HELIOS Orange zespodu, aneb jak se vyvíjí v Asseco Solutions

vložil djenne 11. října 2016 00:08

Zvažuje-li začínající programátor, kde by mohl uplatnit své schopnosti, má zpravidla o pozicích týkajících se větších IS, představu všední, nezajímavé a poklidné práce. Velmi často je však tato představa mylná a situace nezřídka připomíná vojenské operace, ať už z hlediska strategického, taktického nebo operačního. Kdo někdy řešil scénář „V pátek úředník vydá vyhlášku a v pondělí podle ní musí uživatelé odevzdat hlášení.“ ví, co mám na mysli.

Omlouvám se tedy všem pacifistům, ale marná sláva, armáda má v organizaci, použití různých zkratek, kódů a hlášeních letitou tradici a občas není špatné se u ní inspirovat. Snad vám tedy strohý vojenský výčet faktů poskytne přehledně základní informace:

Jednotka:

Vývoj informačního podnikového systému HELIOS Orange

Zařazení:

Asseco Solutions a.s

Historie:

Jednotka se může opřít o bohaté bojové zkušenosti. Déle sloužící veteráni jsou u jednotky i více než 20 let.

Úkoly:

Poskytovat krytí pro operace více než 6000 zákazníků v oblasti 4 500 000+ řádků zdrojového kódu a více než 1000 dialogových oken. Provádět průzkumnou činnost na území legislativní džungle.

Reagovat na změny taktické situace ve všech zájmových oblastech.

Udržovat vysokou úroveň připravenosti na všechno.

Síla:

Specializované jednotky různého určení ve velikosti čety.

V současnosti je třeba doplnit stav živé síly především v prvosledových jednotkách „průzkum bojem“ (provozní programátoři :-)).

Výzbroj a výstroj:

Embarcadero Delphi vz. XE7

Embarcadero Delphi vz. 10.1 Berlin

MS SQL vz. 2008 až vz. 2016

Lenovo E-30 / Philips 235PL

Klimatizované operační středisko na kótě Jana Towers (P4).

Pohled zespodu

Následující pohled je pohříchu subjektivní a založený na mém devítiměsíčním působení ve skupině vývoje ERP HELIOS Orange (aka HeO).

Co to přesně je a jaké má vlastnosti si můžete snadno najít na webových stránkách produktu nebo na firemních stránkách. Mě však zajímá pohled „zespodu“ (ano, je to narážka na Feynmanovo Los Alamos zespodu). Sedím za svým stolem a rozhlížím se okolo. Co vidím? Především dobrou partu lidí, co se tu den co den schází, programují a vychází spolu. A ano, programují v Delphi. Údělem člověka, který používá menšinový jazyk je jistá míra exotického nahlížení okolí, které používá jazyk většinový. Tady si exoticky nepřipadám, většina lidí má na obrazovce Delphi IDE a při bližším pohledu pohladí oko přehledné struktury pascalského kódu.

Když už mluvím o kódu. Aktuálně se vývoj děje v Delphi vz. XE7, což je, dle mého názoru, velmi moderní verze (když zvážíme rozsah projektu). Kdo podstupoval proces migrace z jedné verze Delphi do další, ví, co mám na mysli. Orange je složený ze 7600+ základních unit plus nějaká ta další tisícovka od vývojových partnerů. Počet řádek kódu přesahuje 4 500 000. Jak se taková věc vlastně udržuje a vyvíjí? Důležitá jsou kódová slova: SVN repozitoř, koordinace, menší specializované týmy (fire-team), kvalitní komunikace.

Helios

Dobrá jednotka však nemá jen střelecká družstva, ale i podpůrné týmy a bez kvalitní analýzy, testování a realizace u zákazníka nemá IT řešení na trhu příliš velkou šanci. Zahledím-li se přes prosklenou stěnu, zahlédnu toho či onoho spolubojovníka, a přestože není problém použít Outlook nebo Skype, obvykle se zvednu a jdu probrat, co potřebuji osobně. Stejně tak většina nejzáludnějších dotazů končí konzultací tady u nás.

„Moje“ střelecké družstvo má na starosti řešení klient-server přístupu k agendám HELIOS Orange. Přetváříme klasický podnikový IS do něčeho, co vypadá a chová se jako webová služba, kterou následně používá klient, dostupný na různých platformách. Pracujeme tedy na vývoji multiplatformních aplikací a pochopitelně používáme Delphi vz. 10.1 Berlin v prostředí FireMonkey. Klienta najdete pod názvem HELIOS Zoom jak na Apple Appstore (verze pro iOS ale i MacOS), tak v Obchodě Google. Hlavní vývoj a ladění probíhá s Win32 překladačem, takže je k dispozici i Windows verze. Zatím je distribuována proprietárně v rámci HELIOS Store, ale s uvedením Windows Anniversary Update je již k dispozici technologický náhled projektu Centennial a otevírá se možnost převodu do UWP a umístění na Windows Store.

iOS přehled

Aby naše „cloudové“ řešení podporovalo mobilní klienty opravdu plnohodnotně, doplnili jsme Orange o možnost odesílat push notifikace prostřednictvím standardních služeb ekosystémů iOS a Android. Mobilní klienti po přihlášení předají do Orange potřebné informace a jsou připravení notifikace přijímat. Jelikož vše probíhá standardními mechanismy, notifikace mohou nakonec probublat i do nositelných zařízení. Když mi tedy v testovacích Sony SmartWatch 3 zavrní upozornění na notifikaci a mrknutím oka zahlédnu oranžovou barvu a pomerančové logo Zoomu, vím, že je to jen testovací zpráva od kolegy, aby prověřil mou bdělost.

notifikace

Ale kromě standardní údržby, se tu děje pořád něco nového. Všechny fire-teamy intenzivně pracují i na přípravě nové generace Orange a my v „mobilním“ se už těšíme, o co budeme moci doplnit API a kam rozšířit mobilní možnosti. A taky se těšíme na Delphi 10.2 „Godzilla“ a že si osaháme Linux a jak to vlastně bude s DataSnap servery na této platformě (a ano, mluví se o MS SQL na Linuxu).

Provozní programátoři tvoří sofistikovaná řešení pro klienty tak, aby klient zvítězil v boji na poli své konkurence, případně s úředním šimlem. Jejich práce začíná tam, kde končí meze standardního HeO. Spolupracují se svými spojkami z konzultačního, kteří jim zajišťují podporu v komunikaci s klienty, tvoří zadání, analýzu, testují výsledky a předávají výsledný nástroj klientovi. Práci mají náročnou ale pestrou, neb je třeba se vypořádat s nástrahami, jako jsou termíny, nejasná zadání a další jiné zvláštnosti a speciality. Různorodost je asi nejlepší adjektivum popisující práci provozáka.

Naše jednotky neustále hledají odvážné a zručné spolubojovníky, takže jestli se na to cítíte, ozvěte se nám, nebo navštivte některé naše náborové středisko, kde s vámi naše náborové důstojnice proberou možnosti). Máte-li dost odvahy, můžete použít přímý kontakt: Tereza Mazánková, tereza.mazankova@assecosol.com. A jelikož jsme moderní jednotka, mohou zájemci použít i veřejné informační zdroje bit.ly/DelphiVyvojar a helios.eu/produkty/helios-orange.

Poznámka autora: Psáno jako neformální informační článek pro Delphi.cz pro případné zájemce - delphisty o práci v našem týmu.

Daniel Jenne, programátor HELIOS Orange ze společnosti Asseco Solutions

Praha, říjen 2016

Android

Helios Zoom na Androidu

iOS dataskop

Helios Zoom na iOS

Tagy: ,

FireMonkey | Firmy

Komentáře

11.10.2016 17:33:37 #

tz

Drobný překlep:

    4 5000 000+ řádků zdrojového kódu

má asi být:

    4 500 000+ řádků zdrojového kódu

tz

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců