Linux a Delphi nebo mobil a Delphi

vložil Radek Červinka 26. ledna 2012 09:34

Allen Bauer - v konferenci (jak toto chápete vy? Cítím roadmap ve vzduchu.):

Bruce McGee wrote:

> > Allen Bauer wrote:
> > Of course I cannot mention specifics… but let's just say that this
> > year's Sales Kick-Off in SF was pretty pumped up… way more than
> > last year's.
>
> Outstanding!
>
> I still can't believe what was delivered in XE2 and am looking
> forward to XE3.
>
> I don't suppose you can give us any hints about where native Linux
> support falls in the latest road map?


If you were to look at the direction the markets are going today, what
would you do? Consider Apple's latest earnings and how they made those
earnings. Look at Google's upcoming acquisition of Motorola Mobility…
Look at the success of the new Kindle Fire from Amazon. Where would
*you* place your bets? If you can remove *your* own requirements from
the equation and had to stand in our shoes surveying the landscape… I
think you can easily see where priorities are likely to land.

Also consider where are the *new* developers going? Look at your bank
or, even better, your corner market or drugstore… they all are
finding ways to build an "app for that" as a way to better "connect"
with their customers in new and interesting ways.

-- 
Allen Bauer
Embarcadero Chief Scientist

zdroj

Tagy: , ,

Akce

Komentáře

26.1.2012 9:50:54 #

bullhead

... no konečně někdo kdo má v Embarcaderu rozum - vypadá to, že opravdu chtějí KONEČNĚ udělat skvělý produkt a nebudou se zabývat nesmysly pro minority!
B.

bullhead

26.1.2012 9:58:18 #

Radekc

Můžeš to trochu rozvést? Pro mne by např. byla zajímavá i varianta Linux na serveru. Taková varianta unigui běžící na serveru jako modul Apache. Mňam.

Radekc

26.1.2012 11:41:38 #

bullhead

Linux a desktop:
Zcela vážně si myslím že tady nemá Linux žádnou budoucnost a nikdy neměl. Zabíjí sám sebe každým svým krokem.  "Zachránce Linuxu na desktopu" Ubuntu pomalu klesá (teď už je snad 4tý), protože začal zavádět nesmysly. Zažil jsem firmu kde to dali sekretářkám aby ušetřili a pár výpovědích se vrátili na windows. Open office se rozdělil a je nekompatibilní sám ze sebou (měl jsem v okolí pár lidí co ho ještě použivali a tohle je tak znechutilo že se vrátili k MS Office). O agresivní komunitě na www a lidech co ho používají ani nemluvě (mám i reálné zkušenosti, z poslední doby - nedávno vyhodili u jednoho klienta admina co jel na Linuxu i na notasu a otravoval své okolí permanetními hláškami "jaké jsou ty Windows a Offic shit a nekompatibilní" když nemohl něco otevřít ze zbytku firmy).

Linux a server:
A proč. Že je zadarmo? I u VPS serverů si za Windows server připlácíš pár stovek navíc za licenci (sám to tak používám). Pokud chceš profi řešení tak tohle je tak minimální rozdíl. Oklikáš si updaty, oklikáš si zálohy, oklikáš si IISko. A vše jede! Neřešíš miliony věcí, nemusíš vědět miliony věcí(!). Soustředíš se na řešení pro klienta a ne "onanii z příkazovou řádkou".

Linux a routery a podobné krabičky:
Proč ne, ale to 99,999999999999999999999 programátorů nezajímá a nebudou na to vyvíjet.

...a osobně jsem si vždy myslel a pořád myslím, že komunita kolem Linuxu jsou malé děti, co jsou NADŠENÉ že umí v tom černým okýnku psát stovky tajemných slovíček, spojovat je "pajpama" a pak nadšene sledovat poskakující písmenka - toto jediné drží Linux ještě při jakémž takémž životě - ti "zakomplexovaní" mladí můž s nízkám seběvedomím co se cítí "spojeni tím tajemným uměním". Nechci nikoho urážet! Ale vsichni Linuxáci co znám se opravdu tak chovají:-). No spíše :-(.

B.
p.s. ...a opravdu Linux už roky neroste a už nikdy asi nebude - i když nedávno jsem četl na Rootu někde v nějakém článku "až tento rok bude TEN ROK LINUXU":-)))))))).

p.p.s. ...mám hodně přátel a známých a znám desítky ITků z mnoha firem a v několika městech v ČR. Za poslední +-rok jich VELMI mnoho přešlo ma Mac, nebo si alespoň koupilo. Nevím o nikom, kdo by přešel nebo jen uvažoval o Linuxu. Čest jeho památce...

bullhead

26.1.2012 11:52:42 #

bullhead

...ještě jedna věc - vždy jsem si myslel, že ti co podporují Linux a mluví o jeho svobodě si pletou dvě slovíčka:
"Svoboda" a  "Bordel"

...nikdy jsem nechápal co je za svobodu mít Gnonem, KDe, Xce, ...? Aby si uživatelé "mohli vybrat"??? A jako co si můžou vybrat? Opravdu čirá hrůza a kompletní nepochopení co 99 procent lidí na této planetě chce - a proto je linux pořád pod 1 procentem - ano pro to jedno procento je určen. Už mají alespoň jeden typ repositářů nebo pořád ne?

A lidi obecně na celém svět "hloupnou", chtějí si více užívat, mít barvičky - animačky ...pro Linux toho musíte mooc vědět, a proč? Nemá to logiku. Proto vítězí Windows a Mac.

B.

p.s. ...já vím že některá má vyjádření jsou jako od Hulána (kterého osobně fakt nerad) ale myslím že "vývoj" (čti umírání) Linuxu mi dává za pravdu

p.p.s. ...a takových článků už se dá najít mnoho - to přesně vystihuje kam spěje svět a v tom novém světě není pro Linux místo.
http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/22999-uvaha-vykon-uz-nas-nezajima-chceme-jen-software-a-design?start=1

bullhead

26.1.2012 11:55:17 #

<z>

jasne, Apple jede, bussines jak svina, tak je logicke, ze i Emb. si u toho prihrabne.

Linux jsem nikdy nepouzival, ale jako zazdit to uplne?
Co takovy Android - to je taky Linux ... dik, ale v RadPHP Android aplikace delat nechci

<z>

26.1.2012 12:01:23 #

Radekc

Android je ARM, tady se bavime asi o Linuxu pro PC. Nikde není řečeno úplné zazdění!

>bullhead
díky, já nejsem zastánce Linuxu - už jsem to tady několikrát zmiňoval ohledně jeho roztříštěnosti.
Ale třeba na serveru si ho v určitých situacích představit dokáži. I když moje servery momentálně jsou na Windows. A druhá možnost, kde si ho dokáži představit je tenký klient nad readonly partition ve spojení s DB.

Ale primárně s tebou v podstatě souhlasím.

Radekc

26.1.2012 12:03:20 #

Radekc

a ten Allenem Bauerem zmiňovaný Kindle Fire je upravený Android.

Radekc

26.1.2012 12:38:55 #

bullhead

....noooo ...v poslední době jsem hoooodně opatrný z Adroidem ...články že mu věří čím dál méně lidí, jak Google nad ním ztratil kontrolu, jak jde cestou roztříštěnosti (jako linux) se dají lechce najít.

Vůbec bych se nedivil kdyby za pár let byl jen iOs, Bada a W mobile a Android byl okrajovou záležitostí (jako Linux z nějž vzešel).

Opakuji - neplést "Svobodu" z "Bordelem". Budete vyvíjet pro iOs jenž je jen jeden a máte jistotu, že to pojede na všech zařízeních i iOs, nebo pro Android a vůbec nebudete vědět v kterých zařízeních z Androidem to pojede?

Nepoučili se...

B.

p.s. ...nemluvě o tom že ho zabíjí další "svobodná" věc - nikdo nekontroluje aplikce na tom jejich storu nebo dodatečně - nejvíce viru a malware je dnes na Androidech ...nepoučili se

bullhead

26.1.2012 13:41:52 #

Zdeněk Vašků

Musím souhlasit, nic jiného mi nezbývá. Je to tak. I s těmi správci IT zatíženými na Linux mám bohužel podobné zkušenosti.

My máme linux jen na počítačích věnovaných výpočtům (BOINC), protože se nám nechtělo kupovat licence na wokna.

Zdeněk Vašků

26.1.2012 19:51:36 #

Tomas Hruska

Zdravicko panove, asi jsem z jineho sveta.

Naprosta vetsina nasich klientu jede na serveru Linux - ne kvuli penezum, ale kvuli spolehlivosti, vykonu a jednoduchosti. Jak v nastaveni, tak v udrzbe. Pomer je cca 150x Linux, 20x Windows. Na to je potrebi 1 spravce Linuxu a 1 spravce Windows, ktery je permanentne pretizeny. Co se tyce prikazove radky, soucasni Windows machri resi vetsinu veci z ni - je to rychle, jednoduche a presne. Na jare takhle chlapik na oficialni MS predvadecce delal online prechod Exchange 2003 -> Exchange 2010 - lahudkove pokoukani.

U Delphi bych nejvic touzil po dataSnapu pro Linux, desktopove aplikace zatim klidne ozelim. Lidi co pisou softy pro rizeni podobne - mala appliance s Linuxem a dataSnapem je nase touha.

S roztristenosti na Linux desktopu bych souhlasil, na serverech je to povera. Zvlast pro aplikace z Delphi like prostredi, ktere jsou jednou binarkou a knihovny maji v sobe. Existuje Redhat (Centos, Oracle a par dalsich jsou binarne kompatibilni), SuSe a Debian. I kdyby podporovali jen RedHat, beru.

Tomas Hruska

26.1.2012 22:46:34 #

Petr Hlozek

To bullhead:

Možná než začnete psát blbosti, chtělo by si o tom něco přečíst. Tady máte ty malé děti s popisem jak vydělávají:
http://www.feedit.cz/wordpress/2012/01/12/red-hat-zverejnil-hospodarske-vysledky-za-treti-ctvrtleti-fiskalniho-roku-2012/

Tady si systém těch malých dětí dovolili nasadit na burzách: http://www.linuxexpres.cz/business/linux-na-svetovych-burzach
a on třeba takový Google nebo Facebook používá Linux jen tak aby se zakomplexovaní mladí muži cítili spokojeni.

Ubuntu na 4. místě je v jedné statistice na jednom pochybném serveru. Používám Ubuntu od roku 2007 a na tom weby jsem byl jednou.

Na VPS, která je sotva minimem pro serverový Windows, provozuji web s několika stovkami návštěv denně, databází s několika miliony záznamů, běží mi tam jabber server, mailový server, VPN a stejně se ta VPS nudí.

Vysmívat se tomu, že uživatelé na Linuxu si mohou vybrat prostředí ve kterém pracují, je trochu divné, nemyslíte? Každému vyhovuje něco jiného, má možnost volby, není odkázán na to, co si jedna firma vymyslí. Pokud tu svobodu nechápete, nechte si to pro sebe.

Tady máte malou statistiku http://news.netcraft.com/archives/category/web-server-survey/ a ten Linux fakt vlastně neroste. Nevím jak Vy, ale my máme doma Linux i v setopboxu od UPC.

Nastavení serveru prostě rozumět nemusíte. Vše si „naklikáte“. Ale co to dělá, už nemusíte tušit, že? Pokud vím co dělám, je jaksi jedno jestli to napíšu do konfiguráku nebo to „naklikám“. Jsem přihlášen do konference o Windows a tamější správci by Vám mohli vyprávět jak si všechno naklikají. Byste se divil co všechno dělají přes příkazovou řádku a různé scripty.

Sám vyvíjím aplikaci pro Linux ve FreePascalu. Balíčky dělám pouze pro Ubuntu/Debian (stejný balíček, jiná hlavička jednoho souboru) a podporuji Ubuntu od verze 10.04. Vývoj probíhá na verzi 11.10. Ve vmware mám instalaci té 10.04, když chystám release, zapnu to, zavolám svn up a make deb. To je vše. Balíčky za chvilku hotové. Pokud někdo používá jinou distribuci, dodávám ještě zatarovaný adresář s aplikací. Aby mu to chodilo v jeho distribuci, musí se postarat sám. Stejně fungují i komerční aplikace (např. Oracle). Podporují jen několik verzí distribuce.

Kdyby udělali Delphi pro Linux, byla by to bomba. I kdyby se pro začátek daly psát moduly pro Apache, případně jen utility bez GUI a v další verzi třeba podpora i pro desktopové aplikace.

Petr

P.S. Vám se bude hodit tento link: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=111

Petr Hlozek

27.1.2012 9:08:23 #

bullhead

>Petr Hlozek:-)
Muheee. Ne linux nemá budoucnost:-) A to dík lidem jako vy!:-) A vaše argumenty jsou identické jako na všech jiných server. No původně jsem na to nechtěl odpovídat, ale jednu odpověď napíšu (a tím končím žádný flame nejsme na Rootu):


- "red had vidělává = linuxu se daří" ...hmmm - a co tohle
http://www.root.cz/zpravicky/mandrive-hrozi-bankrot/
...vytrhnout jednu správu z kontexu a na ní postavit argumentaci bůch ví jak se Linuxu nedaří přesná ukázka omezeného pohledu na svět Lin komunity

-"ubuntu není na 4 místě!" :-)
No ok,např tady je http://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity je na 2 druhém - co říkal můj komentář je že "Zachránce Linuxu na desktopu" Ubuntu pomalu klesá" - a to je prostě fakt. Nadšení z "Linuxu co bude na desktopech zmizelo". Ne nebude:-))

-"Kdyby udělali Delphi pro Linux, byla by to bomba."
Ne nebyla:-). Zaprvé proto že není jediný Linux, ale roztříštěné platformy, takže by to jelo jen někde. Zadruhé že vy Linuxáci nejste zvyklí platit tak byste neplatili ani za tenhle produkt - jedna z věcí co mimochodeme pohřbila Kylix (mám ve svém okolí kamaráda co fandí "open source" a má rad linux (i když jede na win) - je jediný kdo má jaibreikovaného iphona a krade do něj SW protože "za SW přece nebude platit" - jak pro vás typické:-)).

a hezké sny:-)

B.

p.s. ...a forum očeštině je jinde

bullhead

27.1.2012 9:21:19 #

bullhead

....a ještě jedna věc z reálného světa (ne světa Linux komunit) - my si tu můžeme vést na našem malém písečku jakékoliv žabomyší války, ale evidentně i manžeři velkých korporací (jako např. Embarcadero) kteří se tím živí a mají oddělení na analýzy trhů a trendů, mají na to stejný názor - a tím pádem Linux podporu "odsunuli" (čti zrušili).

B.

bullhead

27.1.2012 10:42:53 #

PS

hmmm
- Android a iOS je rozumná voľba vzhladom, na to, že sa použije FM. FM a GUI aplikácie pre Linux by bol FAIL, väčšina klientov sníva o Tablet verzii aplikácie
- Delphi pre Linux bez FREE verzie nezíska nových zákazníkov
- Kto chce apache modul pre linux, má tu free pascal
- EMBT? 3x Delphi project managery za 3 roky? hmmm, použitie glScene kódu vo FM, instalaware? ...

Záver:
- Delphi je super, aktuálny vývoj smer (až na FM na desktope)
- Všetok kód mám preložiteľný v Lazaruse, win klient kompilovaný v Delphi XE. Všetky client formuláre generované z XML, všetok client kód v PascalScripte, server časť v PHP + Lazarus + PascalScript (remobject).
- Jediný problém je zatiaľ FastReport, ikeď podľa nového slidu FR 5 by sa niečo mohlo udiať... zatiaľ neriešime.
- Keby neexistoval Lazarus a FreePascal tak by ma vývoj Linux verzie nejak vzrušoval, ale po Delphi a FM pre Linux netúžim.

Výsledok je klídek, žiadny stres :)

PS

27.1.2012 10:46:07 #

Leoš

Asi takhle: linuxova reseni na serverech jsou odzkousena, funkcni a stabilnejsi nez u Windows. Staci podiskutovat s providery nabizejicimi masivne obe platformy nebo pripadne si vzit "stranou" supportaky od dodavatele ruznych treba databazovych serveru (oficialne to stanovisko samozrejme nenajdete - primo ukazkove se v tomto chovali asi dva roky nazpet zastupci od IBM na setkani Dotnet vs Java  :) ). Netvrdim, ze provoz Windows Serveru na internetu je nejaky tragicky, ale obecne plati co jsem napsal.
Desktop je zacarovany a obavam se, ze tento bludny kruh jen tak neco nerozsekne ani do budoucna. Kdyz neni dostatek aplikacniho software, proc pouzivat Linux? Proc psat aplikacni software, kdyz Linux na desktopu je pouzivan minimalne?
Nicmene: mel jsem tu cest podilet se na rizeni vyrobnich linek jiste velke spolecnosti, kde byly mimo jine nasazeny prumyslove pocitace a na nich "GUI kiosky" s javovskou aplikaci. Jako background pak javovske aplikacni servery. Vse na linuxech a oboje 24x7. Bez jedineho problemu - nebo si aspon na zadny nepamatuju.
Co se Linuxu a Delphi tyka - osobne to nevyuziji a nevim, zda investice Embarcaderem vynalozene se jim vrati. Ale rozhodne nemam nic proti tomu aby to udelali.
Mnohem vice bych ale ocenil primou podporu Androidu. Ovsem zadne hracicky - proste primy pristup k datum prostrednictvim webovych sluzeb tak, aby vyvojar v Delphi mohl rici, ze jeho system podporuje i mobilni reseni. A nemusel pritom koukat jinam.
Tolik muj nazor, nez si tady panove roztrhaji vzajemne obcanky :)

Leoš

27.1.2012 13:07:53 #

Tomas Hruska

Koukám že to pánové berete dost osobně :) - klídek, jde jen o diskusi. Svůj názor jsem už vypsal, takže ještě doplním:

to Bullhead: vytrhávání z kontextu vám jde stejně dobře jako oponentovi - Oracle nebo Novell raději nezmíníte, ale Mandrivu, která má špatný model financování a v potížích je už potřetí, ano - co nějaký další bankrotář (SCO ne, prosím)? V serverech si Linux rozhodně špatně nevede viz. např. http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems a tady bych se podepsal pod Leošův názor. Navíc cross platform je jeden z argumentů, proč Delphi používat

- v poslední době Delphi školím a věřte mi, že hlad po podpoře Linuxu (ještě jednou pro nečtoucí: NA SERVERU) mezi frekventanty rozhodně je

- na obdobě dataSnap pro Lazarus se už pracuje - http://sourceforge.net/projects/laz-n-tier/ - dost mě to zajímá, takže se na to zkusím podívat a dát vědět, jak jsou autoři daleko. Mělo by jít o věc s podporou Lazaru i Delphi, což by bylo geniální, na druhé straně může jít v budoucnu o problém pro Embarcadero - na dataSnap totiž hodně záleží prodej Enterprise verze

- není mi úplně jasné, proč nejde použít překladač FreePascalu pro Android nebo Linux, když pro iOS to jde a FreePascal se v podpoře jazyka hodně posunul - http://freepascal.org/ a např. v Release note pro XE2 update 4 se to výslovně zmiňuje



Tomas Hruska

27.1.2012 14:31:53 #

Radekc

Tomaši:
>proč nejde použít překladač FreePascalu pro Android nebo Linux, když pro iOS to jde a FreePascal

Proč by nešel, ale není to zájem. Navíc pro iOS je to jen dočasné řešení a ne moc pohodlné. Představuji si to jako u Mac OS X - pak budu spokojen. Pokud si v necháš najít řetězec ARM v bin adresáři v binárkách Delphi u XE2 tak pochopíš a budeš možná překvapen ;-)

Radekc

27.1.2012 14:35:04 #

Radekc

v dcc32.exe a ARM velká písmena, nebo Linux

Radekc

27.1.2012 14:49:13 #

Tomas Hruska

to Radekc: je mi jasny cil a postup, ale ty protazene tvare po informaci na skoleni ci prezentaci, jak to ve skutecnosti je, me trapi a radsi bych docasne reseni pres FP. Doufam ze ta docasnost nebude jako se sovetskymi vojsky :) - info o prechodu na FP 2.6.0 me v release notes pro XE2 update 4 dost prekvapila - doufal jsem ze uz to "nebude stat za to" ...

Alespon je tam zminka o vyreseni tisku na OS X - doufam ze to znamena portovany FastReport

http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/XE2/en/Release_Notes_for_XE2_Update_4

Ja chapu ze to zenou dopredu co to jde a lidi neni nikdy dost - jen se bojim, ze dataSnap jen na Windows je muze odsunout ze soucasneho boomu serverovych aplikacnich serveru - podle vsech informaci je v tehle sfere Linux kralem

No nic, jdu neco delat.

Tomas Hruska

27.1.2012 14:49:59 #

Ctirad

S tím vývojem pro linuxové servery nevím nevím. Jestli chcete vývoj pro linuxové servery, tak s tím běžte za Borlandem, ne za Embarcaderem. Oni taky v Embarcaderu nemají kapacity na všechno a určitě nechcou dopadnout jako s Kylixem. Nezapomeňte že ještě před 15 lety byla Embaracero firma s jedním produktem, ER/1.

Ctirad

27.1.2012 14:58:24 #

Radekc

>S tím vývojem pro linuxové servery nevím nevím. Jestli chcete vývoj pro linuxové servery, tak s tím běžte za Borlandem, ne za Embarcaderem.

S prominutím tohle je mimo mísu. Veškeří lidé z Borlandu co mají společného něco s vývoj. nástroji jsou součástí Embarcadera a např. OSX kompilátor je upravený kompilátor Kylixu. Borland je MRTVY a nema s Delphi nic společného - viz vpravo ve sloupci muj dřívější članek - Proč je Embarcadero Delphi a ne Borland?

Radekc

27.1.2012 15:29:43 #

Ctirad

Proč je Embarcadero Delphi a ne Borland? Protože to je vývoj pro desktop. Kolik prodáte Delphi For Linux Server v česku? 20? Kolik v USA? 2000? Kolik by muselo stát, aby se zaplatil vývoj?
Existovalo Delphi for AS 400. Taky to asi moc nešlo, když se to dočkalo jen jedné verze. Borland (Inprise) to přece táhl do serverového vývoje, jenže to moc nešlo, protože Delphi je prostě nástroj pro vývoj desktopu. Tak se toho zbavil.

Ctirad

27.1.2012 15:44:39 #

Radekc

Embarcadero nabizi Delphi for AS 400 ve verzi pro XE2 -  http://www.embarcadero.com/products/delphi-400

Borland (Inprise) to táhl především do .... A kdyz se zbavil Delphi, ktere financovalo zbytek jeho pochybnych aktivit tak šel do kytek.

Radekc

27.1.2012 15:46:53 #

Ctirad

Borland (Inprise) to táhl do .... serveru.

Ctirad

27.1.2012 15:51:23 #

Radekc

DataSnap je primární serverová technologií u Embarcadera v Delphi. A k tomu podporuje x různých klientských platforem. Prosím nejprve si o tom něco přečtěte.

Radekc

27.1.2012 15:56:46 #

Tomas Hruska

to Ctirad: s prominutim, motate veci do sebe. Nikdy jsem nepsal o Delphi for Linux. Na druhe strane nejde o jen vyvoj pro desktop - aplikacni server je tam paradni. Od zacatku rikam, ze to co potrebuji (a nejen ja, mohu to podlozit i par cisly) je aplikacni server pro Linux. Tedy dataSnap. A klidne i jen pro Intel kompatibilní procesory.

Podle me (a klidne o tom budu diskutovat) to neni zadna obrovska uloha: Embarcadero od Delphi 2009 cilevedome dataSnap od Windows oddeluje - odstraneni zavislosti na DCOM a COM, odstraneni zavislosti na IIS, cela vec nema vizualni prvky. Prekladat se v nouzi da pomoci FreePascalu (rozumejte nez bude vlastni prekladac). Pokud chcete strasit jeho chabou podporou Object Pascalu, podivejte se na schopnosti v. 2.6 - for in cykly, enumeratory, generika, anonymni procedury - dle me tak na urovni D 2009. A plne multiplatformni. Nikdo nechce IDE fungujici pod Linuxem. Potrebujeme mit moznost vyvijet aplikacni servery prelozitelne pod Linux - tedy ridici aplikace napr. do malych zarizeni s Atomem a Linuxem - tak jak jsou udelany male routery apod. Je tam i podpora REST rozhrani a www rozhrani. To vse jednoduse vytvarene a na kod velmi citelne. A proti tomu samozrejme klienti - VCL pro Windows, FireMonkey pro vsechny platformy, RAD PHP pro specialni weby, mobile connectory pro nativni psani klientu na iOS/Androidu/Win mobile. Tak to dava smysl. Dneska je jinak tezke hledat nejakou konkurencni vyhodu Delphi, ktera by k nim pritahla dalsi generaci programatoru. Mimo jine proto, ze strednim skolam jsou Delphi drahe (proti MS VS zdarma) a vysoke skoly casto ohnuji nos nad "obycejnym Pascalem".

Mejte se.

Tomas Hruska

27.1.2012 16:19:48 #

Ctirad

Pořád tu zustáva otázka, kolik toho vlastně chcete prodat, aby se vývoj zaplatil?
A jinak, nemějte velké oči, Embarcadero není korporace s velkými kapacitami. Je to relativně malá privátně vlastněná firma s 500 zaměstnanci. Současný majitel Borlandu je 5x větší.

Ctirad

27.1.2012 18:27:15 #

bullhead

Borland 2008
-------------------
Revenue  $172 million USD
Employees  approximately 1,100

Embarcadero 2008
---------------------------
Revenue  $100M million USD
Employees  450

...pokud nekdo sezenete udaje za 2011 sem s nim (ale ze by Borland tak rostl aby dnes byl 5x vetsi), no mozne je vse
B.

bullhead

27.1.2012 18:30:46 #

bullhead

...aha to bylo myšleno jako Microfocus

Microfocus 2010:
------------------------
Revenue  $432.6 million
Employees  1,431

...chtělo by to sehnat Embarcadero za 2010 - jen tak pro porovnani

B.

bullhead

27.1.2012 18:46:52 #

Hans

Embarcadero uvádí přibližně 100M. Sehnat podrobnější údaje nebude jen tak, protože Embarcadero je privátní firma, není veřejně obchodovatelná, takže nemá nějaké velké povinnosti ve zveřejňování výsledků.

Hans

30.1.2012 18:17:42 #

Kaco

3 najnavstevovanejsie servery za rok 2011 (podla studie Nielsen http://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/nielsens-tops-of-2011-digital/)
- google - zaklad je vlastna verzia linux-u
- facebook - linux + vlastna verzia php
- yahoo - FreeBSD
nechcem rozduchavat vasne, to len pre uplnost

Kaco

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců