Malé ohlédnutí za RAD Studio World Tour v Praze

vložil Radek Červinka 17. září 2010 21:17

Pár postřehů ze semináře v Praze tak jak mne co zaujalo. Přednášejícím byl Paweł Głowacki, šéf podpory pro EMEA z firmy Embarcadero.

Paweł Głowacki

Jeho prezentace v angličtině je dostupná online v PDF a zde je několik obrázků, které jsou podle mne zásadní. Mimochodem Pawel je velmi příjemný člověk (a velmi dobrý programátor) a měl jsem možnost si s ním cca hodinu povídat bez diváků a dozvěděl jsem se řadu zajímavých skutečností, které Vám ale bohužel nemůžu říct vzhledem k NDA. Ale máte se na co těšit.

Po úvodních problémech se sítí, kdy nefungovalo v budově WiFi (což posléze jeden člověk nevydržel a řka, že tak špatnou konferenci ještě nezažil a jelikož musí opravit aplikaci prchnul ze sálu) byl posléze potupně dotažen kabel a proto byl začátek konference offline, což byla asi ve dvou případech škoda.

Na úvod Pawel objasnil co je RAD Studio a představil jednotlivé součásti.

Stav vývoje

Mne osobně celkem zaujalo RadPHP, u kterého jsem i přes mou nenávist k PHP (která pramení z dob, kdy jsem v něm z mladické nerozvážnosti udělal jeden menší databázový projekt) naznal, že toto je celkem asi pro mne jediná možnost jak v PHP teoreticky ještě něco programovat. Komponentní programování (knihovna velmi podobná VCL) s obsluhou událostí (jako v Delphi), napovídání kódu, navíc integrovaný debugger, komponenty typu grid, komponenta pro google mapy, podpora pro Facebook aplikace, komponenty pro DataSnap a další podobné komponenty dělají z RadPHP zajímavou volbu za relativně dobrou cenu.

Paweł Głowacki

Po rychlé prezentaci C++Builderu - novinky jsou podobné jako v Delphi + podpora draft C++0x, pro uživatele Builderu je velmi dobrou zprávou, že nůžky ve vlastnostech mezi Delphi a Builderem se velmi zmenšují - se přešlo k novinkám v Delphi.

Delphi

Většinu novinek jsem již popsal minule a předminule, takže se nebudu opakovat (nebo se kukněte do odkazované prezentace). Celkem se mi líbila možnosti integrace SVN do IDE, ale hlavně to, že všechny dema jsou nyní i dostupná na sourceforge a dají se tak přímo otevírat z IDE díky podpoře v IDE (Open Project From Version Control - menu File).

Vylepšení co mne zaujalo a o kterých jsem ještě nepsal:

  • Debugger - vylepšení možnosti pojmenování vláken (už v Delphi 2010)
  • Code reformat - celého projektu
  • SOAP v1.2 klient - THTTPRIO nyní má nové property pro nastavení Client Certificate v design-time
  • WebBroker - nyní kromě ISAPI nebo (Fast)CGI podporuje i jako samostatná aplikace (bez ISS, jako IdCustomHTTPServer)
  • nemám moc rád UML, ale integrované UML umí kromě jiného generovat určité návrhové zdroje - např. vyberete singleton a on vygeneruje implementaci singletenu pro třídu
  • metriky kódu (pro mne celkem zatím neznámá)

Škoda, že nebyl ukázán profiler AQTime nebo CodeSite (pak mi bylo řečeno, že profiler byl omylem přeskočen).

DataSnap

DataSnap byl jednou z příčin mé návštěvy Prahy.

DataSnap

DataSnap

Ze zahraničí jsou na to opravdu silné reakce a tak jsem se chtěl přesvědčit sám. A jelikož mne to opravdu zaskočilo, tak než si to sám vyzkouším jen pár poznámek

  • TObject jako parametr
  • authentication, authorization
  • Heavy-weight callbacks (velmi dobrý chat jako součást dem - Dokumenty\RAD Studio\8.0\Samples\Delphi\DataSnap\ChatRoomDemo)
  • HTTPS, vlastní možnost šifrování
  • Přístup pomocí rolí (i na úrovni metod serveru)
  • Různí klienti – Delphi, C++, Delphi Prism, PHP, JavaScript (a další ve vývoji) – proxy generator automaticky generuje interface pro různých jazyky
  • servery za pomocí nativního kódu – Delphi a C++ (ISAPI pro IIS, (Fast)CGI, samostatná VCL nebo konzolová aplikace jako server. Po dostupnosti kompilátoru pro Linux - moduly pro Apache - viz Kylix co to uměl cca v roce 2002!)

Nativní serverový sw celkem koresponduje s mou vzrůstající nechutí k ASP.NET aplikacím, kdy ač původně velmi zajímavá myšlenka je postupně zabíjena nejen molochovitostí a pomalostí. Navíc sám MS všechny (i nové) API (a v podstatě všechen svůj SW) zásadně produkuje v nativním kódu a teprve pak se zpožděním (někdy) udělá wrapper pro .NET. Ale to jsem odbočil.

DataSnap

DataSnap

Široká podpora pro REST

Jen heslovitě - musím si zkusit

  • TDSRestConnection
  • TDSRestClientChannel

Dále byla ukázka MS Azure a Amazon EC2 cloudu (jsem pozadu - nikdy jsem to předtím neviděl). MS Azure je podporován jen jako úložiště (komponenty TAzureConnection atd), kdežto cloud od Amazonu je plnohodnotný Windows server (platí se "pay-as-you-go, tj. pokud by to běželo celý měsíc tak při €0,03 za hodinu x 24 hodin x 30 dní … 0,03 24 30 = €21,60 měsíčně).

Poslední prezentací byl FinalBuilder - nástroj na buildování, testování, generování dokumentace a čert ví co ještě.

lidé

Delphi.cz

Tagy: , ,

Novinky

Komentáře

19.9.2010 15:41:50 #

pepak

Také jsem na prezentaci byl, a jakkoliv ji hodnotím jako vydařenou a přínosnou, z Delphi XE už tak nadšený nejsem. Věci, které bych vnímal za přínos, se vlastně nijak zvlášť netýkaly samotných Delphi ale věci okolo - jsou integrovány užitečné aplikace a komponenty třetích stran (AQTime, SVN), jsou (dočasně) docela zajímavé licenční podmínky (koupí XE získám licenci i na všechny hlavní verze před nimi). Ale změny přímo v Delphi mi připadaly, že spadají do jedné z následujících kategorií:

1) Zajímavé, ale s omezeným dosahem - debugger (možná to tak Pawel nemyslel, ale já jsem si z jeho prezentace odnesl to, že hlavní změnou v debuggeru je možnost za běhu aplikace pojmenovat vlákna a nastavit breakpoint jen na jedno z nich), SOAP 1.2, tvorba UML (až tam bude existovat obousměrná vazba mezi diagramem a kódem, tak snad).

2) Implementace současných buzzwords - Facebook, podpora pro cloudy (zhruba na úrovni toho, co si za odpoledne napíšu taky - opět jsem možná nebyl špatného dojmu), podpora pro dotykové ovládání

3) DataSnap - na pohled zajímavý pokus o sjednocení řady technologií pod jednu střechu, u kterého bych ale byl naprosto šokován, kdyby to neskončilo stejně jako všechny předchozí pokusy Borlandu na tomto poli (snad v každé druhé verzi Delphi přišel Borland s něčím, co mělo podobné ambice, a zatím vždy to skončilo tak, že to šlo do jisté míry používat v Delphi, ale mimo ně se to nikdy nerozšířilo a během dvou tří dalších verzí to Borland stopl i v Delphi, protože vymyslel něco prakticky stejného, jen mnohem lepšího/rychlejšího/modernějšího/jednoduššího).

Asi nejužitečnější pro mě byla už trochu starší informace, že když mi firma koupila licenci Delphi, abych mohl vyvíjet software, tak si tu licenci mohu nainstalovat nejen na firemním počítači, ale i doma. Což ovšem funguje i na starší Delphi.

Stručné shrnutí: Kdybych Delphi XE dostal zadarmo, budu je rád používat. Kdybych za ně měl zaplatit, tak radši počkám na další verzi, která snad už přinese skutečné novinky.

pepak

19.9.2010 21:27:40 #

radekc

ad DataSnap - pevne verim, ze EMBT <> Borland a podle toho co vim, DataSnap je chápan jako jeden z piliřů Delphi, a to zejmena v multiplatformnich verzich

Ještě snad: Ano XE není plno novinek jak mělo původně být (škoda), ale ohledně oprav chyb z QC a vylepšení dokumentace je silně práce vidět (i když obé stále není a ani nemůže být bez chyb). Takže ani z tohoto pohledu pro mně EMBT <> Borland.

radekc

20.9.2010 14:22:48 #

JaroB.

Myslím si, že XE je takové Delphi 2010 release 2. Pár dní už s tím pracuji, některé věci jsou opravdu dobré (profiler, lepší debugger atp.) a oceňuji bezproblémové integrace mého SOAP klienta.

Ovšem vyzdvihování oprav chyb z QC, to by myslím měla být samozřejmost a nikoli důvod k oslavám nové verze. A propo, promítly se vůbec opravy a připomínky i do starších verzí Delphi? Domnívám se, že asi ne (možná tak do jedné verze zpátky). A to, že vymoženosti DATASNAP jsou dostupné až od verze Enterprise/Architect mě taky moc nepotěšilo :(

JaroB.

20.9.2010 14:31:28 #

radekc

>Ovšem vyzdvihování oprav chyb z QC
no některé z těch chyb jsou ale opravdu staré, i rok 1996 jsem zahlédl

radekc

24.9.2010 21:57:27 #

radekc

No ještě poznámka, nemůžu si to odpustit:
> tvorba UML (až tam bude existovat obousměrná vazba mezi diagramem a kódem, tak snad)
UML je oboucestný, tj. změny v kódu se projevují v UML a z UML se dá generovat kód

Podpora Facebooku je pro některé lidi klíčová - točí se tam velké prachy.

>podpora cloudu v Delphi si napíše za odpoledne
Tak tady je je ještě někdo lepší než Hulán. Jen základní třídy (bez dalších věcí) pro Azure mají cca 11tisíc řádků.

radekc

25.9.2010 16:12:56 #

pepak

ad UML: Může být, že už ta dvoucestnost funguje. XE nemám, takže jsem to nezkoumal. Ale tak nějak bych čekal, že to Pawel aspoň zmíní. Všechny moje komentáře výše vycházejí z toho, co Pawel ukazoval a říkal - pokud jsou někde moje dojmy mylné, je to IMHO hlavně chyba v prezentaci, že ten mylný dojem umožnila.

ad Facebook: Je to možné. Pro mě jde nicméně o nepodstatnou věc a nutně to ve mě vyvolá dojem, že pokud jde o jednu z významných novinek programu, tak ten program zřejmě nemá pro mě užitečné novinky, které by stálo za to zmínit spíš.

ad Cloud: Za prvé, viz výše - proč ve mě prezentace vzbudila mylný dojem? Za druhé, délka kódu v Delphi a možnost napsat si to za odpoledne se nemusí vylučovat! Je naprosto běžné, že úplná a plnohodnotná podpora všech legitimních možností je velice pracná a náročná, ale pro běžné použití stačí umět jen maličkou podmnožinu. Dobře je to vidět např. na rozdílu mezi napsáním plnohodnotného HTML parseru a napsáním prográmku, který z běžné HTML stránky vytáhne titulek - to druhé se klidně dá napsat na pár řádků, a přestože to nebude stoprocentní (šlo by zkonstruovat standardu odpovídající stránku, na které to selže), v drtivé většině případů to bude fungovat. Je klidně možné - a znovu opakuji, že vycházím jen z toho, co znám, což Delphi XE nejsou - že podpora cloudů v XE je nějaký podobný případ.

pepak

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců