti než jsem si myslel.

Více...

Tagy: , ,

Praxe

DisposeOf, ARC, Free, WEAK a další

vložil Radek Červinka 11. července 2014 22:28

Laskavý čtenář mého blogu jistě už naznal, že Delphi neznamená jen Win32 (Win64, OSX) ale i kompilátory pro iOS a Android.

Tyto kompilátory (kromě kompilace do ARM) přinášejí i podporu ARC (Automatic Reference Counting) pro objekty (podobně jako k tomu došlo před nedávnem Apple). Princip není v Delphi v podstatě nový - Delphi odjakživa používají stejný mechanismus nejméně pro řetězce a interface.

V podstatě existují dvě možnosti automatického uvolňování paměti - ARC a Garbage Collector, kdy GC je ten nedeterministický (tj. problematický viz Android a nový runtime ART to taky řeší), ale to sem asi nepatří.

Obecně ale oba modely musí řešit cyklické reference. Takže ARC je moc pěkné, ale není vše tak sluníčkové jak by mohlo vypadat. V nejhorším ale jen nedojde k uvolnění, pokud se tomu chceme vyhnout, je nutno jít trochu hlouběji. Upozorňuji, že právě následující text jde v některých detailech hlouběji než je nutné pro normálního programátora.

Více...

Tagy: , , , , ,

Jazyk | Novinky v Delphi

Náhodné výkřiky 44

vložil Radek Červinka 8. července 2014 00:44

Dnes další dávka odkazů a tipů pro všechny delfíny.

Narazil jsem na stránky delphiarea.com. Obsahují celou řádku komponent, ale mne nejvíce zaujala free komponenta SimpleGraph.

simplegraph

Více...

Tagy: , , ,

FireMonkey | Komponenty | Praxe

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců