Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Hledám nového zaměstnavatele - senior / architekt

vložil Radek Červinka 30. března 2015 22:27

Rád bych využil vlastní server. Po zhruba 13 letech práce pro jednu firmu bych rád změnil zaměstnavatele. Není to za každou cenu, ale cítím, že potřebuji změnu a nové výzvy.

Proto hledám firmu, která by potřebovala Senior programátora / Architekta - mne. Mám zájem o delší spolupráci.

Během své práce jsem pracoval na několika projektech, ať už na úrovni seniora nebo přímo autora systému, tak z 80% v Delphi a zbytek C# (úlety v PHP nepočítám).

Více...

Tagy:

Inzeraty

Jak jsem modernizoval UI a UX

vložil Radek Červinka 22. března 2015 22:16

Posledních pár měsíců jsem s přestávkami pracoval na modernizaci UI a UX našeho programu. Cílem bylo popotáhnout vzhled UI aplikace (doufám) do současnosti a z hlediska UX odstranit několik historických nešvarů jako např. většinu modálních dialogů.

Zkusím naznačit některé věci, které jsem použil a doufám, že to někomu pomůže, nebo aspoň pobaví. CRMPLUS 5 Více...

Tagy: , , ,

Praxe

Náhodné výkřiky 48

vložil Radek Červinka 9. března 2015 22:29

Dneska to budou spíše takové triky.

Zmenšení velikosti zálohy instalačních souborů

Instalátor Delphi je napsán v Install Aware, který bohužel ještě z různých důvodů (asi politických) spolupracuje s Microsoftim MSI. Nejen, že MSI je totální neefektivní (např. při reinstalaci otevírá prý každý soubor 4x - proto taky Delphi dělají unistall a nový install), ale ještě se ukládají informace pro reinstalaci do c:\ProgramData (to jde nějak změnit parametrem).

Komprese 1

Problémem je, že v době SSD disků a VMWare jsou disky C malé a takové XE7 tak napráská 10GB dat, které se už moc nepoužijí. Bohužel do doby než se vykopne MSI s tím moc neuděláme.

Více...

Tagy: ,

Praxe

Pebble

vložil Radek Červinka 4. března 2015 22:20

Když jsem před pár dny uviděl kampaň na kickstarter pro novou verzi Pebble, přišlo mi, že se jedná o první krok správným směrem vzhledem k wearables - tedy k zařízením, které slouží k nošení (jako právě k chytrým hodinkám). Evidentně jsem nebyl sám, jelikož požadovaných $500.000 bylo vybraných během půl hodiny, během hodiny 1M$ a teď po pár dnech 15M$, což samozřejmě všem ostatním vytřelo zrak.

A včera byl navíc představen koncept Pebble’s smartstraps, což podle mne je zásadní a geniální tah, nebál bych se to nazvat "game changer".

pebble

Více...

Tagy:

Novinky

EntityDAC

vložil Radek Červinka 2. března 2015 22:31

Nedávno zde Daniel popisoval ORM z praxe a já jsem se rozhodl, že se sám podívám na EntityDAC od DevArt s LINQ podporou. Považuji DevArt za hodně kvalitní vývojáře a proto jsem byl zvědav s čím mne překvapí. A není to špatné.

Úplně první co mne zaujalo, je že EntityDac podporuje 4 způsoby mapování dat na objekty DB a to vše ve vlastním designeru, který umí načíst model podle DB (nebo naopak vytvořit model a pak z něho vytvořit DB). EntityDac je dostupný v několika edicích včetně free express edice.

model.png

Více...

Tagy:

Komponenty

RAD Studio 2015 Roadmap

vložil Radek Červinka 2. března 2015 21:48

Tagy:

Novinky

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců