Anketa: nejnovější Delphi?

vložil Radek Červinka 24. ledna 2012 22:24

Celkem by mne zajímalo, jakou nejnovější verzi máte - už jen z hlediska toho, jak se to od roku 2010 změnilo (viz výsledek podobné ankety). Můžete použít hlasov.at/knxs nebo vpravo ve sloupci. Myslím, že to bude zajímavé i pro ostatní i z hlediska podpory starších verzí.

Tagy:

ankety

Komentáře

25.1.2012 9:11:23 #

Leoš

Otázka zní jasně. Odpověď už, z mého úhlu pohledu, nikoliv. Vlastním licenci XE2 a na radu kolegy a Delphi praktika jsem si prozíravě zaregistroval také všechny předchozí, na něž jsem získal s nákupem nárok. Kroutil jsem nad tím sice hlavou, protože jsem dosud vždy postupoval jenom vpřed, ať už se to týkalo Netbeans, Eclipse nebo VisualStudia, takže jsem nemohl pochopit, k čemu je to dobré. Poměrně brzy jsem prozřel. Dostal jsem na stůl projekt vyvinutý v Delphi 2007 s použitím IBX komponent a následně převedený do XE. Otevřel jsem ho v XE2 a do deseti minut zíral na "porušení ochrany" v tom či onom DLL s následným pádem IDE. Vždy ve vazbě na kliknutí IBX komponenty v design režimu. Zkoušel jsem restarty, reinstalace, různé servicepacky - efekt stejný. Z kolegy vylezlo, že jemu to na XE padá taky "ale jenom tak jednou za den". Nechtělo se mi opouštět XE2 - jednak to považuji za nesmysl, navíc UniDac mi tam fungoval bez nejmenších problémů, ale drtíce nadávky jsem nainstaloval XE a zkoušel to tam. Skutečně to vypadalo líp, padalo to tak jednou do hodiny, zato spolehlivě s celým Delphi, takže neuložené změny byly vždy nenávratně pryč. Zkontrolovali jsme nastavení proti sobě, nastavili to na "stejno", padalo to pořád. Rezignoval jsem a nainstaloval Delphi 2007. Tam to nepadá :)

To je jenom takové lehké postesknutí mimo mísu, protože tato anketní otázka pro mně má poněkud nepříjemnou příchuť.

Leoš

25.1.2012 9:49:02 #

JaroB

Nemohu neříci, že nesouhlasím. Ano, i já mám naistalováno vícero verzí Delphi. Staré verze Delphi nižší jak šest už nemám, pouze pro kontroly ještě Delphi 7 s CrossKylix. Projekty vyvinuté na přelomu roků 2004/2005 v Delphi 2005/2006 for .NET udržuji v nich. Některé z nich jsem bez problémů převedl do BDS 2007 for .NET a dostal je tak hladce na NET 2.0. Projekty, které prostě „musí“ být stabilní (nemohu si dovolit ladit u stovek uživatelů problémy s unicode) jednoduše nechávám na Delphi 2007 Win32. Projekty společné, které lze přesunout na unicode, tak ty jsem dokopal až do Delphi XE. Cestu k XE2 mi zavřela knihovna TinyDB, používám jí téměř všude jako konfigurační zcela bezúdržbovou souborovou DB. Požádal jsem o asistenci, oslovil jsem spoustu lidí, zaslal jim testovací projekt s detekovanou chybou BLOBu, a bez hmatatelného výsledku (vedlejší efektem bylo opravení spousty chyb v QuickReportu pro XE2, dotažení RxLibrary atp.). Je to složitý problém, který začíná už alokací objektů pro práci s BLOBem. Vypadá to na nějakou „malou chybu“ XE2-specific – jak se vyjádřil jeden z vývojářů. Problém je tak trochu nepochopitelný, na XE to funguje – a na XE2 ne. No, ruku na srdce, ono to zase tak nepochopitelné není. Ladil jsem to tři měsíce, a vždycky jsem se dostal do změti podmíněného asembleru ať už u řetězců nebo u streamů na super low-level úrovni. Nedivím se, kdyby se opravdu jednalo o nějakou chybu třeba v zarovnání nebo v indexu (který musí být jen a právě pro XE2 jinak specifikován) atp.
Mám podobné pocity rozladění, taky jsem se domníval, že přechod výš bude bezproblémový a lehce zvládnutelný. Zatím to vypadá tak, jak se vyjádřil jeden konzultant, kterého si dovolím odcitovat: "Bezproblémový bude jen zcela nový projekt založený na examplech dodavatele a bez kódu třetích stran, všechno ostatní je jen předražený experiment..."

JaroB

25.1.2012 13:34:25 #

Karel Janeček

Souhlasím s kolegy výše, projekty v D2007 spolehlivě fungující ladím po přechodu na DXE dosud. Jen tak mimochodem jsem v DXE objevil dvě zásadní chyby - jednu v SOAP, druhou v DBComoboBoxu (Radek ví :-)). Někdy je opravdu překotný vývoj za každou cenu kontraproduktivní - a uživatele, kterých mám několik tisíc, to nezajímá (taky proč by mělo).

Karel Janeček

26.1.2012 9:00:55 #

Radekc

Ohledně ankety: mne hlavně zajímalo kolik lidí už má k dispozici Unicode verze.  Ano D2007 je pro starší projekty dobrá volba - pokud člověk netouží po generikách. Ale nemyslím si, že by UniCode byl nepřekonatelný problém.

Samozřejmě žádný program není bez chyb a ani Delphi není na tom jinak, ale jen bych rád upozornil, že ne vždy to co fungovalo dříve znamená, že to fungovalo správné. V XE2 bylo upraveno opravdu hodně věcí ohledně Win API, zarovnání a dalších věcí, které shodou okolností dříve nějak fungovalo.

V případě Leoše to bude určitě problém s Unicode, v případě DBComboBox je to opravdu zvláštní chování a tam bych spíše řekl, že je změna v implementaci (liší se kód mezi D2007 a DXE?) a v případě TinyDB je to tak 5:1, že se jedná o chybu v TinyDB nebo problém zarovnávání. Kdyby to byl problém s 64bit tak řeknu, že je možná chyba v překladači, ale Win32 překladač je prakticky úplně stejný... Většina chyb ohledně překladu zatím byla v 64bit verzi.

Co omlouvá tento překotný vývoj je to, že je třeba dohnat zpoždění, které způsobil Borland, kdy prakticky od verze 6 (už 7 nic moc nového podle mne nepřinesla) vývoj na pár let stagnoval nebo šel špatně.


Radekc

26.1.2012 11:08:51 #

JaroB.

Nemyslím si, že se jedná o překotný vývoj. Ten jde pořád stejně, je to evoluce, ale spíš jde o marketingový vývoj. Z posledních pár let jsou vidět tři etapy vývoje,
(0. [3/45/]6/7 -- to je schválně :) :) nultá etapa není, je to evoluce předchozích verzí)
1. (8)/2005/2006/2007
2. 2009/2010/XE
a
3. XE2...

Vadí mi, že za každý roční inovační cyklus musím každý rok znovu zaplatit…Osobně by mi stačilo jednou za tři roky nástroj vyměnit a v průběhu života ho lehce ukatovat. Chápu, že vývoj je plný slepých uliček, ale moc se mi nechce na ně přispívat. I já bojuji se svými slepými…
Prakticky je cyklus příliš krátký, ani Microsoft nevydává každý rok nové Windows nebo Office.
Z hlediska tříletého inovačního cyklu (tj. ty 3 řady placené každý rok), novinka, která vypadá první rok slibně, nakonec zcela zapadne. Anebo naopak. V případě Borlandu se spíš jednalo o ladění verzí za peníze zákazníka.

Borland v roce 2003 zaváhal, vydal verzi jen pro .NET. Verze Delphi 8 něco předeslala, ale pro Win32 přicházely funkcionality se zpožděním ob verzi. Extended record jsou v Delphi 2005, ale jen .NET verzi, do Win32 verze se dostaly až s Delphi 2006. Nebo například generika, v Delphi 2007 jsou, ale zase jen v .NET 2.0 verzi. Do Win32 verse se dostaly až s první generací unicode verzí 2009.

V současnosti to Embarcadero řeší tak, že si můžu aktivovat s koupí nejnovějších Delphi i vrcholové verze nižších cyklů (2007, XE). Budiž, je to politika…ať už se to nazývá progrese, inovace nebo technologický pokrok.

A poslední stesk, taky mě rozčiluje služba "Check for updates". Prakticky funguje jen pro nejnovější a poslední verzi Delphi, chyby v nižších verzích, např. XE, se už neopravují. Ano je to jenom marketing, firma musí vydělávat, aby se akcionáři mohli usmívat. Ale některé zásadní chyby, o kterých vědí, by tedy opravit mohli, to ať se na mně nikdo nezlobí. A zvlášť teď, když mají aktualizační službu docela vychytanou. Schválně jsem zkusil postupně všechny aktualizační služby aktuálně nainstalovaných Delphi (XE, 2010, 2009,2007). Asi si představuji aktualizační službu nějak jinak.

JaroB.

26.1.2012 11:24:59 #

Radekc

ad generika:
>Do Win32 verse se dostaly až s první generací unicode verzí 2009.
To si myslím, že bylo možná i politické rozhodnutí, protože Unicode by nemusel byt dostatečný důvod a oni potřebovali dostat co nejvíce lidí na unicode verzi a tim donutit dodavatele komponent pro aktualizaci komponent. Syndrom lavinoveho efektu.

Ohledně oprav chyb máš pravdu. Oficiální názor je, že opravy některých chyb si vyžadují kompletní retest a další problémy. S některými chybami jsem se naučil žít, na některé existují oficiální a neoficiální patche (viz třeba laděni v D2007 pod Windows 64bit). Je to blbé, ale nic s tím nenaděláme.

Radekc

26.1.2012 11:31:46 #

Radekc

Naopak před vydáním XE2 někteří uživatelé chtěli odstranit podporu pro iOS protože má svoje limity a "nikdo ji nečekal", ale nakonec tam zůstala i via FPC protože demonstruje možnosti FMX a slibuje věci příští.

Radekc

27.1.2012 9:59:28 #

JaroB


Veliký dík Radkovi za pořešení problému s TinyDB!!!!

I jinší kapacity od fochu si na tom vylámaly zuby!

Chyba (nebo spíš nedostatek) byla samozřejmě v TinyDB, resp. v nutnosti povinně reagovat na rozšíření RTL. Takže ještě jednou mu děkuji !!!!!!!!

JaroB

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců