Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


FireDAC a connection pool

vložil Radek Červinka 16. prosince 2018 10:57

Méně známou vlastností FireDAC je, že obsahuje přímo podporu pro Connection Pool.

Co je Connection pool? Connection pool je třída obsahujicí kolekci otevřených připojeni. V případě vícevláknových aplikací (tj. např. všechny ty REST servery nebo cokoliv kde obsluhuje více požadavků zároveň, případně i normální aplikace, kde používáte více dynamických connection) většinou potřebují přístup do databáze.

FireDAC je threadsafe (tj. bezpečné použítí ve vláknu) jen v případě, že vlákno má vlastní Connection (to je normální požadavek napříč jazyky nebo platformami). Přičemž největší režie je právě vytvoření připojení do DB. Proto se používá mechanismus ConnectionPool, kdy už nepoužívané Connection objekty jsou po nějakou dobu k dispozici a další požadavek na novou connection bude uspokojen některou z těchto Connection.

Nebojte se, FireDAC to má elegantně vyřešeno.

Více...

Tagy:

Praxe

Problém Ranorex a Delphi DLL

vložil Radek Červinka 5. prosince 2018 21:58

Minulý týden jsem narazil na problém kdy testovací oddělení začalo hlásit problémy při běhu programu na kterém spolupracuji pod Ranorexem.

Odbočka: Ranorex nedávno získala IDERA, tj. vlastník Embarcadero. Tím rozšířila své portfolio pro vývoj aplikací o další zářez, kompletní seznam je na ideracorp.com a obsahuje kromě Embarcadero další akvizice z nedávné doby jako Sencha, Whole Tomato, Test Rail atd. přičemž některé produkty jsou nyní přibalovány k vyšším edicím Delphi. Mimochodem když se podíváte na ideracorp.com/news, uvidíte, že všechny akvizice jsou až po získání Delphi - celkem velké investice do rozšíření portfolia a celkem ve svižném tempu.

Ale zpět k našemu problému s Ranorexem.

Více...

Tagy:

Praxe

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců