Embarcadero - Certifikační program pro Delphi

vložil Radek Červinka 7. června 2011 00:54

Počínaje dneškem (7.6.2011) Embarcadero Technologies v rámci podpory Delphi konečně začíná nabízet certifikační program pro Delphi. Tento globální program nabídne miliónům vývojářů v Delphi příležitost předvést vlastní schopnosti a odborné znalosti svým vrstevníkům, programátorské komunitě a možným zaměstnavatelům.

Certifikační program Embarcadero (Delphi Certification Program) nabízí dvě úrovně: "Delphi Certified Developer" (certifikovaný vývojář Delphi) a "Delphi Certified Master Developer" (certifikovaný vývojářský mistr v Delphi).

Delphi Certified Master DeveloperDelphi Certification Program

Delphi Certified Developer

Zkušební testy se provádějí prostřednictvím internetu. Všichni vývojáři, kteří pracují s odkazy a tématy ve studijním materiálu a mají alespoň dvouletou zkušenost s programováním v Delphi, by měli být schopni úspěšně projít testem pro získání titulu "certifikovaný vývojář".

Registrovaní uživatelé produktů Delphi XE nebo RAD Studio XE mohou absolvovat jednu certifikační zkoušku zdarma v rámci zvláštní krátkodobé nabídky. Uživatelé dřívějších verzí Delphi a RAD Studia nebo ti, kteří budou potřebovat podstoupit zkoušku znovu, musí za jednu zkoušku zaplatit částku kolem 1500,- Kč. Pro majitelé XE je důležité, že je nutno si vyžádat volnou licenci do 31.července 2011 a použít ji do 90 dnů. Nabídka není určena pro akademické edice.

podklady a okruhy - PDF

Témata:

  • Delphi Fundamentals
  • Data types, variables, and Constants
  • Procedures and Functions
  • Classes and Objects
  • Object Interfaces
  • Generics, Attributes and Anonymous Method
  • Database Concepts
  • Standards Routines and I/O
  • Libraries and Packages
  • Memory Management
  • Exceptions and Assertions
  • Database Development

Delphi Certified Master Developer

Zkouška pro získání titulu "certifikovaný vývojářský mistr v Delphi" zkoumá pokročilé znalosti programovacích konceptů Delphi, volbu softwarových architektur a hluboké znalosti možností vývoje software, které jsou dostupné v nástroji Delphi XE. Vývojáři budou zkoušeni ze základních a pokročilých znalostí jazykové skladby Delphi, programátorských technik, použití integrovaného vývojového prostředí, tvorby projektů a skupin, použití a vývoje komponent a zkušeností z návrhu a tvorby stolních, internetových a dvou- i vícevrstvých aplikací.

Příprava na zkoušku certifikovaného mistra je popsána ve studijním materiálu a doporučuje se absolvovat školení u některého z certifikačních partnerů Embarcadero. Zkouška pro mistrovskou úroveň se poskytuje výhradně prostřednictvím certifikačních partnerů Embarcadero v certifikačních centrech. Cena jedné zkoušky bude zhruba 4500,- Kč.

Zkušební testy se provádějí prostřednictvím internetu, ale pod dohledem někoho pověřeného z EMBT. Pokud použijete podklady pro přípravu a máte nejméně 4 roky zkušenosti s Delphi měl byste být schopen zkoušku udělat.

podklady a okruhy - PDF

Témata:

  • Delphi XE Interface and Configuration
  • Delphi VCL
  • Working with Components
  • Delphi Language and Object-Oriented Programming
  • Database Concepts/Data Access Techniques
  • dbExpress
  • DataSnap
  • Writing DLLs and Packages
  • Libraries and Packages
  • Windows Concepts
  • Component Design Basics
  • Internet Programming
  • XML

Vývojáři, kteří úspěšně složí buď jednu, nebo obě certifikační zkoušky, získají zkouškový certifikát, logo certifikovaného vývojáře a informace o nich se objeví v adresáři certifikovaných vývojářů Embarcadero, který bude zpřístupněn v průběhu tohoto roku. Zkoušky trvají cca 1hodinu, je pro ně potřeba PC a Internet. Dostanete 60 otázek a musíte mít 80% neboli 48 správných odpovědí pro splnění testu. Testy jsou prováděny třetí stranou - www.test.com .

Další informace o certifikačním programu Embarcadero pro Delphi najdete na adrese embarcadero.com/certification.

Pokud se chcete stát certifikovaným partnerem Embarcadero, podejte svou žádost na adrese embarcadero.com/partner/partnerapplication.jsp.

Z mého pohledu je to velmi dobrý krok jak pro Delphi, tak pro EMBT, tak pro vývojáře. A to, že majitelé XE mají jeden pokus zdarma je vynikající nápad.

A za sebe: uvidíme, zda projdu aspoň prvním levelem ;-). V odkazovaných okruzích je pár otázek na ukázku.

Tagy: ,

Novinky | Tiskové zprávy

Komentáře

7.6.2011 9:55:59 #

<z>

zajimava nabidka, jen mam vyhrady k nekterym bodum (jako database, datasnap), protoze ne vsichni experti to potrebuji a pouzivaji :)

PS: to PDF nejde ...

<z>

7.6.2011 10:00:48 #

Radekc

Hmm, odkazují na něho i normálně z http://www.embarcadero.com/certification/delphi-developer
, tak třeba tam něco upravují a jen to na chvilku neni dostupne. Druhe jede.

Radekc

7.6.2011 14:29:55 #

Radim

Aho je to s tymi certifikatmi v praxi. Kde sa daju uplatnit? Certifikatov je spusta. U nas v praci moji kolegovia co vedia napisat e-mail a pustit MS Word a ...zhanaju certifikaty tak ich maju na dve strany --- myslim tym vypis zoznamu certifikatov.

Radim

8.6.2011 10:36:09 #

pepak

Certifikáty moc neřeším, ale říkal jsem si, že tenhle bych si mohl zkusit - už jen ze zvědavosti, jestli bych jen tak spatra prošel. Ale tahle věta z "test overview" můj zájem zase hnedka zchladila: "If you pass the exam, the certification is valid for a period of 2 years from the date of the test"

pepak

8.6.2011 11:47:27 #

Radekc

Pepak: Já jsem si říkal to samé, na druhou stranu tu platnost trochu chápu - tím pádem se zaručí, že kdo ho má, nemůže se chlubit něčím 5 let starým. Ale mohlo to být aspoň 3 roky.
Ale třeba jednou za čas bude možnost mít zase nový test zdarma.

Ale za zkoušku to stojí ne? Zvláště pokud má člověk XE.

Radekc

9.6.2011 6:36:34 #

pepak

Byl bych doufal, že se základní Delphovské konstrukce jako deklarace typů nebo proměnných budou měnit méně často než každé dva roky, ale třeba Embarcadero ví něco, co já nevím :-)

Ano, kdybych byl majitelem XE a měl certifikaci zadarmo, tak bych do ní šel, přestože je IMHO k ničemu (nově zavedený certifikát, o kterém nikdo nic neví - něco jiného to bude za pět nebo deset let, až bude mít jméno a zaměstnavatelé či obchodní partneři se podle něj budou orientovat) a jen na dva roky (což mi připadá mnohem spíš jako snaha vydojit z toho víc peněz než co jiného).

pepak

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců