Metropolis aplikace v XE3

vložil Radek Červinka 20. září 2012 01:38

Jak jsem již psal, XE3 obsahují podporu pro vytváření jakoby Modern UI (dříve Metro) aplikací. V Embarcaderu to nazývají Metropolis aplikace. Tyto aplikace mají charakteristické vlastnosti zmiňovaných aplikací, tj. grafický styl, Segoe UI fonty, běh ve full screen módu, podporu gest včetně FatFinger ovládání, zobrazovatelný aplikační toolbar (dole) a volitelnou podporu pro Live Tile (není to podle všeho úplně jednoduché).

Ve FireMonkey i zvláštní podporu pro speciální editační pole z Windows 8 a lepší vzhled.

Prosím vezměte na vědomí, že tento styl je Microsofština a prosazuje ho za každou cenu, viz. např. Visual Studio 2012 (jednobarevné slité ikony atd). Embarcadero se jen snaží nabídnout možnost, takže nemá moc cenu zde brečet.

Při zakládání nové aplikace můžete zvolením položky menu si vybrat zda půjdete cestou VCL nebo FireMonkey. FireMonkey je zajímavější a proto si nejprve ukážeme VCL cestu.

VCL

Při VCL cestě (a vybráním Blank Metropolis UI Application) je založen nový projekt, na formulář je přidán GestureManager a dole panel s tlačítkem Close. Zároveň jsou vygenerovány nějaké opičky jako např. obsluha stisku ESC zobrazující panel s tlačítkem Close, atd.

Metropolis

Nastavené fonty jsou opravdu masivní.

Metropolis

Metropolis

Metropolis

Lze si vybrat mezi dvěma dark styly. Nebo zkusit něco brutálnějšího v zelené nebo modré. Osobně si nemůžu pomoci, ale pořád mi to přijde jako úlet bez ohledu na barvu.

Metropolis

Metropolis

Za běhu se u tlačítek mění barva.

Metropolis

Naštěstí nemusíte zůstávat u Metropolis stylů a můžete použít některý z mnoha dodávaných nebo zůstal u systémového stylu.

Styl

Styl 2

FireMonkey

Podobně jako u VCL máte na výběr ze stejného typu aplikací. Kromě Close tlačítka jsou přidány i další dvě a opět podpora pro gestures atd.

Metropolis

Zásadní změna je u editačních tlačítek, které mají speciální podporu (no spíše využívají výhody architektury FMX komponent pro kombinování kontrolů). Takto má TEdit možnost obsahovat 0 - x tlačítek s předefinovaným stylem.

Metropolis

Metropolis

A zde se ukazuje pravá síla FireMonkey. Jednoduše můžeme změnit jakékoliv tlačítko (resp. vlastně cokoliv) na úplně jiné tlačítko, viz. obrázek. Princip zobrazování a stylování u Firemonkey jsem již ukazoval. V metropolis stylu je předdefinováno odhadem tak 20 typů tlačítek - ukázka viz. obrázek - změnu provedete přes stylelookup, kde se nabízí seznam možností (u mně je problém v seznamu s ikonami).

Metropolis

Na obrázku je vše TButton.

Tagy: , , ,

Novinky v Delphi

Komentáře

20.9.2012 10:45:50 #

Leoš

Já podle vzhledu očekávám, že příští vynález Microsoftu by mohl být terminálový režim (míněn emulace VT100, VT220, terminály Wyse - starší ročníky vědí oč jde). A tím se uzavře můj IT cyklus a budu zase na začátku :) :) :)

Leoš

20.9.2012 12:10:29 #

bullhead

Když jsem to viděl na předváděčce MS poprvé - ťukal jsem si na čelo. Pak jsem měl v ruce mobil a.. ...no... ...ono je to MOC DOBRE a okmažitě člověk ví jak s tím pracovat ...a přesto, že aktuálně mám apple, tak tedy musím přiznat, že to má něco do sebe a osobně si myslím, že tím "uhlazením" a "zjednodušením" (ne ikony z kupou prázdného místa kolem sebe, ale na sebe navazující dlaždice, animované povrchy dlaždic předávající informace apod.) tak si myslím, že jeslti to trh přijme tak toto je budoucnost.

A

...desktop - proč ne. Stejně cíl této civilizace je mít jeden systém v mobilu, tabletu a "něčem stolním" (ono to stejně skončí, že vše bude v mobilu a na stole budeme mít jen dockinu pro něj z připojenou klávesnicí a velkým monitorem a do tabletu budeme mobil zacvakávat, nebo to půjde bezdrátově). A Metro GUI bude použitelné i na desktopu (ale nerozporuji žeje to obrovská změna).

B.

bullhead

21.9.2012 12:00:41 #

Ctirad

Pokud jde o pseudo Metro aplikace, které nejedou pod RT, pak jde o velké, velké nedorozumění.

Ctirad

Komentování ukončeno

Naše nabídka

MVP
Ing. Radek Červinka - Embarcadero MVP
profil na linkedin, Twitter:@delphicz

Nabízím placené poradenství a konzultace v oblasti programování a vývoje SW.
Dále nabízíme i vývoj speciálního software na zakázku.

Neváhejte nás kontaktovat (i ohledně reklamy).

love Delphi

O Delphi.cz

Delphi je moderní RAD nástroj podporující tvorbu nativních aplikací pro platformu Win32, Win64, Mac OSX, Linux a na iPhone a Android.

Delphi.cz je nezávislý portál pro uživatele Delphi. Portál není koncipován pro úplné začátečníky, i když i ti se zde nebudou nudit, ale spíše na programátory, kteří již něco znají a chtějí své znalosti dále rozvíjet a sledovat novinky.

Poslední komentáře

Comment RSS

Dle měsíců