Delphi trik 5: zrychlení kompilace

vložil Radek Červinka 17. března 2020 23:18

Je několik možností jak zrychlit build aplikace (budeme ignorovat nový HW).

Většinou stačí mít dobře stukturovaný projekt bez kruhových referencí, tj. že kompilátor nic nemusí řešit a jde od základních unit směrem k složitějším. Samozřejmě IDEFixPack hlavně pro starší verze také pomůže, ale následující už tak známé není.

Pokud máte hodně jader je možné, že se už začne projevovat přehazování scheduleru Windows, což zejména u starších verzí (třeba XE) může způsobit už trošku zpomalení.

Zkuste ve správci úloh omezit počet procesorů (osvědčilo se mi na 2 kousky) - nebojte se, platí to jen pro aktuálně spuštěný program, Windows si to nezapamatují.

bds

bds

Tímto způsobem jsem zrychlil kompilaci 1.2MLOC z cca 28s na 19s, což není špatné.

Pokud to zafunguje a má to přínos, máte několik možností (kromě na to zapomenout):

  • Process Lasso
  • teoreticky se dá patchnout bds.exe, v exe je info o tom na kolika procesorech to má běžet, je na to malinký program, který byl kdysi součástí Windows 2000 Server Resource Kit a použivají to převážně hráči na patch starších her, které na více jádrových systémech neběží - https://robpol86.com/imagecfg.html , nezkoušel jsem

V důsledku nefunguje jen rychleji kompilace, ale i třeba napovídání atd. což do brzké (doufám že v další verzi) doby než bude napovídání kódu řešeno přes language server taky potěší.

Tagy:

trik

Komentáře

18.3.2020 0:04:56 #

vandrovnik

Zkusil jsem a u mě rozdíl neměřitelný - původně 15,1 - 16,2 s, po spřažení se 2 jádry z 8 byly časy 15,1 - 15,6 s. Při spřažení jen s jedním jádrem 20,6 s. Procesor stařičký i7 920, .dcu se dávají na ramdisk, projekt lehce přes 780 000 řádků. Delphi 10.3.3 Pro + IDE Fix Pack, Windows 10 Pro aktuální.

vandrovnik

18.3.2020 9:49:50 #

Hruška

XE7: i-7400, 3,0 GHz - skôr malé zhoršenie
4 jadrá: 13,6 - 12,4
2 jadrá: 13,0 - 14,0

Hruška

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců