Embarcadero koupilo AnyDAC od DA-SOFT

vložil Radek Červinka 5. února 2013 15:24

Embarcadero koupilo AnyDAC a pravděpodobně i DA-SOFT (Dmitry Arefiev), jeden ze dvou nejlepších balíků komponent pro přístup k DB (druhé jsou IMHO UniDAC).

Update: Marco Cantu blog.marcocantu.com/blog/embarcadero_buys_anydac.html upřesnil některé detaily, jako např.:

  • Embarcadero is going to make specific support and upgrade offers to current AnyDAC customers in the coming weeks.
  • We plan offering this technology, in the near term, as an add-on for existing users, and fully integrate it in future versions of Delphi and C++Builder.

AnyDac Twitter

Tagy: ,

Novinky

Komentáře

5.2.2013 16:49:27 #

bullhead

...safra proč ne UniDACy?:-) ...jsou rychlejší (nebo přinejmenším byli)? ...no ale alespon něco, takove komponnety v Delphi dost chyběli - možná to budete mít přínos, že s DevArti budou více snažit

B.

p.s. ...i tak si myslím, že UniDacy mají širší záběr (DBF, Nexus,...), ale třeba nebyli na prodej
http://www.devart.com/unidac/images/schema-unidac.png
vs.
http://www.da-soft.com/images/content/anydac_architecture.png

bullhead

5.2.2013 16:56:38 #

radekc

IMHO protože DevArt dělá i .NET komponenty a tím pádem i zbytečná investice.

radekc

5.2.2013 21:31:48 #

Daniel Andrascik

Prave teraz, ked som sa dva tyzdne v januari trapil so ZeosLib 7 (http://zeos.firmos.at/), ktory este neviem nakolko je odladeny (prax ukaze). Resp. pristupy ku najpouzivanejsim db odladene viac menej budu. Ale este tam nie je vsetko tak celkom user firendly.

Na druhu stranu velku vyhodu v ZeosLib vidim v jeho nativnej ZDBC vrstve (DBC API Layer), ktora je vlastne mierne prisposobenym oficialnym JDBC. Cize je podla slov autorov "extremely fast and lightweight" a nie je v nej ziaden tazkotonazny TDataset a ani tam nie je pouzita unita DB. Pre ludi ako som ja, ktory si nezvykli pouzivat DB VCL komponenty (dbware) to je prijemne odlahcenie ich aplikacii. Tym ale nechcem povedat ze to ZeosLib v sebe nema. Podporuje aj TZQuery a dalsie, ale s tymto sa ja nezaoberam. Neviem ci je mozne takto rozkrojit AnyDAC, alebo UniDAC.

Porovnaval som tie schemy pristupov ako tu hore bullhead uvadzal. UniDAC ma podla vsetkeho vacsiu podporu. Len neviem co je to ta zelena oblast nazvana "DB client". Uz to podla vsetkeho nie je priamy pristup. AnyDAC zasa v tej svojej scheme deklaruje ze i k databazam MSSQL a InterBase/Firebird pouziva priami pristup.

Daniel Andrascik

5.2.2013 21:46:15 #

Zdeněk Vašků

Takže to vypadá na konec dbexpresu? Ještě, že jsem ho už dávno opustil.

to Daniel: s UniDAC mám jen ty nejlepší zkušenosti. Pravdou je, že z nich používám jen část, ale jako univerzální přístup do DB je to číslo 1.

Zdeněk Vašků

5.2.2013 22:00:01 #

Richard Kubát

Pokud je mi známo, dbExpress v žádném případě nekončí, zůstává dál jako alternativa. Počkáme si na oficiální specifikaci, ale mnohé by měl napovědět obrázek se schématem celé architektury na http://edn.embarcadero.com/article/42901?utm_medium=twitter
Myslím ale, že specifikace na sebe nedá dlouho čekat.

RK

Richard Kubát

5.2.2013 22:28:08 #

radekc

Daniel: než ZEOS tak raději open source DB layer ze Synopse, který je VELMI populární -  http://blog.synopse.info/post/2013/01/28/External-database-speed-improvements

radekc

5.2.2013 22:42:49 #

radekc

Marco Cantu upřesnil některé detaily - viz. článek.

radekc

5.2.2013 22:58:48 #

Daniel Andrascik

Zdenku: Vobec som nechcel naznacit ze je nieco zle na UniDAC. Uz dlhsie sledujem ako vystrkuje rozky a myslim ze je to asi najoblubenejsia a najpouzivanejsia sada DAC komponentov. Sam som ju namatkovo uz skusal. Len ja v DB svete nie som ziadny guru. Mna len zaujimalo co v tej architekture znamena ten zeleny "DB-client".

ZeosLib som pouzil z toho dovodu ze v ramci kadejakych mojich utilit tych par SELECTov a INSERTov musi urcite zvladnut, je light a pri tom je stale "multi-db". Ked clovek, zahrnie do projektu len urcite unity ZeosLibu tak si do neho naozaj nezavlecie ako ja hovorim "tazkotonazny" TDataset a s nim spojene veci. To mi osobne vyhovuje, nikoho vsak nechcem odradzat od pouzivania TDatasetu.

Radku: Synopse poznam z citania a povazujem ho takisto za velmi slusne dielo. Nevedel som vsak ze umoznuje konektivitu aj k inym databazam ako ku SQLite. Co som ocami preletel ten blog, tak k inym databazam sa vie pripajat asi len pomocou ODBC, neviem na isto, dopodrobna som to nestudoval. ODBC som parkrat pouzil ked som chcel importnut nejaku DB do excelu, ale opravte ma ak sa mylim. Pri ODBC je tusim potrebne nakonfigurovat pristup k DB vo windowsoch (mozno existuje sposob ako to vyriesit inac, nie som guru). Moje projekty su takmer vzdy vyhradne portable (k tomu je delphi velmi vyhodne) a priama konektivita k db sa mi zda byt lepsim riesenim.

Daniel Andrascik

6.2.2013 1:04:13 #

Jan Javůrek

Ahoj,
odpověď pro Daniel Andrascik.

K přístupu k MSSQL unidac i anydac používají přístup pomocí nativního klienta (sqlncli.dll, sqlncli10.dll, sqlncli11.dll nativní klient zpřístupňuje SQL OLE DB). Z toho plyne velké omezení funkcionality pouze pro windows. Přístup k objektům je řešen pomocí COM. Mimochodem zeoslib nepoužívají nativního klienta, ale zastaralou knihovnu ntwdblib.dll.

Pokud potřebujete opravdu rychlý přístup tak Vám nezbyde, nic než vytáhnout nízko úrovňové třídy z unidac resp. anydac. Bohužel oni jdou primárně cestou datasetů.

Jan Javůrek

6.2.2013 1:40:08 #

oxo

Teď už jenom počkat, až Embarcadero koupí i TMS a FastReport ;)
Mimochodem jsem doopravdy zvědav, jestli ponechají podporu Lazarusu a budou to nabízet ke koupi i k starším verzím Delphi popř. FPC.

oxo

6.2.2013 11:42:55 #

Daniel Andrascik

Vdaka za info. Dnes zatial nemusim riesit pristup do MSSQL, ak vsak na to v buducnosti dojde viem aspon o com to v sucasnosti je. Este raz dik za info.

Daniel Andrascik

6.2.2013 11:43:26 #

bullhead

...to OXO - "Teď už jenom počkat, až Embarcadero koupí i TMS ..":
Naprostý souhlas - TMS component pack mít přímo v Delphi by byla bomba - jsem pořád přesvědčen že je to nejlepší set komponnet a pořád ho rozšiřují (a jejich mapy pro GMail a pod komponenty z jiných setů jsou také moc dobré)

...to Daniel Andrascik - " Mna len zaujimalo co v tej architekture znamena ten zeleny "DB-client".":
Ano potřebují DLL - používám UniDACy z Firebirdem a DLL firebirda na klientovi být musí


Škoda že nekoupili ty UniDACy:-( ...mám od Devartu koupený i SecureBridge kvůli SFTP (to je další věc co mi v Delphi chybí)

bullhead

6.2.2013 11:45:40 #

bullhead

safra "...jejich mapy pro GMail" ..."komponenta pro Google maps" tam mělo být

B.

bullhead

6.2.2013 12:23:11 #

Zdeněk Vašků

to Daniel: já jsem to tak ani nemyslel, spíš jsem ti chtěl přidat názor co použít, když jsi ještě ve stádiu rozhodování. Na Zeos jsem narazil náíhodou před 2 dny když jsem si překládal upravené JediVCS, jinak o to vůbec nic nevím.

Zdeněk Vašků

6.2.2013 13:04:24 #

radekc

ad TMS: No já nevím, umí toho spoustu, vypadají cool a fungují celkem OK, ale když se dívám do jejich kódu (převážně Plánovač) tak Vám řeknu no nic moc. Možná je to ale tím jak je Plánovač stará komponenta.

radekc

6.2.2013 14:30:04 #

Daniel Andrascik

k TMS mam tiez svoje vyhrady. Konkretne teda k TMS grid a spol. Samozrejme ho mam kupeny a pouzivam ho uz roky. Features vyzeraju fakt uchvatne a 80% z nich tak aj funguje. Ale je tu stale 20% s cim byvaju neraz problemy. Problemy mam s tlacou, proste vytlaceny grid takmer nikdy nevyzera tak ako na formulary. A podobne detske choroby sa tu a tam v tom gride najdu. Nie su to prblemi ktore by branili jeho pouzivaniu ale prinasaju starosti ktore treba riesit. Sam som pred rokmi pomahal vyvojarom z TMS odstranit par bugov. Niektore boli fakt zarazajuce. Napriklad udalost OnClickCell (alebo OnSelectCell uz si presne nepamatam) sa za urcitiych okolnosti spustala dvakrat po sebe. No co je to za vyvoj ked tak zakladna a trivialna udalost ma v sebe taky zvlastny bug. Vacsine uzivatelov to mozno nevadilo a asi na to ani neprisli, zalezi od toho ze co sa v OnClickCell vykonava. Mne to rozhodilo cely program. Dnes je to na zaklade mojho reportu samozrejme opravene.

Dalej sa mi vlemi pacila nova komponenta ktora vlastne zlucila klasicky Combobox s TMS gridom. Proste sa po kliknuti rozbalil TMS grid. Super vec si hovorim. Ano, ale len do momenty kedy som ho prvykrat seriozne nepouzil. Taky bug to malo, ze ked som rozbalil ten combobox a nevybral som si ziaden riadok ale odisiel som s fokusom inde, tak sa ItemIndex toho comboboxu zresetoval na nulu. Alebo tak nejak to bolo. Opravil som si to sam, ani som do supportu nepisal. Nechcelo sa mi. Ale takychto chyb v TMS som zazil uz viacero. A to pri vyvoji komrecnej aplikacie niekde u zakaznika, ked sa snazite v piatok vecer dohnat termin a vam vyskoci ze vam nefunguje poriadne komponenta za ktoru ste zaplatili, tak to rozhodne nepotesi.

Nicmene, alternativu k TMS gridu s obdobnymi moznostami a pomerom cena/moznosti som na trhu nenasiel, takze sa dodnes s TMS musim sem tam potrapit. Uz som uvazoval o prechode na Quantum Grid, ale ten je az prislis silno orientovany na databazy, a mnohe veci ktore TMS grid podporoval interne bolo nutne u Quantum Gridu riesit vlastnym custom vykreslovanim v udalosti OnPaint alebo OnPaintCell. Do toho sa mi tiez moc nechcelo.

Daniel Andrascik

6.2.2013 15:14:20 #

Zdeněk Vašků

Koukám, že ten vztah k TMS máme všichni podobný. Já používám TMS pro Intraweb, ten kód je přímo hrůzostrašný, ale většinou funguje a nic jíného není. Takže jsem rád, že to vůbec je a vždycky to nějak zpytlíkuju.

Zdeněk Vašků

6.2.2013 15:19:53 #

Daniel Andrascik

Velmi trefne povedane, TMS kompnenty = rozumna cena, uchvatne features, funkcnost dostacujuca nie vsak 100%, ale vzdy sa to da nejako zpytlikovat ;)

Daniel Andrascik

12.2.2013 10:10:26 #

jikulis

Jistý zádrhel vidím v tom, že.. cituji "and I'm personally very happy that is will become part of the Delphi "Enterprise" product.", tedy AnyDAC bude dostupný od verze Enterprise výše. Myslím, že Embarcadero se tímhle krokem snaží řešit nepříjemný a bolavý problém.. spousta zákazníků si pořizuje Delphi jen ve verzi Professional, jako relativně dostupný vývojový toolchain (IDE, editor, kompilátor, linker, debbuger..) a na enteprise řešení si pořizují produkty třetích stran (Any-/UniDAC, RemObjects DataAbstract, kbMW..), které nabízejí lepší poměr cena/výkon, než řešení obsažená v Delphi Enteprise. Všichni tyto dodavatelé odčerpávají zisky z prodejů verzí Enterprise, proto je logické, že se Embarcadero snaží tyto dodavatele eliminovat, aby zákazníkům zmenšili šanci "vyvléknout" se z nutnosti pořízení verze Enterprise. Vzpomeňte na situaci před vydáním XE3, kdy na veřejnost unikly snahy Embarcadera upravit licenční smlouvu tak, aby výslovně zakazovala používat enteprise komponenty třetích stran ve verzi Professional. Naštěstí to neprošlo, tak to zřejmě Embarcadero zkouší klasickou tržní cestou..

Můj názor je, že čím více nezávislých dodavatelů komponent na trhu zůstane, tím lépe pro nás, zákazníky. Doufám, že to tak vydrží co nejdéle a žádný další dodavatel tlaku Embarcadera nepodlehne.

jikulis

12.2.2013 10:33:37 #

radekc

Ne. Marco řekl, že zatím není rozhodnuto zda to nezařadí přímo do PRO verze nebo zda to bude jako Addon pro PRO. A i jinde vysvětloval, že "Enterprise" myslel kvalitu a ne jen edici.

Cituji:
- we are trying to be a little more flexible in terms SKUs and versions

a dále i jinde:
https://forums.embarcadero.com/thread.jspa?threadID=82771&tstart=0

Two things. First, how do you know we are not going to offer the library
to Pro users? Second, I'm ready to bet AnyDAC users will grow in a very
significant way. We do have a few Enterprise users after all...

-Marco Cantu' (Embarcadero)

I know I used the word "Enterprise" and I meant it. AnyDAC will become
one of the building blocks of the Delphi Enterprise SKU going forward.
But we don't plan making it available ONLY for the Enterprise SKU.
...
I know I mentioned this is an "Enterprise level" feature, but that
doesn't automatically imply a price, or an offer or a SKU.

>Doufám, že to tak vydrží co nejdéle a žádný další dodavatel tlaku Embarcadera nepodlehne.
nesouhlasím. Např. bych si přál aby bylo koupeno UniGUI.

radekc

12.2.2013 10:55:48 #

jikulis

Njn, zatím není rozhodnuto, tak uvidíme.. osobně jsem spíše skeptický a domnívám se, AnyDAC pro Lazarus skončil úplně.

Ohledně nezávislosti dodavatelů - stojím si za svým. Na existenci více silných a nezávislých dodavatelů, s kvalitními produkty a kvalitní podporou, může zákazník jen vydělat. Na existenci monopolního dodavatele vydělá především ten monopolní dodavatel.. :-).

Jiná situace je u kvalitních projektů (ne produktů), které mají dobrou myšlenku a dobrý obchodní potenciál, ale tvůrce nemá dostatek prostředků na to, aby z projektu udělal produkt se vším, co k tomu patří.. se zákaznickou podporou, s investicemi do dalšího vývoje. V takovém případě je ku prospěchu věci, když se projektu ujme silný investor a zajistí mu přežití. To může být případ UniGUI, ale nemyslím si, že to byl případ DA-SOFTu a jejich AnyDAC.

jikulis

24.2.2013 11:45:30 #

DAB

Poprosil bych o váš názor, určitě se v tom pohybujete víc, než aktuálně já.

Mám v plánu zaktualizovat nějaké starší produkty, psané ještě v D5. Primárně jde o databázové aplikace s využitím Oracle. Občas i připojení do jiné databáze, ale Oracle je to hlavní a kdyby byly komponenty jen pro Oracle, stačilo by. V D5 jsem využíval NCOCI8 (víceméně předchůdce AnyDAC).
Nová verze bude v XE2 Prof. (pořízený upgrade z D5), je potřeba vytvářet i 64b aplikací.

Už před nějakou dobou jsem si testoval, jakým směrem se vydat a které komponenty zvolit. To, co XE2 má v sobě (dbExpress) zrovna moc nevyhovuje. Váhal jsem nakonec mezi UniDAC a AnyDAC, myslím že i podle ceny nakonec vítězilo AnyDAC.

Aktuálně snad ale AnyDAC nelze rozumně získat? Na da-soft je prodej stopnutý (ani původní cenu pro informaci jsem nedohledal) a embt zatím neví (nepodařilo se mi dohledat), co přesně bude.

A teď: co dál? Čekat, jak se to vyvrbí? Vrhnout se na UniDAC? Nebo existuje ještě jiná alternativa?
Díky...

DAB

24.2.2013 22:21:12 #

radekc

DAB: Ohledně AnyDAC - já bych ještě týden vydržel...

radekc

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců