Rozcestník: Jste tu poprvé? Pro začátečníky jsem napsal úvod do programování v Delphi. Můžete si přečíst informace ohledně změn v jednotlivých verzích Delphi a případně mezi jednotlivými edicemi Delphi. Pokud přecházíte ze starších verzí tak si všimněte mého pojednání řetezce a unicode.
Možná Vás bude zajímat spolupráce databáze a Delphi, nebo se budete rozhodovat mezi různými druhy Delphi projektů.
Uvažujete o vývoji pro mobilní zařízení? V tom případě navštivte sekci FireMonkey.

Pokud Vám nestačí náš přehled komponent, navštivte adresář nejpopulárnějších open source Delphi komponent

Platform status - podporované platformy v jednotlivých verzích

Free Delphi Starter Edition download

Potřebujete Delphi školení nebo konzultace na různá témata?


Zajímavé komponenty - ZXing.Delphi - VCL, FMX

vložil Radek Červinka 22. června 2020 22:41

Další zajímavou komponentou, resp. balíčkem je ZXing.Delphi. Jedná se o port ZXing (Zebra Crossing) což je populární knihovna pro čtení všech možných čárových kódu, včetně QR.

Port je plný, tj. bez DLL knihovny, celý je v Object Pascalu a podporuje jak VCL, tak FMX i pro mobilní kompilátory. FMX má automaticky podporu kamery i na mobilech, pro VCL je v demech jednoduché zapouzdření kamery přes DirectShow, ale můžete použít cokoliv jiného.

Licence: free, Apache 2.0 license

Tagy:

FireMonkey | Komponenty

Zajímavé komponenty - TECNativeMap (VCL, FMX)

vložil Radek Červinka 14. června 2020 18:27

Pokračujeme v seznamu zajímavých komponent balíkem TECNativeMap. Nejedná se o žádný další wrapper nad prohlížečem k zobrazování map, ale plnohodný nativní zobrazovač map k různým datovým podkladům psaný celý v Delphi na bázi jak VCL tak FMX takže kompletně bez závislosti na nějakém prohlížeči.

Co ho odlišuje od nějakého obyčejného zobrazovače map? Jednak široká podpora mapových podkladů, dále si do něho můžete šáhnout a hlavně může být celý v módu OFFLINE a co byl můj případ, můžete mu v módu OwnerDraw šoupat svoje podklady (Tile) které nejsou veřejné např. z DB, nebo v mém případě číst z proprietárního formátu s neveřejnými daty.

A to celé bez nutnosti připojení k internetu nebo naopak pro online data to automaticky transparentně stahuje.

Zároveň komponenta umožňuje volitelně vytvářet na disku cache stažených obrázků, takže se příště nic nemusí stahovat. Všechno je to svižné a máte to pod kontrolou.

Více...

Tagy: , ,

Komponenty

Delphi 10.4 - Per-Control styly ve VCL

vložil Radek Červinka 10. června 2020 00:37

V nové verzi je možno specifikovat ve VCL různé styly pro jednotlivé vizuální komponenty. Předtím byla možné použít styl pro celou aplikaci.

Jednotlivé vizuální komponenty mají property StyleName, kde se napíše jako text jméno stylu.

styl

Styl musí být v aplikaci zaveden (buďto za běhu nebo třeba jako výchozí styl přes Project Options - je pak zaveden v dpr).

styl

Více...

Tagy:

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců