Jak jsem potkal RadPHP XE

vložil Radek Červinka 11. listopadu 2010 00:52

Na prezentaci v Praze mne celkem zaujalo RadPHP. Ne že bych měl rád PHP jako jazyk, ale RadPHP mi připadal jako relativně dobrý nápad a tak jsem si ho chtěl aspoň vyzkoušet, když už ho mám jako součást RAD Studio XE.

Kdybych měl k něčemu RadPHP přirovnat, tak RadPHP je pro PHP v takovém vztahu jako je Delphi k Win32 API. Tj. nad základními elementy PHP je vystavena knihovna komponent inspirovaná VCL pod názvem RPCL, která pro PHP přináší komponentní model jako je v Delphi. Navíc přináší určitý stav do bezestavového HTML, tj. například napíši něco do Editu a po odeslání to tam zůstane aniž bych musel něco udělat.

RadPHP je už třetí verzí nástroje, přičemž ale první verze nebyla příliš vřele přijata. Pro třetí verzi byla aplikace hodně přepsaná a interně používá IDE z Delphi (samotná aplikace je psaná v Delphi 2010 a XE). Aplikace není původně přímo od Embarcadero, ale od firmy qadram, která také udržuje seznam ideí - brainstorm.qadram.com.

Nástroj se skládá z IDE (doplňování kódu, kontrola syntaxe, refaktoring, paleta komponent jako v Delphi 2010+), knihovny RPCL (lze používat i bez ní), debuggeru (výpis zásobníku, watch list, breakpoint) a publikačního wizarda.

Zároveň obsahuje svoji instalaci PHP a Apache. Tady jsem u sebe na Windows XP SP 3 narazil, protože mi to nefungovalo - problém Apache a lokalizovaných adresářů v XP (které ve Vistách už nejsou). Každopádně jsem nakonec rezignoval a po chvilce práce s programem FileMon jsem nakopíroval "C:\Documents and Settings\radekc.TDEVELOPX\Data aplikací\Embarcadero\RadPHP\3.0\php\php.ini" někam kde je PATH, v mém případě do c:\windows.

RadPHP XE

Na obrázku hello word

Hello world

Pokud používáte Delphi tak to nebude žádný problém. Prostě dáme na formulář 3x Edit a 1x Button. U třetího editu nastavíme ReadOnly a poklepáním na tlačítko se nám vygeneruje prázdný OnClick handler se jménem Button1Click, kde jen napíši uvedený řádek (uvedu na ukázku generovanou třídu formuláře).

//Class definition
class Page3 extends Page
{
    public $Edit3 = null;
    public $Edit2 = null;
    public $Edit1 = null;
    public $Button1 = null;
    function Button1Click($sender, $params)
    {
      $this->Edit3->Text = $this->Edit1->Text + $this->Edit2->Text;
    }
}

RadPHP XE

Spouštíme

Klávesou F9 spustíme program a máme hotovo a můžeme si užít naši minimalistickou kalkulačku.

RadPHP XE

Breakpoint nastavíme jako v Delphi kliknutím vlevo v editoru a program se tam v případě průchodu zastaví.

Většina zajímavých věcí se nastavuje na "formuláři" (třeba šablony).

Formulář

Přiznám se, že celkem ještě plavu s češtinou, jelikož se mi nějak mrší. Ale nějak to jít musí.

Deploy aneb jdeme ven

Volbou Tools-Deployment wizard spustíme generování pro web. Nejprve souhrn ohledně adresáře projektu a používaných komponent.

Deployment wizard

Deployment wizard

Komu a na co je vlastně tento nástroj určen? Asi je to zbytečná věc pro někoho, kde má malinkatý skript, ale pro větší (třeba i intraweb) weby to značně může ulehčit práci. Jinak autoři mají blog s návody, knihovna RPCL je na SourceForge a novinky na twitter.com/qadram.

Já osobně zatím nějak tápu ohledně češtiny, ale to je určitě můj (řešitelný) problém. Horší je (pro mně), že neexistuje kompilace, ale jen kontrola syntaxe (a ta nezachytí třeba neexistující komponenty).

A jen pro úplnost: V tomto úvodu jsem vůbec nepopisoval detaily jako je množství komponent (včetně např. google map, gridů, různých javascriptových komponent nebo podpory aplikací facebooku) a množství nastavení hlavní stránky, ale jen opravdový základ. Pro doplnění: RadPHP XE stojí 7600 Kč nebo je součástí RAD Studio XE. Zda se to vyplatí záleží pak na Vás. Možná o tomto nástroji ještě něco napíšeme.

Tagy:

Recenze

Komentáře

11.11.2010 3:17:43 #

pingback

Pingback from topsy.com

Twitter Trackbacks for
        
        Jak jsem potkal RadPHP XE
        [delphi.cz]
        on Topsy.com

topsy.com

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců