HTTP server v Delphi - Delphi a Web II

vložil Radek Červinka 26. srpna 2011 01:19

Abych ještě dokončil myšlenku. Takový HTTP server v aplikaci může být zajímavá věc. Pokud znáte utorrent tak ten kromě Windows GUI obsahuje i vlastní HTTP server, který pokud se povolí, umožňuje sledovat stav stahování vzdáleně.

Což mimochodem ukazuje pěkné použití - tj. zobrazení stavu výpočtu nebo serveru. Hodně lidí to používá např. pro komunikaci se svojí službou (nemusí vytvářet vlastní protokol, ovládání třeba i z prohlížeče atd).

Samozřejmě nemusí se jednat o plnohodnotný server, stačí aby uměl reagovat na základní požadavky. V Delphi můžete použít buďto Indy nebo Synapse, první na to má komponentu, druhý demo, které bylo kdysi součástí celého balíku synapse (stáhnout). Musel jsem tam upravit (podle mne) problém s nastavováním priority vlákna před voláním constructoru TThread, což v Delphi XE nebo Windows 7 64 (nehodící se škrtněte) byl problém.

Pro Indy se jedná o komponentu TIdHttpServer.

procedure TForm4.idhtpsrvr1CommandGet(AContext: TIdContext;
  ARequestInfo: TIdHTTPRequestInfo; AResponseInfo: TIdHTTPResponseInfo);
begin
  // jen odpovez pozadavkem
  AResponseInfo.ContentText := ARequestInfo.RawHTTPCommand; 
end;

Jinak zajímavý HTTP server napsaný v Delphi včetně zdrojových kódu je od ritlabs.com - TinyWeb, v úpravě verze TinyWeb s podporou PHP. Ale to sem nepatří.

Tagy: , ,

Praxe

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců