Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Rozšíření WebBroker o JQueryMobile, AJAX a session

vložil Radek Červinka 28. října 2014 00:06

Nalejme si čistého vína. Delphi ohledně vývoje webu v základu nabízí jen minimální možnosti (multiplatformní webbroker). Teprve nad tímto jsou další nadstavby. Nikoho momentálně nezajímá, že Delphi byl jedním z průkopníků vývoje pro web - když dnes se základ moc neposunul (nepočítám v to různé enterprise nadstavby).

Prezentoval jsem zde několik řešení: namátkou unigui, nebo MVC nebo nejnověji Synopse MVC/MVVM Web Applications (včetně populárního Mustache template engine).

Více...

Tagy: ,

Komponenty

Rad studio XE7 world tour Bratislava

vložil Radek Červinka 22. října 2014 23:26

Rad studio XE7 world tour

Rad studio XE7 world tour Bratislava v termínu 13.11.2014 od 9:00 hodin, Doprastav, Košická 52, Bratislava 2, Slovensko.

Tématem je tentokrát Modernizace VCL aplikací. Přednášet bude opět Paweł Głowacki. Registrace na uvedeném odkazu.

Tagy:

Akce

Hotfix pro XE5 - XE7 - iOS8

vložil Radek Červinka 16. října 2014 11:47

Embarcadero uvolnilo hotfix pro vkládání aplikací do Apple App Store. Souvisí to se změnou v iOS8, kdy takto zasaženy jsou všechny třetí strany a podle všeho navíc i uživatelé starších verzí XCode. Update (upravený linker) je pro XE5 až XE7.

cc.embarcadero.com/item/30022

Tagy: , , , , ,

Aktualizace

Firemonkey animace 2

vložil Radek Červinka 8. října 2014 21:14

Když jsem v roce 2011 popisoval Animace ve FireMonkey tak už tehdy jsem tvrdil, že je tam velký potenciál. Momentálně si trošku hraji s portování jedné svoji starší hry do FireMonkey a tak jsem se díval na jiné hry psané v opičce. A našel jsem Jweled, FMX verzi Bejeweled, které napsal Joaquin Monedero z Embarcadera pro CodeRage 8.

Více...

Tagy: ,

Delphi | FireMonkey

Náhodné výkřiky 46

vložil Radek Červinka 8. října 2014 19:12

Dnes to bude převážně o nástrojích na které jsem nedávno narazil.

Více...

Tagy: , , ,

Útržky - Trasování alokace a dealokace paměti

vložil Radek Červinka 6. října 2014 00:18

Znáte ten pocit, kdy Vás napadne podle Vás skvělá myšlenka, tu začnete implementovat a přijdete na to, že to v praxi nebude úplně přesně fungovat jak si člověk vymyslel, ale je Vám líto to vyhodit, protože jsou v tom určité myšlenky, které se někomu mohou hodit? Tak to je případ dnešního kódu.

Více...

Tagy: ,

Praxe

Rozcestník - edice Delphi

vložil Radek Červinka 2. října 2014 23:23

Delphi je momentálně dostupné v několika edicích:

  • Starter
  • Profesional
  • Enterprise
  • Ultimate
  • Architect

Pro programátora je důležité vhodně zvolit edici, která mu bude stačit. Alternativně v případě vývoje jen na bázi FireMonkey (např. mobilní vývoj) zvažte AppMethod na bázi předplatného, kdy za relativně slušnou cenu máte neustále poslední verzi, což v případě mobilního vývoje je momentálně asi dost výhodné vzhledem k překotnému vývoji jak zařízení, tak i tím Firemonkey.

AppMethod je v podstatě Delphi nebo C++Builder bez VCL jen s FireMonkey + EMS aplikační platforma. EMS je sada služeb, v zásadě aplikační server, který se stará o řadu věcí: autentikace uživatelů, push notifications, šifrované úložiště dat, úložiště funkčnosti či procedur a rozhraní sdílených všemi uživateli, atd. Je k dispozici jako obecně dostupný runtime s logaritmicky klesající cenou podle počtu pořízených licencí (cena je vždy spíše předmětem dohody) a není vázán jen na Appmetod - je k dispozici i pro RAD Studio a tedy i Delphi.

Více...

Tagy: ,

rozcestnik

System.JSON v Delphi XE6 a XE7, pokračování

vložil Igor Gottwald 1. října 2014 22:22

Pokud náhodou někdo hledá rozumnou dokumentaci k JSON implementaci v Delphi XE6 nebo XE7, tak spláče nad výdělkem. Nicméně knihovna doznala velkých rozšíření a rád bych jich pár představil:

Základní princip vychází z dědění vlastností od nejjednoduššího typu TJSONAncestor, který je maximálně obecný (a většina jeho metod je abstraktních), přes TJSONValue (základní jednotka, se kterou lze pracovat) dále pak konkrétní typy (TJSONNull, TJSONTrue, TJSONFalse, TJSONString a TJSONNumber) po implementaci objektů TJSONObject a polí TJSONArray.

Více...

Tagy: , ,

Novinky v Delphi

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců