AQTime - profiler z Delphi XE

vložil Radek Červinka 28. září 2010 00:27

Delphi XE obsahuje několik integrovaných nástrojů. A jeden z nich je AQ Time Standard 7.0. Standard znamená, že některé funkce nejsou povoleny - jedná se tak v podstatě o základní profiler výkonu, který ale umí profilovat i jiné věci.

Jako úplně první informace je, že se jedná o instrumentální profiler, na rozdíl od mnou dříve popisovaného programu SamplingProfiler, kde je i rozdíl vysvětlen, ale ve zkratce: sampling profiler je jiný proces, který periodicky zjišťuje co program dělá, instrumentální naopak modifikuje kód a vkládá tam svoje značky. U prvního program běží plnou rychlostí, ale data jsou neúplná (místa mezi vzorky program nezaregistruje), zato se tak zjišťuje běh i mimo náš program, u druhého program je zpomalen voláním "instrumentů", ale zato je informace úplná.

Pro zájemce rozdíly mezi AQ Time Standard a Pro. Profiler je celkem pěkně integrován do IDE a podporuje několik různých módů profilace, z nichž nejčastěji používaný bude Performance Profiler.

AQ Time Standard

Bez přehánění je AQ Time jednoduchý jako žebřík. Otevřete projekt, který chcete profilovat a v menu AQTime vyberete volbu Run With Profiling. Následně je dle vybraného módu zobrazena konfigurace, v případě Performance profiler následující:

AQ Time Standard

A první zklamání: ve edici Standard je povolen pouze counter Elapsed Time, což je celkem škoda, některé volby jsou opravdu zajímavé. Po dokončení běhu programu je zobrazen výsledný report:

AQ Time Report

Sloupce jsou konfigurovatelné, v edici Standard není zobrazen celý strom (resp. je zobrazeno, že ta a ta metoda včetně dětí zabírá určitý čas, přičemž samotná metoda zabírá jiný čas). Navíc je nejmenší jednotkou metoda (funkce) a nikoliv řádek (jen v plné verzi). To je taky škoda. Zobrazení trvání se dá zobrazit v časových jednotkách nebo v "Machine cycles".

Poklepáním na položku se zobrazí detail i se zdrojoým kódem a informacemi.

AQ Time detail

Nesmím vynechat ostatní módy, např. trasování zavádění DLL (AQ Time Load Library Tracert0

AQ Time Load Library Tracert

nebo tester platforem (včetně WINE)

AQ Time Platform

AQ Time Platform

a další.

Závěr: škoda, že je to v některých případech ořezané - verze Pro vypadá velmi zajímavě. Přesto si myslím, že i integrace AQ Time Standard je velmi užitečná věc a program i přes své omezení nabízí zajímavé možnosti.

Tagy: ,

Recenze

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců