AppWave je tu

vložil Radek Červinka 24. června 2011 00:41

AppWave od firmy Embarcadero byl po dlouhém vývoji konečně publikován. Co je to AppWave? V podstatě se jedná o platformu, která umožňuje spustit libovolnou aplikaci pro Windows bez instalace tak, jak je zvykem u mobilních telefonů (tj. bez instalace), přičemž autor aplikace určuje její licenci a její cenu. Zároveň lze aplikace kupovat (nebo pronajímat) na appwavestore.

Aplikace jsou uloženy v Internetu a jsou lokálně cachovány. Po jejich spuštění běží plnou rychlostí.

Jak je možné, že jde spouštět libovolnou aplikaci bez instalace? Součástí AppWave je AppWave Studio, které překonvertuje (jak přesně nevím) aplikaci na "App".

Appwave je volně ke stažení, i když počáteční 400M balík je celkem velký (to by mělo být instalováno na Vašem serveru, ale není to nutné).

Pokud to chápu, tak základem serverové části je Apache Tomcat fungující jako server produkující web stránky s popisy programů atd. Administrátor může používat pro konfiguraci web browser, ale mnohem komfortnější je AppBrowser (dole na obrázku). Klient (tj. ten kdo spouští programy používá jen AppBrowser). Aplikace je mimochodem psaná v Delphi.

AppWave

zvětšit obrázek

Přiznám se, že jsem si s tím zatím hrál jen trošku, ale k mému překvapení to opravdu funguje.

Otázky a odpovědi

Na co to je?

Jedná se o první řešení, které odstraňuje instalaci programů, aktualizace verzí, slučuje správu licencí, nabízí populární free programy (a komerční) v posledních verzí. Zvláště u komerčních pokud se bude jednat o pronájem, tak to bude zajímavé (slyšel jsem o jednání s opravdu velkými firmami).

Mohu tam dát svůj program?

Ano, via AppWave studio. U komerčních si určíte cenu, EMBT bude zaručovat distribuci, propagaci atd. za 30% ceny (Apple si bere podobně). Nekomerční lze publikovat taky a už nyní jsou tam velmi zajímavé programy (Firefox, OpenOffice, Adobe Reader, FileMon…).

Lze to instalovat na server?

Je to velmi výhodné, na server se nainstaluje základ, a jednotlivé klientské počítače to z toho budou spouštět. Mělo by to obsahovat velmi silný licenční mechanismus (ne nadarmo to už pár velkých firem koupilo).

Znamená to změnu orientace v EMBT z nástrojů pro programátory?

V žádném případě. Jedná se o další produkt, který podle mne vhodně doplňuje stávající zaměření a těším se, až budou uvolněny informace o novém RAD studiu, protože hodně lidí bude překvapeno novinkami (v pozitivním smyslu).

Snad to není úplně zmatený popis, ale prosím, než začnete vykřikovat, že je to blbost - zkuste se zamyslet. Já jsem byl ze začátku také velmi na pochybách. Pokud máte otázky, zkuste je napsat do komentářů - pokud budu vědět, zkusím odpovědět.

Tagy: ,

Novinky

Komentáře

24.6.2011 6:12:35 #

pepak

Není mi jasná ta otázka "Znamená to konec vývoje IDE v EMBT?" Z popisu jsem měl dojem, že AppWave je úplně samostatný produkt, který s vývojářskými nástroji od EMBT vůbec nesouvisí - asi jako když Microsoft vedle svých dosavadních aktivit spustí svůj AppStore. Proč by se tedy kdokoliv měl obávat, že to nějak negativně ovlivní vývoj IDE? (Microsoft asi taky nepřestane vyvíjet Office jenom proto, že spustil AppStore...)

pepak

24.6.2011 9:29:51 #

Radekc

Myslel jsem to tak, že se EMBT nepřeorientovává z vývojářských nástrojů, ale je to pro něj další produkt. Přesně jak to píšeš.

Radekc

24.6.2011 11:29:00 #

pepak

No tak v tom případě ta otázka dosáhla přesně opaku zamýšleného účelu - místo aby mě uklidnila, že se na podpoře Delphi nebude nic měnit, ve mě vzbudila obavu, která by mě normálně ani nenapadla... :-)

pepak

24.6.2011 11:50:55 #

Radekc

Ok, trošku jsem to přeformuloval. Mohu tě uklidnit, že investice do Delphi (resp. RAD studia) jsou v současnosti asi nejvyšší v historii Delphi a EMBT chápe Delphi jako svůj klíčový produkt.

Radekc

24.6.2011 21:53:11 #

<z>

myslim, ze uz jsem neco takoveho v posledni dobe videl ... clovek si mohl cokoliv stahnout takto, spustilo se to v sandboxu ... jen uz si nemuzu vzpomenout, co to bylo :)

jen se bojim toho, aby to nezaneradilo Wokna ... taky to pouziva nejaky sandbox?

vypada to dobre, ze jen clovek prijde a jede ... zas, proc bych si neco normalne nenainstaloval a delal to takto

<z>

24.6.2011 22:18:16 #

Radekc

No stazene aplikace bezi jakoby v sandboxu, ale plnou rychlostí - žádná emulace. Navíc spouštěné aplikace neukládají nic do registru atd (tedy aspon to bylo drive napsáno).

>zas, proc bych si neco normalne nenainstaloval a delal to takto
Co treba mesicni pausalni poplatek (a nová verze bez instalace v ceně - vždy aktuální), nebo poplatek za pocet pouziti - tj. jeden mesic program spustím 1x zaplatím méně - navíc vždy aktuální verze?
Nebo konkurenční licence. Koupím 2 licence programu na souběžné použití 5 uživateli, ale jen dva to mohou používat najednou.

Nebo v případě firmy: AppWave na serveru, klienti streamují aplikace v lokální síti. Možností je hafušo.

Radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců